Samfund

Beboer på udrejsecenter: Det var ikke 40, der angreb ministeren, det var kun 2

Episoden på udrejsecenteret kan komme til at gå ud over alle beboere på centeret og alle andre flygtninge i landet, frygter beboer.

Det hele startede med et besøg fra politiker Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) hjemme i Mustafa Jafs stue fredag eftermiddag.

Han er beboer på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. Men besøget sluttede brat, da der opstod tumult uden for hans lejlighed.

Her forsøgte en kvinde ihærdigt at komme tæt på ministeren, og det resulterede i sammenstød med politiet. Politiet besluttede at eskortere Inger Støjberg væk. På sin vej væk blev kvinden ramt af ministerens bil.

- Det var relativ voldsomt. Og der var en gruppe på omkring 40 personer, som var noget aggressive, siger Inger Støjberg fredag til TV 2.

Efter episoden har fordømmelsen væltet ned over de afviste asylansøgere, der skabte tumult. Blandt kritikerne er landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

- For at sige det mildt: Nok en rigtig beslutning for Danmark, at de skal udvises af Danmark!, skriver han på Facebook.

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, støtter udlændinge- og integrationsministeren.

Har du ikke nogen forståelse for, at mennesker kan være så fortvivlede, at de reagerer, som de gør?

- Nej, det har jeg ikke. Ikke det fjerneste. Det, der er sket, er fuldstændig uanstændigt. Fuldstændig uanstændigt, siger hun.

Beboer: Udrejsecenter er et fængsel

Men Inger Støjbergs beskrivelse og fordømmelsen på nettet er helt overdrevet, lyder det lørdag fra den familie, som ministeren mødtes med på udrejsecentret.

Det fortæller Mustafa Jaf, som har opholdt sig i Danmark i to år.

- Desværre var der ikke 40 personer, som hun skriver på sin Facebook-profil, som skulle være gået til angreb. Jeg håber, hun hører, hvad jeg siger til hende.

Hvor mange angreb hende?

- To kvinder, siger han.

Ifølge Mustafa Jaf ville kvinderne fortælle om deres dårlige forhold på udrejsecentret.

Irakiske Mustafa Jaf er ked af episoden, men at han forstår de to kvinders desperation, der angiveligt fik dem til at reagere mod Inger Støjberg. For livet på et udrejsecenter er hårdt.

- Det er ikke et center. Det er et fængsel, siger han.

Mustafa Jaf frygter, at episoden på udrejsecenteret går ud over alle beboere på udrejsecenteret og alle andre flygtninge i landet.