38-årig tager på arbejde med influenza: - Cheferne skal vide, jeg er loyal

Christian Gambino er en af de mange danskere, der går på arbejde, selvom han burde blive hjemme og pleje sin influenza.

Når 38-årige Christian Gambino vågner med hovedpine eller influenzasymptomer, bliver han ikke liggende i sengen. Han tager derimod på arbejde som elektroniksælger.

- Jeg kan rigtig godt lide mit arbejde, og jeg vil gerne præstere. Jeg er ikke typen, der bare melder mig syg - så skal det i hvert fald være virkelig alvorligt, siger Christian Gambino, der arbejder som sælger.

Han er langt fra den eneste, der er gået syg på arbejde. En måling, som Megafon har lavet for TV 2, viser, at 85 procent af alle danskere i job er gået syge på arbejde indenfor de seneste to år.

Vil vise sin loyalitet

Christian Gambino er taget syg på arbejde et par gange i løbet af de seneste to år. Han har stået og solgt elektronik til kunderne i butikken, mens han har haft feber, svimmelhed, hovedpine og influenza.

- Jeg er en type, der gerne vil gøre mit bedste. Jeg er sælger med stort S, og jeg har jo nogle salgsmål, som jeg gerne vil indfri. De kan være svære at nå, hvis jeg ligger syg. Jeg er konkurrencemenneske, så jeg skal bare være nummer et, siger Christian Gambino.

Afstemning

Er du gået syg på arbejde?

I Megafon-undersøgelsen angiver 59 procent da også, at de er taget syge på arbejde, fordi de havde arbejdsopgaver, der ikke kunne vente.

- Det er ikke længere i orden at vise skrøbelighed. Mange lægger også meget af deres identitet i deres arbejde og tropper op, så derfor skal virksomhederne altså mindske presset på den enkelte, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor hos Aalborg Universitet.

Dårlig samvittighed over at blive hjemme er også en stor grund til, at mange går på arbejde med snotnæser og mavekramper.

Om undersøgelsen

Megafon har spurgt over 1000 danskere i job, om de indenfor de seneste år er gået syge på arbejde.

  • 23 procent har gjort det mange gange.
  • 51 procent har gjort det et par gange.
  • 11 procent har gjort det en enkelt gang.

- Jeg kan godt lide at være på min arbejdsplads, så derfor vil jeg gerne have, at mine kollegaer og chefer ved, at jeg er loyal og ikke melder mig syg, siger Christian Gambino.

En (u)sund arbejdskultur

Når han går syg på arbejde, kan han godt mærke, at hans produktivitet ikke er helt ligeså høj, som den ellers er. Christian Gambino plejer derfor at orientere sin chef og sine kollegaer om, at han har det lidt skidt, så de ved, hvorfor han ikke er oppe i sit normale gear.

85 procent af danskere i job er indenfor de seneste to år gået syge på arbejde. Video: Søren Pors Grundahl

- Vi laver tit en aftale om, at jeg kan gå hjem, hvis jeg har det rigtig dårligt. Hvis mine kollegaer eller chef decideret beder mig om at gå hjem, så gør jeg det også, men ellers bider jeg det i mig, siger Christian Gambino.

Hvilke overvejelser har du gjort dig omkring, at du kan smitte andre og skabe en usund arbejdskultur?

- Jeg tænker da over, at jeg kan smitte, men jeg går på arbejde alligevel - det er der jo så mange andre, der også gør. Og jeg synes også, der skal meget til for, at folk bør lægge sig syge - det er ikke nok at have ondt i lilletåen, mener Christian Gambino.

Det ligger dybt i ham, at man ikke tager en sygedag, selvom man rent faktisk er syg.

- Jeg er opvokset med forældre, der også altid er taget på arbejde - man sidder ikke derhjemme og piber. I min familie går vi op i vores job, fortæller Christian Gambino.