Samfund

Ståle Solbakken langer ud efter skandinavisk flygtningepolitik

Fritidspuljen under Dansk Flygtningehjælp har givet 7000 flygtningebørn mulighed for at dyrke idræt i Danmark.

Ståle Solbakken langer i ny bog ud efter politikerne i Danmark, Norge og Sverige. Han skriver blandt andet, at ’et inhumant menneskesyn har bredt sig over flere partier’.

FCK-manageren har aldrig lagt skjul på, at han politisk befinder sig til venstre for midten. Og det er også de partier, som han selv sympatiserer med, han kritiserer.

- Politikerne vender det blinde øje til problemerne, jeg forstår ikke, at de kan, skriver han i forordet til bogen, som har fået navnet ’Løvehjerte’.

Af samme grund har han besluttet sig for at donere hele overskuddet fra sin nye bog til Fritidspuljen under Dansk Flygtningehjælp.

Forundret over restriktiv flygtningepolitik

En pulje, der giver børn og unge flygtninge mulighed for at dyrke sport og andre fritidsaktiviteter på lige fod med danske børn og unge.

- Jeg er lidt forundret og skuffet over, at i Norge, Sverige og Danmark bliver det i dag svært at komme til magten, hvis man ikke fører en meget restriktiv indvandrerpolitik, siger han, da TV 2 møder ham på sin hjemmebane i Parken i København.

I dagens anledning er han flankeret af brødrene Yoran og Yonathan Zerit, der er flygtninge fra Eritrea. Begge brødre går til sport takket være Fritidspuljen hos Dansk Flygtningehjælp.

Yonathan på 13 år går til fodbold i Gentofte Vangede, mens lillebror Yoran på ni år dyrker karate i Dyssegård.

Fritidspuljen har givet 7000 flygtningebørn mulighed for at dyrke idræt i Danmark. Men nu er den løbet tør for penge. Derfor valgte Ståle Solbakken netop det formål til at donere overskuddet fra bogen.

- Jeg synes generelt, at vi i Skandinavien både har plads og mere hjerterum og store muligheder for at hjælpe, end det vi gør. Det er ikke en speciel kritik af Danmark, det er ligeså meget i Norge, at vi ikke er gode nok til at integrere vores nye landsmænd, siger Ståle Solbakken.

Dansk Flygtningehjælp: Det er en vindersag

Hos Dansk Flygtningehjælp er man begejstret over donationen.

- Man kan ikke vinde hver gang, det ved Ståle Solbakken. Men det her det er en vindersag for de flygtningebørn, som kommer ind i en forening, i en fodboldklub og i et fællesskab, siger Christian Friis Bach, der er generalsekretær hos Dansk Flygtningehjælp.

Da fritidspuljen startede op i 2015, var der samlet 10 millioner kroner ind fra privat indsamlede midler. For tre måneder siden var puljen næsten tom.

- De her flygtningefamilier har ikke råd til kontingent, fodboldstøvler, og hvad der ellers skal til for at få børnene med i foreningslivet, derfor er Fritidspuljen så vigtig.

- Sidste år havde vi 700 børn, vi måtte sige nej til. Så der skal flere penge til – gerne offentlige, sige Christian Friis Bach.