Samfund

Aslan Rasmussen er skeptisk overfor våbenhvile: - Vi ved ikke, hvem der står bag

- Hvis fædrene bag våbenhvilen sidder inde med en viden om skyderierne, så burde de jo gå til politiet, mener folketingspolitikeren.

Kilder i bandemiljøet bekræfter over for TV 2, at der er indgået en våbenhvile mellem de to bandegrupperinger Loyal To Familia og gruppen, der tidligere var kendt som Brothas. 

Aftalen blev forhandlet på plads lørdag, hvor fædregrupper fra begge sider mødtes.

Ifølge TV 2's oplysninger er våbenhvilen indgået som direkte konsekvens af drabet på en 22-årig mand, der blev ramt af skud ved Mjølnerparken i København torsdag. 

Aslan Rasmussen: Sådan noget skal foregå gennem myndighederne

Det er dog for tidligt at kippe med flaget, mener Lars Aslan Rasmussen, som er socialdemokratisk folketingsmedlem, valgt på Nørrebro. Han mener, at selv om det er glædeligt, at der lige nu ikke er skyderier på Nørrebro, så er der alligevel grund til skepsis.

- Det er kun en måned. Vi ved ikke, hvem der står bag. Vi ved, at det er forhandlet i en moské - men hvilken moské er det? Hvis de her fædre sidder inde med en viden, så burde de jo gå til politiet, siger han til TV 2.

Lars Aslan Rasmussen synes, at det er et problem, at man ikke præcis ved, hvem der står bag våbenhvilen.

- Vi har nogle fædre på Nørrebro, der vælger at køre noget via en moské og ikke via de danske myndigheder. Det er jo netop her, problemets kerne er. Der er et parallelsamfund, hvor der er nogen, der ikke går til myndighederne med deres viden. Det synes jeg, er et problem.

På trods af sin skepsis håber Lars Aslan Rasmussen, at våbenhvilen bliver overholdt.

- Vi kan bare konstatere, at sidste gang, der blev taget et initiativ som dette, faldt det til jorden. Jeg mangler stadig at få denne bandekrig afsluttet, ligesom man gjorde med den nordiske rockerkrig i 1990'erne. Det, vi ved lige nu, er, at det skal vare en måned. Og så kan vi jo frygte, at det begynder igen ved juletid, siger han og opfordrer alle, der sidder inde med en viden om de mange skudepisoder i området, til at gå til myndighederne.

Beboer: Vi koger ikke over af begejstring

Heller ikke Terje Bech, som er initiativtager til det, der hedder 'Vi tager gaderne tilbage', har armene helt oppe i vejret. Han håber, at banderne bruger den næste måneds våbenhvile på at indse, hvordan de har taget et helt kvarter som gidsel i deres interne stridigheder.

- Men inden vi koger over af begejstring, så er det altså to kriminelle bander, som har besluttet sig for, at de lader være med at skyde hinanden henover hovedet på Nørrebros beboere i en måned. Det er altså en tikkende bombe under sikkerheden i vores kvarter, siger han til TV 2.

Banderne på Nørrebro har angiveligt indgået en måneds våbenhvile. Video: Sofie Sparre

Fædre: Aftalen kommer som en stor lettelse

TV 2 var søndag i kontakt med en af de fædre, der var med til at lave våbenhvilen.

Han fortæller, at aftalen blev lavet lørdag af fædre til flere af bandemedlemmerne og af fædre til børn i nabolaget, der kørte mellem de to grupperinger.

Aftalen er en stor lettelse for forældregrupperne, der i lyset af den seneste tids dødsfald har kunnet mærke alvoren og derfor på lørdagens møde havde truet med at opsøge bandemedlemmerne på gaden, hvis ikke skyderierne ophørte.

Faren fortæller også, at højtstående bandemedlemmer fra begge sider af konflikten er indforstået med aftalen - og er indstillet på at holde den.

Ifølge repræsentanten fra fædregruppen har de internt aftalt at udtale sig anonymt, da det er våbenhvilen, der skal være i fokus, og ikke hvem der står bag den.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere sagen overfor TV 2.

38 skudepisoder siden juni

Flere personer har mistet livet i skyderierne den seneste tid. I sidste uge mistede to personer livet efter skudepisoder.

I alt har der været 38 skudepisoder i den verserende bandekonflikt i Københavnsområdet siden juni i år. 24 personer er blevet ramt, og tre personer har mistet livet.

OVERBLIK: Skyderier i København

 1. 2017

  1. En person ramt af skud ved højlys dag i København

   Der var torsdag eftermiddag skyderi ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   En 22-årig mand blev ramt af skud og afgik senere ved døden, oplyser Københavns Politi. Afdøde var kendt af politiet, og skyderiet er banderelateret. 

