Samfund

- Når man har bander, så er der skyderier. Det er desværre den kolde, barske virkelighed

Der findes ingen nemme løsninger, lyder det fra justitsministeren. Socialdemokratiets restordfører er uenig og efterlyser handling.

I København skyder banderne i gaderne. Og torsdag kostede bandekonflikten endnu et ungt offer, da en 22-årige mand blev dræbt.

Beboere på Nørrebro er bange og håber, at politikerne lytter. Det skal stoppe nu, lyder budskabet.

Men politi og politikere kan ikke forhindre nye skyderier, lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Når man har bander i et land, så er der skyderier. Det er desværre den kolde, barske virkelighed, siger han til TV 2.

Ingen nemme løsninger

Ministeren roser politiet for en massiv indsats imod banderne og fremhæver de mange anholdelser, politiet har foretaget den seneste tid.

Han mener ikke, at politiet har behov for nye værktøjer til at bekæmpe bandernes skyderier.

- Det her handler om at efterforske og anholde folk. Og det er det, der skal til. Der findes ingen nemme løsninger, siger Søren Pape.

Ministeren byder forslag til at forbedre politiets indsats velkomne, men afviser, at den hidtidige strategi, der har ført til visitationszoner og mange anholdelser, ikke har virket.

- Hvor mange var blevet skudt, hvis vi ikke havde haft den her strategi? Så kunne det være gået langt værre, siger Søren Pape Poulsen.

Siden juni har bandekonflikten ført til en stribe skyderier i København.

- Ikke godt nok

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er direkte uenig i udlægningen fra Søren Pape Poulsen.

Hun mener, at der mangler handling fra justitsministerens side:

- Det undrer mig, når Søren Pape Poulsen siger, at der ikke er mere at gøre. Det er ikke godt nok, for det er ikke bare et ansvar, men en pligt at lytte til borgerne, når så mange mennesker er bange.

Trine Bramsen (S) mener, at det er åbenlyst, at politiet mangler ressourcer i den verserende bandekonflikt. Der skal ifølge retsordføreren udarbejdes flere tryghedsskabende foranstaltninger, som kan hjælpe både politi og borgere.

Konkret fremsætter hun fire forslag, der kan hjælpe med at komme problemerne med banderne til livs.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå disse skyderier. Det kan blandt andet ske ved at lave et forsamlingsforbud for bandemedlemmerne eller gøre det ulovligt for banderne at rekruttere unge medlemmer under 18 år. Bedre vidnebeskyttelse og et direkte link mellem kommunerne og politiets observationsliste over bandemedlemmer, kan også være en løsning, påpeger Trine Bramsen.

Pape: Det er voldsomt

Den 22-årige mand, som torsdag mistede livet, blev skudt ved højlys dag i Mjølnerparken på Nørrebro.

Efterfølgende fortalte flere beboere på Nørrebro, at skyderierne skaber utryghed.

- Selvfølgelig er jeg nervøs. Jeg er rædselsslagen for, at der sker noget, sagde Fouzia Mouna til TV 2.

Københavns Politi beroliger borgerne på Nørrebro og i Nordvest med, at man gør alt, hvad man kan for at stoppe konflikten.

- Det er en meget alvorlig bandekonflikt, vi ser udspille sig for tiden i København. Jeg vil gerne forsikre borgerne i København om, at vi fuldstændig forstår deres utryghed og bekymring for situationen, men samtidig vil jeg fortælle borgerne, at vi er massivt til stede 24-7 på Nørrebro og i Nordvest. Og vi helmer ikke, før den her bandekonflikt er afsluttet, sagde politidirektør Anne Tønnes torsdag aften på et pressemøde.

Og det er en vedholdende indsats fra politiet og flere anholdelser, der skal til for at løse konflikten, mener Søren Pape Poulsen.

- Det er voldsomt, det der foregår i øjeblikket. Men politiet er så massivt til stede, som de kan.

OVERBLIK: Skyderier i København

 1. 2017

  1. En person ramt af skud ved højlys dag i København

   Der var torsdag eftermiddag skyderi ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   En 22-årig mand blev ramt af skud og afgik senere ved døden, oplyser Københavns Politi. Afdøde var kendt af politiet, og skyderiet er banderelateret. 

  2. 25-årig ramt af skud i København

   En person blev onsdag aften ramt af skud i Griffenfeldsgade på Nørrebro i København.

   Politiet tilføjer, at personen er uden for livsfare.

   - Det var en 25-årig mand, der blev ramt af skud onsdag aften på Nørrebro i København, og han har banderelationer, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer.

  3. 20-årig død efter skudepisode

   En 20-årig mand rammes af skud i Tingbjerg. Manden bliver fragtet på hospitalet i kritisk tilstand. Han afgår senere ved døden. Politiet oplyser, at det er banderelateret. 

