Samfund

Weinstein ville bremse anklager - hyrede tidligere Mossad-agenter

Omfattende research fra amerikansk tidsskrift afslører, at Harvey Weinstein betalte hemmelige agenter i et forsøg på at bremse anklager.

Anklagerne mod Harvey Weinstein er væltet ud af skabet den seneste måned.

En række Hollywood-stjerner har beskyldt filmproduceren for seksuelle overgreb, men nu kommer det også frem, at han ifølge The New Yorker sidste efterår satte et stort netværk af agenter i gang med at forhindre, at kvindernes historier nogensinde ville ramme mediernes søgelys.  

Det amerikanske tidsskrift er kommet i besiddelse af en række dokumenter og har optrevlet et spindelvæv af opsigtsvækkende informationer, som afslører, hvordan den udskældte filmmand har forsøgt at stoppe både kvinder og journalister i at offentliggøre anklager om seksuelle krænkelser.

En hær af spioner

Artiklen har overskriften 'Harvey Weinstein's Army of Spies', for det er ikke hvem som helst, Weinstein har hyret til at arbejde for sig.

På listen finder man blandt andre Kroll, verdens største private detektivbureau, og firmaet Black Cube, der er stiftet af tidligere medlemmer fra den israelske efterretningstjeneste Mossad.

I en kontrakt fra Black Cube, underskrevet af Harvey Weinsteins advokat David Boies i juni 2017, beskriver firmaet sine undersøgelsesmetoder og aftalens to erklærede mål: At stoppe offentliggørelsen af en negativ artikel i en ledende New York-avis samt at få fat i et manuskript til en ny og endnu uudgivet bog, der indeholder skadelige informationer om ”the Client”.

Ifølge The New Yorker er ”the Client” i andre dokumenter blevet identificeret som Harvey Weinstein, mens anonyme kilder har beskrevet for mediet, at artiklen refererer til en New York Times-historie om sexanklager mod Weinstein. Bogen skulle være en selvbiografi skrevet af skuespillerinden Rose McGowan, som har beskyldt Harvey Weinstein for voldtægt.

Agent med falsk identitet

The New Yorker har desuden fået indsigt i en række e-mails, der viser, hvordan Rose McGowan, der er særligt kendt for sin rolle i 'Heksene fra Warren Mannor', i sommer blev opsøgt af agenter fra Black Cube med falsk identitet.

En af Weinsteins private agenter udgav sig for at være kvinderetsforkæmperen Diana Filip, der arbejdede for det London-baserede Reuben Capital Partners, og hun mødtes med McGowan fire gange.

Under en samtale i juli begyndte agenten ifølge The New Yorker at presse Rose McGowan for information, og her nævnte skuespillerinden, at hun havde talt med The New Yorker-journalisten Ronan Farrow som en del af hans dækning af beskyldningerne mod Harvey Weinstein.

Efterfølgende blev journalisten også kontaktet af Diana Filip, der ifølge The New Yorker i virkeligheden var et alias for en tidligere officer i de israelske forsvarsstyrker, der arbejdede for Black Cube.

- Da jeg sendte McGowan billeder af Black Cube-agenten, genkendte hun hende med det samme. ”Oh my god”, skrev hun tilbage. ”Reuben Capital. Diana Filip. No fucking way”, skriver Ronan Farrow i artiklen.

Advokaten indrømmer

I nogle tilfælde foregik kontakten mellem Weinstein og de private agenter gennem advokater, herunder den anerkendte David Boies.

Han bekræfter, at hans firma har indgået kontrakter med og betalt to agentbureauer for arbejde for Harvey Weinstein, og at et hold efterforskere har sendt ham rapporter, som efterfølgende blev sendt videre til Weinstein. 

David Boies understreger dog, at han ikke har udvalgt agentbureauerne eller styret det efterforskningsmæssige arbejde. Han udtaler også til The New Yorker, at firmaets kontakt med efterforskerne var en fejl.

Harvey Weinsteins talsperson Sallie Hofmeister afviser, at nogen skulle være blevet presset for informationer, og kalder påstanden om, at Harvey Weinstein skulle have skaffet sig adgang til en del af en bog, "falsk og en af mange unøjagtigheder og vilde konspirationsteorier i artiklen", skriver The New Yorker.