Samfund

Hver tredje 17-årig har fået kørekort – og de kører pænt

Unge bilister, forældre og eksperter roser forsøgsordningen med at give 17-årige bilister lov til at erhverve sig kørekort.

Hænderne på læderrattet i den sorte Audi er kun 17 somre.

- Jeg bliver mere tryg af at have nogen siddende ved siden af mig, siger studerende Clara Bille Truelsen, der er en af de unge, der fået kørekort før sin 18 års fødselsdag.

Fra den 1. januar i år har landets 17-årige nemlig kunnet tage kørekort. Efter bestået køre- og teoriprøve må de unge køre bil, men kun med en ledsager i bilen, indtil den unge er fyldt 18 år.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at 30 procent af landets 17-årige har taget kørekort, efter den nye ordning er trådt i kraft.

En erfaren ledsager

  • Skal være minimum 30 år
  • Skal have haft kørekort B de seneste 10 år
  • Kørekortet må ikke have været frakendt eller ubetinget i de seneste 10 år
  • Ledsageren skal medbringe sit kørekort under kørslen
  • Ledsageren skal til enhver tid være i stand til lovligt at kunne overtage kørslen
  • Ledsageren skal sidde på forreste passagersæde
  • Kilde: FDM

Clara Bille Truelsen har valgt at køre med sin mor som ledsager.

- Det giver hende en mulighed for at få en del mere træning, inden hun for alvor bliver sluppet helt løs i trafikken, fortæller moderen Camilla Bille.  

Ny ordning forbedrer trafiksikkerheden

Rådet for Sikker Trafik mener, at det er en stor fordel, at de 17-årige kommer ud i trafikken med en ledsager på passagersædet. På den måde opnår de unge bilister nemlig mere rutine og erfaring end den 18-årige nyudklækkede bilist, der kan køre alene ud på vejene efter at have bestået køre- og teoriprøve.

- Man siger, at det tager syv års erfaring at blive en god bilist. Men hvis man kan få en masse rutine og erfaring, så starter man et helt andet sted risikomæssigt, siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Rådet oplyser, at en 18-årig bilist har en risiko for at blive dræbt eller alvorlig kvæstet i trafikken, der er ti gange større end vedkommendes forældre, som ligger i aldersklassen 45-50 år.

- Tyske erfaringer peger på, at man får en reduktion i både antallet af ulykker og færdselsforseelser på omkring 20 procent, forklarer Jesper Sølund.

De unge kører pænt

Tal fra Rigspolitiet tyder på, at de unge kan finde ud af at håndtere ordningen. Frem til den 23. september i år har politiet kun registreret 22 anmeldelser om 17-årige, der kørte uden en erfaren ledsager.

Der er desuden ikke nogen meldinger om alvorlige ulykker med 17-årige bag rattet, som er sket som konsekvens af den nye ledsagerordning.

Indtil videre har vi ikke set overskrifter om 17-årige, der har været implicereret i alvorlig ulykker.

- Det er i første omgang et forsøg. VI er kun i første år. Transport DTU skal lave en evaluering af forsøgsordningen. Det bliver spændende at se. Den første start ser forholdsvis positiv ud. Det er glædeligt, at så mange bruger den, siger dokumentationschefen i Rådet for Sikker Trafik.

Ordningen med, at 17-årige kan tage kørekort, er i første omgang sat til at vare tre år frem.

15.000 personer har indtil nu taget kørekort som 17-årige.