SE KORTET: Sådan har udgifterne til ældre ændret sig i din kommune

Kommuners udgifter per ældre er faldet gennem de seneste ti år, viser nye tal.

Hvad er din største frygt i livet?

At du får en alvorlig sygdom? At du bliver offer for et terrorangreb? Eller at du går bankerot?

23 procent af danskerne har terror på deres liste, mens eksempelvis 19 procent frygter at blive fyret. Til gengæld er det udsigten til seniorlivet, som skaber flest bekymringer i Danmark.

Hver anden dansker - nærmere bestemt 54 procent - frygter, at der ikke vil være tiltrækkelig pleje og hjælp, når de bliver gamle. Det viser en ny undersøgelse fra Trygfonden, hvor flere end 6000 personer over 40 år har deltaget.

Også blandt TV 2s læsere er frygten for en ringe pleje i seniorlivet til stede. Det svarer op mod 90 procent af læserne i en afstemning.

Noget tyder på, at der er en årsag til danskernes største frygt. For ti år siden udgjorde andelen af ældre over 65 år 15,7 procent af befolkningen i hele landet. I 2017 er det tal 19,1 procent.

Og selvom hver fjerde indbygger i mange kommuner nu er over 65 år, er udgiften per år til de ældre faldet gennem de seneste ti år. Det viser tal fra tænketanken Cevea.

Siden 2007 er den gennemsnitlige samlede udgift per ældre i kommunerne på landsplan faldet fra 55.229 til 41.315. Et fald på 13.914 kroner.

Årsagen til frygten for alderdommen er ifølge Anders Hede, som er forskningschef hos Trygfonden, at mange i den aldersgruppe har oplevet, at nogle, de kender, ikke har fået den pleje, de forventede.

- De oplevelser gør, at mange af os, der er over 40, tænker: "Hvad skal der ske med mig, når jeg bliver gammel?".

Afstemning

Frygter du for ikke at få tilstrækkelig pleje, når du bliver ældre?

Nederst i artiklen kan du få et overblik over, hvor meget din kommune i gennemsnit bruger på hver borger over 65 år.

Københavns Kommune bruger flest penge per ældre

En af de kommuner, hvor udgifterne de seneste ti år er faldet mest per ældre over 65 år, er Stevns Kommune. Her er udgifterne faldet med 47,1 procent. I dag bruger kommunen i gennemsnit 27.885 kroner per ældre borger. Det viser opgørelsen fra Cevea.

- Det er svært at retfærdiggøre, men vores tilfredshedsundersøgelser har et højt niveau. Vi har et lavt antal sygedage blandt plejehjemsmedarbejdere. Det signalerer, at vi har en god ældrepleje. Det er det, vi har råd til, siger Mogens Haugaard Nielsen, borgmester i Stevns Kommune, i magasinet 'Bykongerne' på TV 2 NEWS.

København Kommune bruger lige nu flest penge i gennemsnit per ældre borger. Her er tallet 65.078 kroner. Og  det til trods for et fald i udgifterne på 21,1 procent i forhold til 2007.

Udgifterne for hver kommune dækker blandt andet over genoptræning, ældreboliger, beskyttede boliger og plejehjem, pleje- og omsorgsarbejde, forebyggende indsatser og hjælpemidler.

Men ifølge tallene er der stor forskel på, hvordan kommunerne bruger pengene.

Langt de fleste kommuner tilbyder eksempelvis rengøring hver tredje uge. For ti år siden var normen hver anden uge. Dengang blev 20 procent af seniorerne også tilbudt hjælp til bad hver dag. I dag tilbyder kommunerne det til tre procent.

Ældre Sagen efterlyser bedre prioritering

Ifølge Ældre Sagen efterlyser de ældre, som modtager hjemmehjælp i dag, muligheden for at komme mere ud i den friske luft, komme oftere i bad og have mere kontakt med andre mennesker.

- Der er store menneskelige og sociale problemer i øjeblikket, som vi sagtens kan afhjælpe, fordi vi har pengene til det. Det skal bare prioriteres, slutter Bjarne Hastrup, som er direktør i Ældre Sagen.

På kortet herunder kan du se udviklingen i udgifterne per ældre i aldersgruppen 65+ i kommunerne. Klik på de enkelte kommuner og se de specifikke tal:

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til det kommende kommunalvalg? Tag vores kandidattest her.