20 valgplakater, der får dig til lige at kigge én ekstra gang

Det er endnu en gang tid til valg, og som sædvanlig er der nogle valgplakater, der stikker mere ud end andre.

Valgplakaterne har indtaget de danske lygtepæle, for kommunal- og regionrådsvalget nærmer sig. 

Derfor er kampen om vælgernes gunst i fuld gang, og igen i år er der taget nye, kreative metoder i brug for at få opmærksomhed.

En kandidat som Bigman Nkunkununu fra Vordingborg vækker opsigt alene på grund af sit usædvanlige navn, men andre har været mere vovede og taget et bevidst valg om at skille sig ud. Men er det nu også klogt?

Kan skræmme folk væk

Ifølge kommunalvalgsforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, så kan det falde ud til begge sider.

- Der vil altid være nogle, der synes, det er noget pjat, lidt for smart eller plat. Så det kan godt være, man skræmmer nogle væk, men der vil også være nogle, der tænker, det var sjovt, og så får man nogle ekstra stemmer, siger han til TV Midtvest.

Det er dog mest risikabelt, hvis man allerede er et etableret navn og har en vælgerskare. For så er der stemmer at miste.

Er man derimod ny kandidat, er det meste omtale godt, fordi man ikke har så mange stemmer i forvejen. Her kan opmærksomheden være med til at tiltrække stemmer.

Sjove og anderledes valgplakater

 1. Baby på maven

  Den er god nok. Det er en baby, der hænger på maven af Aarhus-kandidaten Eva Borchorst Mejnertz. Men det handler ikke om, at hun ikke lige kunne få barnet passet. For netop børn er en af hendes mærkesager. Eva Borchorst Mejnertz ser gerne, at den jyske storby i fremtiden kan kalde sig børnenes by.

 2. Nej, det er ikke mig

  "Nej, det er ikke mig med brylluppet på rådhuset", står der på plakaten. For der er visse ligheder mellem Liberal Alliances Karina Bergmann og den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev. Og man kan måske godt forstå, at Karina Bergmann gerne vil gøre det klart, at hun ikke er Anne Mee Allerslev, der den seneste tid har været hovedpersonen i det, som man vist roligt kan kalde en rigtig møgsag. I strid med de nedskrevne regler for Københavns Rådhushal havde hun kvit og frit lånt hallen til sin bryllupsreception og dermed sparet den normale lejeudgift på 65.000 kroner. Sagen endte med, at Anna Mee Allerslev måtte gå af. 

 3. Jeg er kineser - ikke koreaner

  "Nej, det er ikke mig, der er mor til Karina. Hun er koreaner, jeg er kineser," står der humoristisk på Heidi Wangs valgplakat, der dermed følger op på plakatjoken fra LA-kollegaen Karina Bergmann - og laver sin egen joke med henvisning til, at både Karina Bergmann og Heidi Wang er asiater. 

 4. Gik det lidt for hurtigt?

  "Indsæt tekst". Sådan står der på den 18-årige Kristoffer Møller Jensens valgplakat. Og der gik ikke længe fra plakaterne havde indfundet sig i byens lygtepæle, til der landet over blev stillet spørgsmålstegn ved, om den unge silkeborggenser lige havde været lidt for hurtig på tasterne, da han skulle bestille sin valgplakat. Men det var altså ikke tilfældet. Den unge Venstre-mand har planlagt det i flere uger op til valget, fordi han håbede, at det kunne være med til at skabe lidt opmærksomhed og omtale.

 5. Iklædt ikoniske bygninger

  Aarhus' nuværende borgmester, Jacob Bundsgaard, har valgt at udfordre de traditionelle rammer for en valgplakat i år. Og der er da heller ingen tvivl om, hvilken valgkreds han stiller op i. For kigger man godt efter, er borgmesterens jakke fyldt med ikoniske aarhusianske bygninger - heriblandt Aarhus Kunstmuseum Aros, rådhustårnet og Domkirken.

 6. En mand med et stort navn

  Det er dog ikke alle, der behøver gøre noget ekstraordinært for at blive bemærket. Bigman Nkunkununu har med sit usædvanlige navn fået en masse omtale på de sociale medier, hvor flere har tilkendegivet, at de vil placere deres kryds hos Bigman. Nogle vil nok gerne stemme ham ind, så han kan kæmpe for mærkesager som de erhvervsuddannede og integration. Andre vil bare gerne høre journalisterne prøve at udtale kandidatens efternavn.

 7. Ikke to er ens

  "For et grønnere Aarhus". Sådan lyder teksten på én af Sofie Lippert Troelsens valgplakater. Og det er med tryk på én, for der er nemlig ikke to, der er ens. SF'eren har inviteret aarhusianerne til at dele deres budskaber med hende i lygtepælene byen over, og derfor er de alle sammen forskellige. Denne er lavet i fællesskab med Solveig, Sofies mor. 

