Samfund

Spurgte om mulighed for førtidspension - fik forslag om at flytte til 'Udkantsdanmark' i stedet

Sidste år flyttede 217 kontanthjælpsmodtagere til Lolland. Mindst syv kom efter tilskyndelse fra andre kommuner, mener Lolland.

Bettina Bundgaard får kontanthjælp fra Københavns Kommune.

Men hvis hun skal på førtidspension, så foreslår kommunen, at hun flytter til ’Udkantsdanmark’.

- Det er helt hen i vejret. Det kan man ikke, siger hun.

Bettina Bundgaard bragte selv spørgsmålet om en mulig førtidspension op på et møde med kommunen, men her lød svaret, at så ville det nok være bedre, hvis hun flyttede til "en anden kommune i udkanten, hvor det var lettere at få førtidspension".

Lolland Kommune har fået nok

Det er ikke ukendt, at kommunerne gerne eksporterer sociale klienter til andre kommuner. Men nu har Lolland Kommune fået nok.

- Det er grotesk. Det er ikke i orden. Jeg synes ikke, at Bettina skal finde sig i det, og slet ikke at Lollands borgere skal finde sig i, at det er den mekanisme, der er i gang, og at vi skal betale med vores velfærd, siger Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen.

- Vi kan ikke gøre andet end at påtale det og mene, at det som udgangspunkt er fuldstændigt urimeligt, at vi skal overtage en opgave, som er mislykkedes i andre kommuner, fortsætter han.

Den fattige kommune har samlet en række eksempler på, at andre kommuner – især i hovedstadsområdet – selv foreslår deres sociale klienter at flytte til Lolland.

- Tager penge fra vores velfærd

Og at kommunerne gerne betaler for flytning og indskud og sågar går med på kommunekontoret i Lolland for at sikre, at deres ’eksporterede’ klienter kan få kontanthjælp eller andre sociale ydelser i Lolland Kommune.

- Det tager penge fra vores velfærd og vores fællesskab og de ting, som vi rigtigt gerne vil gøre godt for Lolland Kommune. I stedet skal vi bruge for stor en del af vores økonomi til at hjælpe borgere, der kommer til fra andre kommuner. Det er ikke, fordi de ikke skal være velkomne her. Men problemet er, at der bare ikke er fuld kompensation for den udgift, som det her medfører, siger borgmester Holger Schou Rasmussen.

Sidste år flyttede 217 kontanthjælpsmodtagere til Lolland, og kommunen har undersøgt sagerne for at finde ud af, hvad der fik dem til at flytte til kommunen.

I syv konkrete tilfælde mener Lolland at kunne bevise, at en anden kommune aktivt har tilskyndet en social klient til at flytte ned til Lolland.

Minister: Usympatisk og asocialt

Et af eksemplerne er en psykiatrisk patient fra Ballerup Kommune, der var indlagt på det tidspunkt, da han skiftede folkeregisteradresse til Lolland. Ballerup Kommune havde skaffet manden en lejlighed i Nakskov og hjulpet med flytningen og med betalingen af indskud.

Lolland Kommune noterer sig samtidigt, at manden ankom til jobcentret i Lolland Kommune sammen med sin mentor fra Ballerup Kommune.

- Det er ikke en praksis, og det er ikke en politik, som vi bakker op om, lyder svaret fra Mette Vaaben, der er kommunaldirektør i Ballerup Kommune.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) skriver i en mail til TV 2, at det er godt, at Lolland får de her eksempler frem i lyset.

- Jeg vil gerne slå fast, at jeg forventer af alle kommuner, at de påtager sig at løse opgaverne i forbindelse med de socialt belastede familier, der måtte være i en kommune.

- Det er både usympatisk og asocialt, hvis nogle kommuner søger at skubbe deres opgaver over på andre kommuner. Jeg forventer, at kommunerne nu får sig en dialog om eksemplerne, og jeg ved, at Lolland Kommune også har skrevet til KL om problemerne, lyder det fra ministeren.