Samfund

Svenskere vil droppe Peter Aalbæk efter udtalelser om sexchikane

Det svenske filmselskab og Zentropa mødes i næste uge for at drøfte sagen.

Den danske filmproducent Peter Aalbæk Jensen skal fjernes som producent af den kommende Lars von Trier-film "The House That Jack Built".

Det er kravet fra det svenske filmselskab Film i Väst, der samarbejder med Zentropa om optagelserne til filmen i den svenske region Trollhättan.

- Vi har på Film i Väst sagt, at vi ikke accepterer de udtalelser, som Peter Aalbæk for nylig har fremsat i svenske og danske medier om, hvordan han ser på sexchikane, skriver det svenske filmselskabs direktør, Mikael Fellenius, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Skrev at Aalbæk gav hende et klask i bagdelen

Kritikken kommer, efter at filmanmelder på Jyllands-Posten, Nanna Frank Rasmussen, i en klumme har skrevet, at Peter Aalbæk Jensen gav hende et klask i bagdelen ved en episode under filmfestivalen i Berlin, da hun var omkring 25 år.

Peter Aalbæk Jensen har erkendt, at han har klasket flere kvinder bagi. Zentropa-medstifteren har til flere medier sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke kan mobilisere stor fortrydelse over det skete.

Men Film i Väst kræver handling fra Zentropa på baggrund af udtalelserne.

- Vores fortsatte samarbejde forudsætter, at Zentropa adresserer og tager dette alvorligt, skriver Mikael Fellenius.

Mødes for at drøfte sagen

Det svenske filmselskab og Zentropa mødes i næste uge for at drøfte sagen. Umiddelbart lyder det til, at der kan findes en løsning.

- Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring, hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før, siger Anders Kjærhauge, administrerende direktør i Zentropa, til Ritzau.

Han oplyser, at Peter Aalbæk Jensen ikke længere er producent på Lars von Triers kommende film, og at han heller ikke har været med til at finansiere den kommende film.

Derfor er der ikke umiddelbart noget problem i at efterleve et krav om, at Aalbæks navn fjernes fra filmen.

Aalbæk: Jeg har ikke gjort noget kriminelt

Selv siger hovedpersonen, at bølgen af anklager om seksuelle krænkelser i kølvandet på afsløringerne om den amerikanske filmproducent Harvey Weinstein er kammet over.

- Jeg beder ikke om forladelse, og det koster mig måske min forbindelse til Film i Väst nu. Så kan folk synes, at jeg er en gammel tosse, men jeg vil mene, at jeg ikke har gjort noget kriminelt, siger han til dr.dk.

- Jeg kan ikke få mig selv til at stille mig op i et tosset cirkus som det her uden at opponere. Sådan er jeg skabt, siger han.