Samfund

Generalsekretær beklager millionsvindel i Røde Kors

Røde Kors-medarbejdere i Vestafrika skal ifølge intern rapport have svindlet for tocifret millionbeløb under en indsats mod ebola.

Røde Kors' generalsekretær i Danmark Anders Ladekarl beklager omfattende Røde Kors-svindel under Ebola-indsatsen.

Det sker i et opslag på Facebook.

- Så ked af at Røde Kors-medarbejdere i Vestafrika har svindlet for 60 millioner kroner i Ebola-indsatsen. Men stolt af, at Røde Kors kontrol selv har afsløret svindlen, og vi er åbne om det, skriver Anders Ladekarl.

Opslaget kommer efter, at Røde Kors' ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP) har erkendt, at der er sket omfattende bedrageri og korruption under Ebola-indsatsen i det vestlige Afrika.

Røde Kors fortalte i en udtalelse den 20. oktober, at der var sket omfattende svindel under Ebola-indsatsen i Vestafrika. Det var en intern undersøgelse, der afdækkede bedrageri og korruption under indsatsen.

- Røde Kors er forfærdet over beviserne på bedrageri i forbindelse med Ebola-indsatsen i Guinea og Sierra Leone 2014 til 2016, hedder det i udtalesen fra Røde Kors.

I Sierra Leone, og Guinea er der ifølge Røde Kors-rapporten forsvundet et tocifret millionbeløb.

Bedrageri øger tvivl ved indsamlinger

Lars Engberg-Pedersen, som er seniorforsker ved DIIS, og blandt andet beskæftiger sig med udviklingsarbejde, er ikke overrasket over bedrageriet.

Han forklarer, at Ebola-indsatsen opstod hurtigt, og store mængde af penge strømmede til hjælpeorganisationer. 

- Vi taler om fem procent af det indsamlede beløb til formålet, der er blevet misbrugt. Det er ikke overraskende i den her situation, siger han til TV 2.

- Det er et samfund, som er meget svage, og der er få penge. Så når der pludselig kommer mange penge til, er det fristende for nogle folk, der sidder i positioner, hvor man kan komme i nærheden af pengene, at bruge dem.

Lars Engberg-Pedersen henviser til, at der hurtigt blev ansat folk til at forvalte pengene i hjælpeorganisationen. Men det var nødvendigvis ikke de rigtige.

- Bedraget giver den konsekvens, at vi bliver i tvivl om de penge, vi leverer, kommer de rigtige steder hen, og om de bliver brugt til de rigtige mål. Det er rigtig trist.

Ingen danske nødhjælpspenge forsvundet

I et andet opslag på Facebook sent lørdag aften skriver Anders Ladekarl, at danske nødhjælpspenge ikke er forsvundet.

- Der er ikke involveret danske penge, men alligevel vil jeg gerne undskylde, skriver han.