Samfund

EU-Domstol: TV 2 modtog statsstøtte

Afgørelse kan blive dyr for TV 2, som nu vil drøfte dommene med sine juridiske rådgivere, lyder det fra den administrerende direktør.

EU-Domstolen har torsdag afsagt domme over TV 2 i tre appelsager, der afslutter en årelang strid om statsstøtte.

Dommene slår fast, at reklameindtægter, som blev overført til TV 2 via TV 2-Fonden i 1995 1996, var statsstøtte.

Dermed ophæver EU-Domstolen en afgørelse i EU-retten fra 2015.

Det er MTG, som ejer konkurrenten Viasat, der oprindelig anlagde sagen, fordi TV 2 har fået licenskroner samtidig med, at tv-stationen solgte reklameplads.

EU-Retten modsagde Kommissionen

EU-Kommissionen har tidligere erklæret, at reklameindtægterne, der blev overført til TV 2 fra TV 2 Reklame via TV 2-Fonden, var statsstøtte.

Men i 2015 afsagde EU-Retten en dom, der gik imod Kommissionens afgørelse og slog fast, at reklameindtægterne ikke var statsstøtte.

Både TV 2, EU-Kommissionen og Viasat appellerede afgørelsen. Det er de tre appelsager, EU-Domstolen nu har afgjort ved at afvise TV 2's appel og ophæve EU-Rettens afgørelsen fra 2015. 

Domstolen følger Generaladvokatens forslag om, at domstolen skulle dømme imod TV 2.

Generaladvokaten er en funktion i EU, der foreslår, hvordan EU-Domstolen skal dømme, men domstolen behøver ikke at rette sig efter anbefalingen.

Åbner for nye sager

Sagerne har kørt i EU-regi siden 2004. Dagens domme er endelige. Men de åbner samtidig for, at et nyt retslig efterspil kan begynde i Danmark.

For Viasat har påstået, at TV 2 skal betale cirka 1,8 milliarder kroner i såkaldte ulovlighedsrenter tilbage til staten. Det krav er der nu åbnet for, at Viasat kan forfølge ved de danske domstole.

- Viasat mener, at TV 2 har fået en uforholdsmæssig stor fordel gennem den her statsstøtte, og det er den ubalance i Viasats øjne, som man prøver at få udjævnet, siger Thomas Nyaard Madsen, der er journalist ved Mediawatch, til TV 2.

TV 2 har hævdet, at der ikke var tale om statsstøtte.

- Vi vil nu læse dagens domme og drøfte dem med vores juridiske rådgivere, inden vi kommenterer afgørelserne, siger TV 2s administrerende direktør, Merete Eldrup, i en skriftlig kommentar.

Viasats ejere, MTG, har torsdag ikke ønsket at kommentere sagen over for TV 2.