Samfund

Hvornår er du for syg til at gå på arbejde? Her er den klokkeklare regel

Der er stor forskel på, om du har influenza eller er ramt af en forkølelse, slår eksperter fast.

Der findes mange opfattelser af, hvornår man er for syg til at gå på arbejde, og hvor længe man skal blive hjemme under sygdom. Men ifølge to lægefaglige eksperter er der en regel, man kan støtte sig til.

- Man skal altså blive hjemme, hvis man risikerer at smitte, siger Kåre Mølbak, overlæge og afdelingschef hos Statens Serum Institut.

Især bør man tage sig i agt, hvis man har en sygdom, hvor smitten bliver båret videre gennem luften, når den smittede eksempelvis nyser. Det er sygdomme som forkølelse og halsbetændelse.

24 timers-reglen

Når symptomerne er væk, kan man igen gå på arbejde eller i skole, for så er smittefaren forsvundet. Men hvis man lider af influenza, skal man blive hjemme under dynen i noget længere tid.

- Hvis det er reel influenza, bør man blive hjemme fra det øjeblik, man får symptomerne, til 24 timer efter, de er væk. For de andre former for virus er der ikke grund til at gå helt så omfattende til værks, for de er ikke lige så alvorlige, fortæller Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Influenzaen rammer hvert år tidligst ved juletid og er derefter i udbrud i fire til seks uger.

Efterårets sygdomme

  • Forkølelse
  • Roskildesyge - også kaldet omgangssyge
  • RS-virus
  • Halsbetændelse
  • Lungebetændelse
  • Influenza-lignende vira såsom Rhino- og Adenovirus

Hvis du på andre tider af året er ramt af influenzalignende symptomer, er der ikke tale om decideret influenza, men derimod en virus - det kan eksempelvis være Rhinovirus eller Adenovirus.

Forkølelse er ikke nok

I sådanne tilfælde behøver du ikke at blive hjemme 24 timer efter, symptomerne er fordampet. Mens det står på, kan en sygemelding dog sagtens være nødvendig.

- Hvis du har det dårligt, skal du selvfølgelig blive hjemme og vurdere, hvordan du har det ud fra dine symptomer, siger Jens Lundgren.

Hvis der derimod udelukkende er tale om en simpel forkølelse og ikke en decideret sygdom, er der ikke belæg for at blive hjemme.

Det er dog stadig vigtigt at have for øje, at forkølelse og de fleste andre af efterårets sygdomme er luftvejsbårne, hvilket vil sige, at smitten bliver båret videre gennem luften.

Hvis du rører ved eksempelvis et håndtag med bakterier, og derefter klør dig i ansigtet, hvor der er mange slimhinder, kan du blive smittet. Men fordi forkølelse ikke er en alvorlig sygdom med slemme symptomer, kan du sagtens tage på arbejde, så længe du beskytter dig.

- Man skal hele tiden huske at vaske hænderne, for de er den største smittebærer. Håndhygiejnen er virkelig vigtig, siger Kåre Mølbak.

Afstemning

Er du gået syg på arbejde?