Samfund

85 procent af danskerne går syge på arbejde

Arbejdsgiverne vil have robuste medarbejdere, der går på arbejde uanset hvad, mener arbejdsmarkedsforsker.

Arbejdsopgaver, der ikke kan vente. Og samvittighed, der tynger. 

Det er årsagen til, at 17 ud af 20 danskere i job er gået syge på arbejde inden for de seneste to år. Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2.

51 procent er gået syge på arbejde et par gange, 23 procent har gjort det mange gange, mens 11 procent har gjort det en enkelt gang.

En af grundene til, at så mange går på arbejde med sygdom i kroppen, skyldes efterveerne fra finanskrisen.

- Siden krisen startede, har folk været bange for at miste deres arbejde. Frygten står for en stor andel af undersøgelsens resultat, for man er bange for at være den næste, der bliver peget på, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarksforsker og professor på Aalborg Universitet. 

Det nikker de genkendende til hos landets fagforeninger. De er i undersøgelser blandt deres medlemmer også kommet frem til, at mange undgår en sygedag på sofaen. En undersøgelse fra Eurofound viser ligeledes, at Danmark er på andenpladsen over de lande, hvor befolkningen oftest går på arbejde med sygdom i kroppen.

Arbejdsgiverne gider ikke pivskider

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker

- Folk har stadig frygten for at miste deres job siddende i sig. Samtidig har arbejdspladserne også stort fokus på, om man er til stede - der er blevet strammet voldsomt op, og det gør, at nogle kommer, selvom de er syge, siger Bente Sorgenfrey, formand i fagforeningen FTF.

Det offentlige er særligt slemme

På nogle arbejdspladser - særligt på de offentlige - bliver der ført decideret statistik over sygefraværet.

- Hos kommunerne er der jo nærmest konkurrencer om, hvem der kan nedbringe sygefraværet mest, da de får ekstra penge, hvis de nedbringer sygefraværet. Men det er ikke rentabelt, for samfundet som helhed bliver ikke rigere af, at folk går syge på arbejde - tværtimod, siger Henning Jørgensen.

Om undersøgelsen

Megafon har spurgt over 1000 danskere i job, om de indenfor de seneste år er gået syge på arbejde.

  • 23 procent har gjort det mange gange.
  • 51 procent har gjort det et par gange.
  • 11 procent har gjort det en enkelt gang.

Konsekvensen bliver, at det kan ende med langvarige stresssygemeldinger, som både koster samfundet og virksomheden flere penge på den lange bane end en sygedag hist og her gør.

- Når et træ er undermineret, kan det hurtigere falde, og når det så falder, så falder det virkelig. Der er en grænse for, hvor meget kroppen og psyken kan holde til. Hvis man bliver ved med at overhøre kroppens signaler, ender det med at blive til stress, depression og udbrændthed, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Afstemning

Er du gået syg på arbejde?

Robuste medarbejdere i høj kurs

Gennem de seneste år er flere og flere virksomheder begyndt at italesætte robusthed som en vigtig egenskab hos medarbejderen.

- Arbejdsgiverne vil have robuste medarbejdere, der kommer på arbejde, selvom de har influenza og kan smitte. Man kan se det i personalehåndbøger, hvor der direkte står, at folk skal være robuste. Det står også i rigtig mange jobannoncer. Arbejdsgiverne gider ikke pivskider, siger Henning Jørgensen.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener de dog ikke, at medarbejderne skal være nervøse for at melde sig syge.

- Fra arbejdsgivers side er der ikke en forventning om, at man går på arbejde, hvis man er syg, siger Lena Søby, chefkonsulent hos DA indenfor arbejdsmiljø og sundhed.

Bør I så ikke blive bedre til at tydeliggøre det, når 85 procent alligevel går syge på arbejde?

- Man kan måske godt highlighte det. Det er altid godt at have en god dialog om det, og om den kan forbedres enkelte steder, kan jeg ikke tilbagevise, siger Lena Søby.

Lederne har ansvaret

Hos fagforeningen FTF mener de også, at lederne skal tage ansvaret på sig og sørge for, at arbejdspresset bliver mindre, for som Megafon-undersøgelsen viser, er det 59 procent, der ikke er blevet hjemme på grund af arbejdsopgaver, der ikke kunne vente.

- Lederne skal være opmærksomme på, at opgaver og tid skal hænge sammen. Mange af dem, jeg repræsenterer, arbejder med mennesker og synes, det er frustrerende, hvis de skal lade nogle i stikken, fortæller Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

51 procent har også angivet, at deres samvittighed tynger dem, når de er syge og bliver hjemme. 

- Især i den offentlige sektor svigter man, hvis man bliver hjemme. Der er det normen, at man løser sine opgaver. Det er ikke længere i orden at vise skrøbelighed. Mange lægger også meget af deres identitet i arbejde og tropper op, så derfor skal virksomhederne altså mindske presset på den enkelte, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.