Samfund

Region freder sig selv delvist i rapport om forgiftet familie

En 15-årig pige og en syvårig dreng døde, da en congolesisk familie fra Haslev blev indlagt med forgiftningssymptomer.

Sundhedsvæsnet ydede en tilfredsstillende og professionel indsats, da en familie fra Haslev på Sjælland blev indlagt med tegn på forgiftning. Det fastslår Region Sjælland i en evalueringsrapport om hændelsen.

"Overordnet vurderes det, at alle implicerede har ydet en professionel indsats med et godt samarbejde på tværs af myndigheder og på tværs af enheder internt i Region Sjælland og regionens entreprenører. Samlet set har sundhedsberedskabet ydet en vellykket indsats", skriver Region Sjælland i rapporten.

Rapporten tager stilling til forløbet fra familien ringede 112 torsdag den 19. oktober, hvor familien kontakter alarmcentralen, fordi familiens 15-årige datter, Naomi, har svært ved at trække vejret. Rapporten omhandler altså ikke dagene forinden indlæggelsen, hvor familien flere gange havde kontaktet sundhedssystemet.

Fire børn viser tegn på forgiftning

Efter et opkald til alarmcentralen blev en ambulance torsdag formiddag sendt ud til familiens adresse. Her konkluderede redderne, at fire børn udviste mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer bliver tilkaldt.

Derefter blev 11 af familiens medlemmer kørt til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København. Senere blev de indskrevet på Rigshospitalet.

Senere torsdag aften bekræftede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at den 15-årige Naomi og hendes syvårige lillebror Theophile, var afgået ved døden. Det skete som følge af hjertestop.

Havde søgt lægehjælp flere gange

Ifølge TV 2s oplysninger havde familien, som stammer fra Congo, allerede i dagene op til dødsfaldene søgt lægehjælp adskillige gange. Denne kontakt er dog ikke med i evalueringsrapporten fra Region Sjælland.

Allerede mandag den 16. oktober følte flere i familien sig syge, og forældrene opsøgte derfor deres egen læge, fortæller bekendte af familien til TV 2.

Det var dog den 15-årige datter Naomi, der havde det værst, og natten til tirsdag blev hun derfor undersøgt på Næstved Sygehus. Her nåede de frem til, at hun formentlig led af en maveinfektion på virusbasis, og hun fik derfor behandling og sendt hjem igen.

Sent tirsdag aften kontaktede familien så Patience Mashamba, der er tolk og frivillig i Røde Kors.

Familien bad ham om hjælp til at få den ældste datter på sygehuset, da hun stadig var syg. Han ringede derfor til lægevagten.

Da vagtlægen nåede frem natten til onsdag, ringede han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.

Efter at have talt med den vagthavende på børneafdelingen bad han Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortalte familien, at hun havde blærebetændelse. Det var, selvom pigen havde haft opkast og diarre, som ikke er typiske symptomer på blærebetændelse.

Ifølge familien bad de også lægen om at kigge på et af de andre børn, som var syg. Men det afviste lægen, ifølge familien, at gøre. Den del af forløbet kan vagtlægechefen dog ikke bekræfte.

Torsdag formiddag modtog alarmcentralen så opkaldet om, at den 15-årige pige var bleg og havde vejrtrækningsproblemer.

Det er endnu uvist, hvad familien muligvis er blevet forgiftet af.

Familie søgte lægehjælp flere gange før to børns død

  1. Familiens mor opsøger sin praktiserende læge, fordi hun har det dårligt.

   Samme aften får den 15-årige Naomi det også dårligt. Ifølge sin storebror Francois Mumbere har hun det meget dårligt.

   - Jeg kunne ikke tale med hende, for hun kunne ikke snakke. Hun kunne heller ikke drikke vand, når vi gav det til hende. Hun sagde, hun havde ondt i maven, og så kastede hun meget op, fortæller han.