 8. Bryder med borgmesteren

  Plakaten viser kandidaten Heidi Wang i brydekamp med den nuværende borgmester i København, Frank Jensen. Der er dog ikke tale om en valgplakat i traditionel forstand, da den er placeret på reklamesøjler i stedet. Det er også en måde at omgå reglen om, at det først er tilladt at hænge valgplakater op fra den 28. oktober kl. 12.

 9. Kirsten, altså...

  Den er sikker, hver gang en kandidat med efternavnet Boller promoverer sig selv i de danske lygtepæle. Det har mange fundet rigtig høhø-sjovt - og det har da heller ikke gjort noget, at Lauge Larsen hænger lige nedenunder.

 10. Stem på en helt - det er super

  Neil Bloem er helten, der beskytter københavnerne mod nedskæringer og brugerbetaling. I hvert fald hvis man skal tro hans valgplakat, hvor han har iscenesat sig selv som hovedstadens superhelt. Den 35-årige SF-politiker er socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation og håber på genvalg.

 11. Er det Clark Kent?

  Også hos Alternativet har man sine lokale superhelte. I hvert fald hvis man spørger dem selv. Allon Hein Sørensen har tydeligvis hentet sin inspiration hos Superman med det borgerlige navn Clark Kent.

 12. Den hovedløse kandidat

  Det er de færreste kandidater, som vælger at portrættere sig selv uden hoved. Alligevel er DF’eren Peter Dencker gået den hovedløse vej. Ifølge kandidaten skal det dog ikke forstås som om, at politikerne generelt går med hovedet under armen, men blot som en anderledes valgplakat.

 13. Aaaahh hvad for noget?

  Hos Slesvigsk Parti handler det om sprog. Og hvis du ikke forstår, hvad de forsøger at sige, så er du muligvis ikke fra Sønderjylland, hvor partiets kandidater opstiller.

 14. Hvad lugter der af?

  SF’s spidskandidat i København, Sisse Marie Welling, havde egentlig hængt den klassiske valgplakat op i de københavnske lygtepæle og træstammer, men noget manglede. Derfor valgte den 31-årige kandidat også at hænge denne plakat op, hvor hun gør opmærksom på luftforurening.

 15. Et kunstnerisk touch

  I Lyngby-Taarbæk er den konservative borgmester, Sofia Osmani, gået kunstnerisk til værks. Valgplakaten er malet af kunstneren Jeppe Eisner og forestiller både hende selv, forældrene, manden og deres to børn – sammen med mærkesagerne, der tæller grønne områder, ældre, skole og fritid.

 16. Fra Å til HÅB

  Alternativet fører også valgkamp om natten, og det sker med en valgplakat af de mere avancerede.

  I dagslys er plakaten sort-hvid, og man kan kun se Alternativets partibogstav Å, men når mørket falder på, lyser Å’et op og suppleres af et H og B i selvlysende grønt, så ordet HÅB dannes.

 17. De kolde kandidater

  De stiller op i Smilets By, men Nye Borgerlige-kandidaterne hr. Kold og hr. Sort har ikke trukket efternavne, der ligefrem sender varme ud i universet. Og når deres valgplakater er sat op sammen, bliver det først sjovt. Og koldt. Og sort.

 18. Når navnet er Jihad

  Der er ikke mange, der kan bryste sig af at have et fornavn, som mange forbinder med hellig krig. Den forhenværende viceborgmester i Brøndby har tidligere fortalt til Folkebladet for Glostrup, Brøndby og Vallensbæk, at navnet giver anledning til en del diskussioner, men at han kan grine af det og gerne fortæller folk, at hans navn ikke betyder, hvad de tror.

  I virkeligheden betyder ordet jihad "at stræbe" eller "at anstrenge sig", og derfor fik Jihad det navn.

 19. Har han misforstået noget?

  Gad vide, hvordan Danny Malkowski reagerer, når han opdager, at han stiller op til kommunalvalget og ikke til folketingsvalget? I virkeligheden er der nok tale om genbrug af en valgplakat fra seneste folketingsvalg, hvor iværksætteren stillede op. Og lidt genbrug skader jo aldrig. 

 20. Skål og stem

  Når kommunalvalgkampen falder sammen med den lokale oktoberfest, så er der kun én ting at gøre, mener Daniel Staugaard. Valgplakaterne blev hængt op på den samme dag, som festen skulle afholdes, og derfor fik sønderjyden lavet en plakat, der kunne give lidt tyrolerstemning i byen, siger han til Jyllands-Posten.