  4. En dræbt og flere såret af skud

   Flere personer med relation til bandemiljøet blev skudt på Tagensvej på ydre Nørrebro i København. En er afgået ved døden, en er hårdt såret, mens den sidste er lettere tilskadekommen.

  5. To personer ramt af skud i Emdrup

   To personer kom lettere tilskade efter et skyderi ved Emdrup Torv aften. Politiet var massivt tilstede på Emdrupvej en stor del af tirsdag aften og natten til onsdag, og man efterforsker skyderiet som banderelateret.

  6. Skud ved Emdrup Torv

   Flere personer bringes til behandling på Herlev Hospital efter et skyderi på Emdrupvej. Samtidig er en sort Mercedes blevet parkeret foran Herlev Hospital. Bilens bagrude er ødelagt af skudhuller. 

  7. En person ramt af skud i Københavns Nordvestkvarter

   En person blev bragt på hospitalet efter at være blevet ramt af skud på Tomsgårdsvej natten til lørdag. To personer flygtede fra stedet henholdsvis på cykel og til fods. Den skudramte - en 21-årig mand - overlevede skudattentatet.

  8. Civil politibil ramt af skud

   En civil politibil fra Københavns Politi blev ramt af flere skud på Nørrebro i København. Senere på aftenen var politiet massivt til stede på Strødamsvej på Østerbro i København i forbindelse med skudsagen. 

   Ingen personer blev ramt ved skudepisoden, men der sad to betjente i bilen, oplyser vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Rasmus Bernt Skovsgaard.

  9. Politiet finder patronhylster efter skyderi i Nordvestkvarteret

   Politiet får anmeldelse om, at der er affyret to til tre skud i på Jacob Lindbergsvej i Københavns Nordvestkvarter. Politiet finder et patronhylster, men ingen personer blev ramt.

  10. Kvinde skudt på Nørrebro

   En 26-årig mand bliver anholdt for to skudepisoder. Først bliver der skudt efter en tilfældig mand på Heimdalsgade, mens en tilfældig kvinde senere bliver ramt af skud ved Den Røde Plads. Ved denne episode bliver en mand også strejfet af skud. Begge overlever.

   Den 26-årige anholdte har tilknytning til bandemiljøet omkring Blågårdsgade.

  11. 21-årig ramt af skud i Brøndby Strand

   En 21-årig mand er uden for livsfare, efter han natten til søndag blev ramt af skud på en parkeringsplads ved Strandporten i Brøndby Strand. Det har endnu ikke været muligt at fastslå, om skyderiet er banderelateret.

  12. 20-årig mand ramt af skud på Amager

   En 20-årig mand bliver tirsdag aften den 15. august ramt af tre skud i en banderelateret skudepisode på Holmbladsgade på Amager.

   Tre formodede gerningsmænd bliver senere på aftenen anholdt af politiet efter en biljagt, som ender i et industriområde i Vallensbæk.

   Den 20-årige mand meldes onsdag den 16. august uden for livsfare.

    

  13. Tilfældig igen ramt af skud på åben gade i København

   Ved Heimdalsgade på Nørrebro blev en tilfældig 39-årig mand ramt i benet af skud søndag nat.

   To personer kom kørende på en knallert forbi en gruppe mænd.

   Knallerten stoppede op og sigtede med en pistollignende genstand mod en afrikansk mand i gruppen.

   Mandens tilstand er fortsat kritisk. 

  14. To personer ramt af skud på Nørrebro nær Den Røde Plads

   Sent lørdag aften fandt et skyderi sted ved Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. 

   To personer blev ramt. Efterfølgende blev de to personer kørt på hospitalet, hvor de blev vurderet som uden for livsfare. 

  15. Skyderi i Københavns Nordvestkvarter

   Klokken 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om et skyderi ved Birkedommervej og Tomgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter. 

   Politiet havde eftersat mod Lyngby, men mistede bilen da den kørte for hasarderet. 

   Kort før midnat oplyste politiet, at ingen var blevet ramt ved episoden.

  16. Tre skud på én aften

   Torsdag aften bliver der skudt hele tre steder i København.

   Et af skyderierne sker i Nordvest, hvor en tilsyneladende tilfældig 27-årig mand var i skudlinjen. Kun mandens knallert bliver dog ramt.

   De to andre skudepisoder torsdag skete i Tingbjerg og i Korsgade på Nørrebro.

  17. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

  18. Vildfaren kugle ender i sofa

   En vildfaren kugle ender i en sofa i en lejlighed på Lundtoftegade, mens en person var til stede i lejligheden. Personen har ingen banderelationer, og politiet mener, at det var tilfældigt, at netop denne lejlighed blev beskudt.

  19. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  20. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  21. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  22. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  23. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  24. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  25. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  26. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  27. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  28. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  29. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

Københavns Politi oplyser, at der har været 38 skudepisoder, hvor 24 er ramt, og tre er døde i hovedstadsområdet siden 12. juni.

Kilde: Københavns Politi