  2. I løbet af natten til tirsdag bliver 15-årige Naomi undersøgt på Næstved Sygehus, efter at være blevet bragt i ambullance. Her mener lægerne, at hun lider af en maveinfektion på virusbasis.

   - Næstved Sygehus kan bekræfte, at et familiemedlem fra den omtalte familie har været kortvarigt indlagt, undersøgt og behandlet i starten af uge 42, lyder det i et skriftligt svar fra sygehuset til TV 2.

   15-årige Naomi modtager behandling og bliver sendt hjem igen.

   Sent tirsdag aften kontakter familien så Patience Mashamba, der er tolk, frivillig i Røde Kors og har kendt i familien i to år. Da forældrene hverken kan dansk eller engelsk, hjælper han dem med at tilkalde en vagtlæge, fordi Naomi fortsat har det dårligt.

  3. Da vagtlægen når frem natten til onsdag, ringer han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.

   Efter at have talt med den vagthavende på børneafdelingen, beder han 15-årige Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortæller familien, at hun har blærebetændelse.

   I forbindelse med sit besøg afviser vagtlægen ifølge Patience Mashamba at tilse et andet af familiens børn, der også er syg.

   Den del af forløbet kan Henning Orsholt, der er chef for vagtlægerne, dog ikke bekræfte. Det fremgår ikke af de optegnelser, han er i besiddelse af. Dog står der i vagtlægens optegnelser, at vagtlægen bliver gjort opmærksom på, at flere i familien har ondt i maven.

   - Det er hyppigt, at når et familiemedlem har maveinfektion, så er det yderst smitsomt, og så er der også andre i familien, der kan have det, siger Henning Orsholt.

  4. Torsdag ringer familiens mor til 18-årige Francois Mumbere og beder ham om at komme og se til sin søster, da hun har svært ved at trække vejret.

   - Jeg rørte ved hende, og hun var helt kold, og hun kunne ikke trække vejret. Så tænkte jeg bare, at der ikke var noget, jeg kunne gøre her, siger han.

   Efter et opkald til alarmcentralen bliver en ambulance torsdag formiddag sendt ud til familiens adresse. Her konkluderer redderne, at fire børn udviser mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer bliver tilkaldt.

   Derefter bliver 11 af familiens medlemmer kørt til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København. Senere bliver de indskrevet på Rigshospitalet. 

  5. Senere samme dag bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at 15-årige Naomi og et yngre barn, der viser sig at være syv-årige Theophile, er afgået ved døden. Det sker som følge af hjertestop.

   Naomi er død ved ankomsten til RIgshospitalet.

   Ni af familiens resterende medlemmer er fortsat indskrevet på Rigshospitalet med større eller mindre symptomer på forgiftning, oplyser politiet. Blandt dem er fire andre børn, hvor det yngste familiemedlem er syv måneder gammel. 

  6. To af børnene, døtrene Natali og hendes yngre søster Esperance, er søndag stadig i kritisk tilstand. En af døtrene får ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation søndag.

    

  7. Mandag får den anden af de alvorligt syge døtre ifølge familien og en bekendt af familien også foretaget en organtransplantation.

   Deres tilstand efter operationen er stadig ukendt. 

   Flere medlemmer af sundhedsudvalget i Region Sjælland udtrykker samme dag et ønske om en grundig evaluering af forløbet omkring de to børns død.

  8. Tirsdag sender administrationen i Region Sjælland en redegørelse til politikerne i regionsrådet. Her gør de det klart, at de har iværksat en undersøgelse af, hvorvidt læger og sygehus håndterede sagen rigtigt. Samtidig vil de dog ikke gå yderligere ind i sagen, da politiet stadig ikke har afsluttet sin efterforskning. 

  9. Syv familiemedlemmer bliver udskrevet fra Rigshospitalet. Det drejer sig om de to forældre og fem børn. To yngre søstre på fem og ni år, der tidligere fik foretaget organgtransplantation, er stadig indlagt.