Aalbæk efter beskyldninger om sexchikane: - Det var abegrotten overfor de stærke kvinder

En række kvinder har offentligt kritiseret arbejdsmiljøet på Zentropa, som de mener har været krænkende.

Ydmygelser, mobning og sexchikane har i årtier været en del af arbejdskulturen på Zentropa. Det fortæller blandt andre Meta Louise Foldager Sørensen, der arbejdede som producer på Zentropa fra 2006-2010, hvor hun blandt andet producerede Lars Von Triers ’Antichrist’ og ’Melancholia’. Hun var vidne til, hvordan især praktikanterne blev behandlet.

Jeg har ønsket at vænne en masse unge filmfolk til at møde nogle ekstremer ud fra den filosofi, at jeg var den mindst tossede, de mødte.

Peter Aalbæk, tidligere direktør i Zentropa

- De blev blandt andet sendt ned for at muge ud i en grisestald. De fik smæk i numsen. Der var en masse ting, som ligesom bare var en almindelighed, men som ude i resten af samfundet ikke opfattes som almindeligheder, fortæller hun til TV 2. Hun er blot en af i alt ni kvinder, der offentligt har kritiseret arbejdsmiljøet på Zentropa.

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, der er tidligere direktør for Zentropa fra 1992 til 2016, har aldrig lagt skjul på, at der hersker et helt særligt arbejdsmiljø hos den filmproducerende virksomhed.

Han døbte af samme grund virksomheden for 'Abegrotten', da han tiltrådte som direktør.

- Samtidig med at jeg skabte abegrotten, besluttede jeg mig for at ansætte en masse stærke kvinder i ledende poster. Det var dialektikken. Det var samspillet mellem på den ene side abegrotten og den anden side en masse stærke kvinder som producenter og instruktører, forklarer Peter Aalbæk Jensen til TV 2 og uddyber:

- Abegrotten alene ville jo være for stereotypt og langt ude. Det ville også være for kedeligt og for politisk korrekt kun at være et selskab, der arbejdede sammen med en masse stærke kvinder.

Ville skabe stor filmkunst

Den tidligere direktør forklarer, at han med sin grænsesøgende adfærd havde til hensigt at skabe stor filmkunst.

- Stor filmkunst kommer ikke ad normalitetens store, brede landevej. Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er ude i ekstremerne, at den store kunst skabes.

Er der konkrete ting, hvor du selv tænker, det skulle jeg ikke have gjort, eller det skulle jeg ikke have sagt? 

- Ja, det kan jeg da love dig. 

Peter Aalbæk Jensen siger til TV 2, at han aldrig har ønsket at påføre nogen af sine ansatte smerte:

- Jeg har kun ønsket at provokere. Jeg har ønsket at gå til grænsen. Jeg har ønsket at vænne en masse unge filmfolk til at møde nogle ekstremer ud fra den filosofi, at jeg var den mindst tossede, de mødte.

Praktikant blev bedt om at iføre sig bikini

Pernille Fjeld var praktikant på Zentropa fra 2014-15. Hun blev blandet andet bedt om at klippe Peter Aalbæk for 50 kroner. Hvis hun gjorde det kun iført bikini, ville hun få 150 kroner.

- Det sagde jeg ja til, fordi det er godt med ekstra penge, når man får så lidt som praktikant, siger hun til TV 2.

Selvom hun selv sagde ja til at klippe Peter Aalbæk Jensen – også kendt som ”Ålen” – har tiden hos Zentropa påvirket hende.

- Det tog ret lang tid, efter jeg var stoppet, før jeg blev mig selv igen. Man mister troen på sig selv og sin selvtillid.

Det værste Meta Louise Foldager Sørensen husker fra sin tid hos Zentropa, var det, hun beskriver som psykisk terror.

- Arbejdsmiljøet var ikke kun spækket med seksuelle krænkelser. Det var alle mulige former for mobning og hetz. Der var i virkeligheden tale om et magtspil fra den øverste chef helt ned til en af de allernyeste i organisationen, siger Meta Louise Foldager Sørensen til TV 2.

Var selv en del af sekten

Meta Louise Foldager Sørensen undrer sig over, at hun ikke selv greb ind over for den grænseoverskridende opførsel, men hun havde selv problemer med Peter Aalbæk Jensen både før, under og efter sin ansættelse.

- Jeg var vel bange for selv at blive ramt af det. Jeg var en del af sekten, som Zentropa også blev kaldt. Jeg var med og dermed også medskyldig. Det har jeg det ikke godt med, siger Meta Louise Foldager Sørensen, der beskriver, at hendes egne grænser blev rykket mere og mere i løbet af ansættelsen.

- Jeg ville ønske, at jeg havde sagt fra, fortæller hun.

Filmarbejdernes fagforeningen kræver undersøgelse af arbejdsmiljøet

Film- og tv-arbejderforeningen (FAF), der er en fagforening for film- og tv-arbejdere, har ikke hørt om de konkrete episoder før. De kræver nu arbejdsmiljøet på Zentropa undersøgt af Arbejdstilsynet og Filminstituttet.

- Det virker, som om det er kulturen, at man afstraffer folk, siger René Høyer Jørgensen, der er sekretariatschef i FAF og fortsætter:

- Nu er der efterhånden så meget omkring arbejdsmiljøet (på Zentropa red.), at det bliver der nødt til at blive lukket ned for.

Meta Louise Foldager Sørensen mener desuden, at hele kritikken af arbejdsmiljøet på Zentropa bør give anledning til at belyse arbejdsmiljøet i hele filmbranchen og resten af samfundet.

- Det er interessant at diskutere generelt, hvad det er for nogle problemer, vi har i filmbranchen og i samfundet generelt.

Konstitueret direktør i Filminstituttet Claus Ladegaard siger til Politiken, at han "i det store billede" ikke ser det som en sag for instituttet.

- Jeg opfatter det som en mærkelig, problematisk og middelalderlig form for ledelse. Men vi forholder os afventende, lyder det blandt andet.