  2. 25-årig ramt af skud i København

   En person blev onsdag aften ramt af skud i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København.

   Politiet tilføjer, at personen er uden for livsfare.

   - Det var en 25-årig mand, der blev ramt af skud onsdag aften på Nørrebro i København, og han har banderelationer, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer.

  3. 20-årig død efter skudepisode

   En 20-årig mand rammes af skud i Tingbjerg. Manden bliver fragtet på hospitalet i kritisk tilstand. Han afgår senere ved døden. Politiet oplyser, at det er banderelateret. 

  4. En dræbt og flere såret af skud

   Flere personer med relation til bandemiljøet blev skudt på Tagensvej på ydre Nørrebro i København. En er afgået ved døden, en er hårdt såret, mens den sidste er lettere tilskadekommen.

  5. To personer ramt af skud i Emdrup

   To personer kom lettere tilskade efter et skyderi ved Emdrup Torv aften. Politiet var massivt tilstede på Emdrupvej en stor del af tirsdag aften og natten til onsdag, og man efterforsker skyderiet som banderelateret.

  6. Skud ved Emdrup Torv

   Flere personer bringes til behandling på Herlev Hospital efter et skyderi på Emdrupvej. Samtidig er en sort Mercedes blevet parkeret foran Herlev Hospital. Bilens bagrude er ødelagt af skudhuller. 

  7. En person ramt af skud i Københavns Nordvestkvarter

   En person blev bragt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud på Tomsgårdsvej natten til lørdag. To personer flygtede fra stedet henholdsvis på cykel og til fods. Den skudramte - en 21-årig mand - overlevede skudattentatet.

  8. Civil politibil ramt af skud

   En civil politibil fra Københavns Politi blev ramt af flere skud på Nørrebro i København. Senere på aftenen var politiet massivt til stede på Strødamsvej på Østerbro i København i forbindelse med skudsagen. 

   Ingen personer blev ramt ved skudepisoden, men der sad to betjente i bilen, oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard.

  9. Politiet finder patronhylster efter skyderi i Nordvestkvarteret

   Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud i på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.

  10. Kvinde skudt på Nørrebro

   En 26-årig mand bliver anholdt for to skudepisoder. Først bliver der skudt efter en tilfældig mand på Heimdalsgade, mens en tilfældig kvinde senere bliver ramt af skud ved Den Røde Plads. Ved denne episode bliver en mand også strejfet af skud. Begge overlever.

   Den 26-årige anholdte har tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårdsgade.

  11. 21-årig ramt af skud i Brøndby Strand

   En 21-årig mand er uden for livsfare, efter han natten til søndag blev ramt af skud på en parkeringsplads ved Strandporten i Brøndby Strand. Det har endnu ikke været muligt at fastslå, om skyderiet er banderelateret.

  12. 20-årig mand ramt af skud på Amager

   En 20-årig mand bliver tirsdag aften den 15. august ramt af tre skud i en banderelateret skudepisode på Holmbladsgade på Amager.

   Tre formodede gerningsmænd bliver senere på aftenen anholdt af politiet efter en biljagt, som ender i et industriområde i Vallensbæk.

   Den 20-årige mand meldes onsdag den 16. august uden for livsfare.

    

  13. Tilfældig igen ramt af skud på åben gade i København

   Ved Heimdalsgade på Nørrebro blev en tilfældig 39-årig mand ramt i benet af skud søndag nat.

   To personer kom kørende på en knallert forbi en gruppe mænd.

   Knallerten stoppede op og sigtede med en pistollignende genstand mod en afrikansk mand i gruppen.

   Mandens tilstand er fortsat kritisk. 

  14. To personer ramt af skud på Nørrebro nær Den Røde Plads

   Sent lørdag aften fandt et skyderi sted ved Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. 

   To personer blev ramt. Efterfølgende blev de to personer kørt på hospitalet, hvor de blev vurderet som uden for livsfare. 

  15. Skyderi i Københavns Nordvestkvarter

   Klokken 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om et skyderi ved Birkedommervej og Tomgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. 

   Politiet havde eftersat mod Lyngby, men mistede bilen da den kørte for hasarderet. 

   Kort før midnat oplyste politiet, at ingen var blevet ramt ved episoden.

  16. Tre skud på én aften

   Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København.

   Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt.

   De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.

  17. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

  18. Vildfaren kugle ender i sofa

   En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.

  19. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  20. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  21. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  22. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  23. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  24. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  25. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  26. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  27. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  28. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  29. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

Københavns Politi oplyser, at der har været 38 skudepisoder, hvor 24 er ramt, og tre er døde i hovedstadsområdet siden 12. juni.

Kilde: Københavns Politi