Samfund

Nej tak til curlingbørn - her er 6 ting du aldrig må gøre

Forældre skal ikke modsige deres børn, når de siger, at der er noget, de ikke kan, siger forfatter.

Er der en opskrift på, hvordan man får lykkeligere børn?

Det mener forfatteren bag en ny bog, og nu giver hun sine bedste råd til forældre videre.

’Kærlighed er ikke nok’ er titlen på bogen, som konkluderer, at selvstændige børn, der er godt rustet til modstand, bliver lykkeligere end andre.

Forfatter Sofie Münster, der har skrevet bogen, har undersøgt forskning på børneområdet og særligt fænomenet curlingbørn fra både ind- og udland. I bogen forklarer hun, hvordan forældre, der tidligt lærer deres børn at klare sig selv og lader børnene fejle, får mere selvstændige børn, der bedre kan håndtere modstand.

Over for TV 2 har Sofie Münster formuleret seks regler til forældre, som ikke vil have curlingbørn. Se listen herunder.

Seks ting du ALDRIG må gøre som forælder

 1. Stil ikke krav, som ikke behøver at blive overholdt

  - Hvis du siger, at du gerne vil have, tingene bliver på en bestemt måde, så skal det også være et krav, du overholder. Et klassisk eksempel er, at vi siger til vores børn, at de skal blive siddende ved bordet, til alle andre er færdige med at spise. Men sådan bliver det sjældent. I stedet bliver det kompromisløsninger, men det er en glidebane.

  - De krav, vi stiller til vores børn, bliver de værdier, de tager med sig videre i livet.

 2. Gør ikke ting for børnene, som de godt kan selv

  - Mange kan have svært ved at vurdere, hvad man kan forvente af børn. Men hvis børnene selv kan klare tingene, så skal de selv gøre det. Og det gælder også, selvom det måske tager længere tid, eller opgaven ikke bliver løst, som man selv ville have gjort det.

 3. Tal ikke om resultater

  - Det gør faktisk en stor forskel, hvis forældre fokuserer på, hvordan processen var, i stedet for kun at tale om resultatet. Forældre bør kigge på, om børnene gjorde sig umage og prøvede sig frem. På den måde bliver børn mere modige og mere trygge ved at fejle.

 4. Børn skal ikke altid have det på deres måde

  - Børn skal vide, at de ikke altid skal sætte sig selv først. De skal ikke altid have mad først eller have det største stykke kage. Nogle gange er der noget, der er vigtigere end dem selv. Eksempelvis andre eller et fællesskab, som der skal tages hensyn til.

 5. Sig ikke: Jo, du kan

  - Når børn bliver usikre på, om der er noget, de kan, så er der mange, der siger: "Jo, du kan". Men det skal vi stoppe med. For barnet har jo ret, når det siger, at det ikke kan.

  - I stedet skal man sige: "Du kan bare ikke endnu". Det ender med, at børnene bliver bange for at skuffe sine forældre, fordi forældrene tydeligvis er uenige i børnenes vurdering.

 6. Lad ikke dit barn vinde i spil

  - Vi er jo alle enige i, at børn ikke skal være perfekte. Men når vi så observerer forældre i virkeligheden, så reagerer vi slet ikke sådan.

  - Eksempelvis når vi lader vores børn vinde i spil. På den måde får vi inddirekte signaleret, at det ikke er okay at tabe. Og der er en stærk sammenhæng mellem reaktion og børns forhold til at fejle.

Kan selv og skal selv

Sofie Münster har et grundlæggende princip, som forældre, der ikke vil have curlingbørn, kan følge:

- Det, man kan selv, skal man selv.

- Hvis børn godt kan finde ud af at bære deres egen taske, selv gå til skole, lave deres egne lektier, tåle at tabe i spil, så er der absolut ingen grund til ikke at lade dem gøre det, siger forfatter Sofie Münster, der er stifter af Nordic Parenting.

Afstemning

Vil du definere dig selv som curlingfar/curlingmor?

Fredensborg Skole er en af de skoler og institutioner, der har taget Sofie Münsters pointer med i deres arbejde med børnene.

Pia Ankjær, der er klasselærer for en 3. klasse på skolen, fortæller, at hun ikke ser forældrene som curlingforældre, men som forældre, der bare vil deres børn det bedste. 

- Men nogle gange skal de gelejdes lidt på vej, siger hun og tilføjer:

- Forældrene skal lære, at der ikke sker noget ved, at deres børn møder modstand og lærer af deres fejl. Det er noget af det vigtigste.

Et curlingbarn er ifølge den danske ordbog et ”forkælet barn, der overbeskyttes og serviceres af dets forældre, uden at de stiller krav”.

Sofie Münster har også et bud på, hvad en curlingforælder er:

- Forskellen på den eftergivne forælder og den forælder, der er lidt bedre til at give børn ansvar, er, at man er rigtig god til at kombinere lige netop kærlighed, omsorg og nærvær med nogle konkrete krav og forventninger i hverdagen, så man har mod til at sætte handling bag og få børnene til også at leve op til det, selvom det kræver noget af en.