Samfund

Curlingforældre tager fejl, siger forfatter

Forældre kan ende med at gøre mere skade end gavn, hvis de hjælper deres børn for meget.

Når skoletasken er fuld af tunge bøger, er det bedst, hvis far tager den på ryggen og følger sønnike fra den varme bil helt op til klasseværelset. Og efter en lang dag på skolebænken med fritidsaktiviteter efterfølgende skal børn have lov til at slappe af med en iPad i stedet for at tage af bordet efter aftensmaden. Helt sikkert er det, at i Ludo er det kun mor og far, der kan blive slået hjem, for børn skal ikke tabe i spil. Eller hvad?

Ikke hvis du spørger forfatteren bag en ny bog, som har undersøgt forskning på børneområdet og særligt fænomenet curlingbørn fra både ind- og udland.

I bogen ’Kærlighed er ikke nok’ beskriver forfatter Sofie Münster, hvordan børn bliver mere selvstændige og bedre til at håndtere modstand, hvis forældrene tidligt lader dem fejle og lærer børnene at klare sig selv. Bogen konkluderer faktisk, at netop de selvstændige børn, bliver mere lykkelige i fremtiden.

Forfatteren beskriver i bogen, hvordan børn, der er godt rustet til modstand, vurderer deres liv mere positivt end andre.

Børnene er ifølge 'Kærlighed er ikke nok' bedre til at håndtere negative følelser og stress. De har en højere selvfølelse, bedre venskaber og er mere socialt kompetente end andre.

Gavner ikke

I bogen dykker Sofie Münster ned i begreberne curlingforældre og curlingbørn. Et curlingbarn er ifølge den danske ordbog et ”forkælet barn der overbeskyttes og serviceres af dets forældre, uden at de stiller krav”. Og netop manglende krav er en af de gode hensigter, som ikke gavner, mener forfatteren.

- Forældre skal lære deres børn at tage ansvar, ruste dem til at fejle, lære dem at tænke på andre end sig selv og kunne sætte sig selv til side.

- Det er nogle af de områder, som børn møder i deres hverdag, fra de er helt små og op gennem skoleårene. Og hvis de lærer at håndtere de udfordringer, så ved man bare, at så bliver de gladere. Både som børn, men også på den lange bane og videre i livet, siger forfatter Sofie Münster, der er stifter af Nordic Parenting til TV 2.

Hvad hvis børnene ikke kan løse de udfordringer, forældrene giver dem?

- Det er jo lidt det, der er pointen, hvis jeg skulle være lidt provokerende. Det er jo netop at lade børn mærke, at det faktisk er okay nogle gange at mislykkes, eller at tingene ikke går, som man har håbet. Og lade børn erfare, at selv når det sker, så kan jeg faktisk godt komme igennem det.

Hun råder forældre til at fokusere på processen fremfor resultatet. 

Skal selv

Ifølge forfatteren er der i dag en tendens til, at børn får mere frihed, samtidig med at forældre stiller færre krav og har færre forventninger til børnene, end man havde tidligere. 

Sofie Münster lancerer derfor et princip i bogen.

- Det man kan selv, det skal man selv.

- Hvis børn godt kan finde ud af at bære deres egen taske, selv gå til skole, lave deres egen lektier, tåle at tabe i spil, så er der absolut ingen grund til ikke at lade dem gøre det, siger hun.

Afstemning

Vil du definere dig selv som curlingfar/curlingmor?

Laver særregler i spil

I en rundspørge udført af Analyseinstituttet Wilke i forbindelse med udgivelsen af bogen svarede 82 procent af de adspurgte forældre, at de har gjort noget for deres børn, som børnene lige så godt kunne have gjort selv.

58 procent svarede, at de har ladet deres børn vinde i et spil eller lavet særregler, der gjorde det nemmere for børnene at vinde.

54 procent af forældrene oplyser, at de har ordnet en eller flere af deres børns huslige pligter, fordi det er nemmere for forældrene at gøre det selv.