Samfund

Formuer skjult i paradis deler vandene - ulovligt, umoralsk eller 'lille problem'?

'Paradise Papers' afslører nye navne med penge i eksotiske skattely. OECD kalder det et historisk problem, der dog allerede er næsten løst.

Stakken af dokumenter fra Bermuda-advokaterne i firmaet Appleby er blevet et samtaleemne verden over.

Men der er uenighed om, hvad der skal gøres ved det.

I EU siger den ansvarlige skattekommissær Pierre Moscovici, at han er "rasende, men ikke overrasket" over de nye afsløringer.

- Vi har gjort meget på europæisk niveau, men vi må gå endnu videre og endnu hurtigere frem sammen med medlemsstaterne, siger han.

OECD, den internationale, økonomiske samarbejdsorganisation, kalder til gengæld afsløringerne for et "historisk problem", der allerede er blevet taget hånd om.

- Når vi taler om Panama Papers eller Paradise Papers, så taler vi om en arv, der er stærkt på vej til at forsvinde. Det kan ikke ske nu, lyder det fra OECD’s generalsekretær Angel Gurria mandag på en konference i London, skriver avisen The Guardian.

Han siger, at det internationale samfund i mange år har været mere optaget af at undgå 'dobbeltbeskatning', altså at firmaer bliver beskattet både i hjemlandet og i det land, hvor pengene er tjent. Men at man nu er godt på vej til at nå den rigtige balance.

Herhjemme er skatteminister Karsten Lauritzen (V) enig i, at kampen mod det internationale skattesnyd er kommet langt i de seneste år.

- Både Panama Papers, Paradise Papers og de hvidvaskningsskandaler, som har involveret nogle danske banker, ligger nogle år tilbage. Efter en lang række reguleringer er trådt i kraft i EU og OECD-regi, så er det langt sværere at lave grænseoverskridende skatteunddragelse nu, end det var for 10 eller 15 år siden. Det vi ser, er nogle af fortidens syndere, der kommer frem, siger Karsten Lauritzen til TV 2.

Hvordan er papirerne sluppet ud?

Advokatfirmaet Appleby, der er centrum for den nye offentliggørelse af papirer, afviser pure, at en eller flere medarbejdere fra firmaet skulle have lækket de mange papirer, der tilsammen udgør de nye Paradise Papers.

Ifølge firmaet må det være hackere, der er brudt ind i firmaets computersystem og har gennemført "en alvorlig, kriminel handling". Appleby har efterfølgende sat førende eksperter til at gennemgå firmaets computersystem, men siger, at hackerangrebet er så professionelt udført, at der ikke er "sikre beviser for, at data har forladt systemet".

Uanset om der er tale om et læk eller et hackerangreb, så er kendsgerningen dog, at Appleby er blevet centrum i den seneste store lækage af papirer om, hvordan rige mennesker og store selskaber forsøger at undgå at betale skat.

Hvor kommer papirerne fra?

13,4 millioner dokumenter er blevet offentliggjort, og de fleste er fra det internationale advokatfirma, der har kontorer i ti af verdens mest benyttede skattely. En mindre del af papirerne stammer fra et rådgivningsfirma i Singapore ved navn Asiaciti og virksomhedsregistre fra 19 af verdens mest populære skattely.

Samlet set er der tale om den næststørste lækage af papirer. Større end Wikileaks, men mindre end ’Panama-papirerne’, der sidste år blev lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Hvad afslører papirerne?

De mange millioner dokumenter handler om den meget indbringende forretning, det er at hjælpe rige privatpersoner og internationale firmaer med at betale så lidt som muligt i skat.

Paradise Papers

De 13,4 millioner dokumenter blev afleveret til den tyske avis Süddeutsche Zeitung, der også tidligere stod bag offentliggørelsen af de såkaldte 'Panama Papirer'.

Dokumenterne stammer fra advokatfirmaerne Appleby og Asiaciti og fra virksomhedsregistre i 19 skattelylande.

Avisen har efterfølgende delt materialet med medlemmerne af den internationale forening af undersøgende journalister ICIJ.

Siden har 382 journalister fra 67 lande arbejdet med papirerne.

De første artikler og Tv-indslag kom samtidigt verden over søndag. Herhjemme er det DR og Politiken, der har haft adgang til materialet.

Ofte er transaktionerne og oprettelsen af selskaber i disse små lande ganske lovlige, men omfattende hemmelighedskræmmeri gør det svært for personernes eller selskabernes oprindelige hjemlande at følge med i pengestrømmede gennem selskaberne. Det betyder, at hjemlandene i mange tilfælde aldrig får indbetalt skat fra de anonymiserede eller skjulte selskaber i skattelyene.

Hvor meget er ulovligt?

Der er 140 danskere, hvis navne optræder i papirerne.

- Det forarger mig naturligvis, at der er nogle, der anbringer deres penge i udlandet. Hvis det foregår ulovligt og med henblik på at slippe for at betale skat, så vil vi naturligvis forfølge disse sager, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

En af de danske journalister, der har haft adgang til materialet, er Politikens graverchef John Hansen. Han siger til TV 2, at papirerne ikke afslører oplagte eksempler på, at nogen af de 140 nævnte danske privatpersoner eller selskaber har brudt loven.

- De danskere, jeg er stødt på indtil nu, er nogen, der har haft almindelige forretningsmæssige formål med at benytte sig af dette firma (Appleby, red.), siger John Hansen.

Der er 140 danskere involveret i de lækkede dokumenter kaldet 'Paradise Papers'. Video: Stine Gliese

Skatteminister Karsten Lauritzen anerkender da også, at de fleste danske forretninger i de små skattely verden over er ganske legale.

- Langt de fleste danskere og danske selskaber ønsker at betale skat og respekterer vores skatteregler. Så er der nogen, der ikke ønsker det i et omfang, at de bryder loven og laver ulovlige selskabskonstruktioner, og de skal opleve, at skattevæsenet kommer efter dem, siger ministeren og uddyber:

- Og så er der en gruppe, der forsøger at minimere deres skattebetaling. Det er ikke nødvendigvis ulovligt. Men det er alligevel forargeligt, fordi det fører til, at nogle selskaber og privatpersoner i realiteten betaler ingenting eller meget lidt i skat.

Hvor foregår det?

Transaktionerne foregår i fjerne lande, der i mange tilfælde er så små, at de er svære at finde på et verdenskort. Mange er mest kendt for deres palmer og hvide sandstrande - deraf navnet Paradise Papers.

Virksomhedsregistrene er fra landene Antigua, Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Caymanøerne, Cookøerne, Dominica, Grenada, Labuan, Libanon, Malta, Marshalløerne, St Kitts and Nevis, St Lucia, St Vincent, Samoa, Trinidad og Tobago og Vanuatu.

I den enorme bunke af lækkede dokumenter er der desuden papirer fra nogle af de større finanscentre, hvor Appleby har kontor. Det er eksempelvis Hongkong, Shanghai og de britiske skattely på Guernsey, Jersey og Isle of Man.

Disse navne er nævnt i Paradise Papers

Bono

Bono

Bono, der både er forsanger I rockbandet U2 og en international politisk aktivist, er et af de navne, der er dukket op i Paradise Papers.

Sangeren, hvis civile navn er Paul Hewson, har været involveret i en konstruktion, hvor den irske sanger via et selskab i Malta har købt en del af et supermarked i Lithauen.

Det var en handel på omkring 40 millioner kroner, men hvor stor del Bono stod for, er ikke oplyst.

Selskabet blev i 2012 overført til et andet selskab på skattelyet Guernsey, hvor der ikke betales skat af selskabers overskud.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Scanpix Denmark

Dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth

Den britiske dronning Elisabeth har flere millioner pund af sin private formue stående i en fond i skattelyet Cayman Islands, viser dokumenter fra Paradise Papers.

Pengene blev flyttet til en fond på Cayman Islands for 12 år siden, og blev efterfølgende investeret i Storbritannien igen, blandt andet i en supermarkedskæde.

De ansvarlige for dronningens finanser og investeringer har indrømmet, at dronningen har flere ’ubetydelige’ investeringer udenfor Storbritannien, men har afvist at afsløre, hvor mange penge det drejer sig om.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / Scanpix Denmark

Wilbur Ross

Wilbur Ross

 

Den amerikanske handelsminister Wilbur Ross er nævnt i Paradise Papers som medejer af selskaber på Cayman Islands.

Det opsigtsvækkende i den forbindelse er ikke et skattespørgsmål, men at et af Wilbur Ross’ firmaer Navigator arbejder tæt sammen med russiske selskaber, der har tætte forbindelser til den russiske politiske ledelse.

Personer i det russiske selskab Siburs ejerkreds er ramt af amerikanske sanktioner mod Rusland i forbindelse med Ukraine-krisen.

Navigator har desuden samarbejde med firmaer i Venezuela, der også er ramt af amerikanske sanktioner.

Milliardæren Wilbur Ross solgte de fleste af sine selskaber, da han blev udnævnt til handelsminister, men ejer stadig en del af selskaberne på Cayman Islands.

Foto: SHAWN THEW / Scanpix Denmark