Så stor forskel gør det, om du kører med refleks eller ej

Reflekser kan redde liv, men for få danskere ved, hvor vigtig det lille vedhæng egentlig er.
Den kan fås i flere størrelser og varianter, men effekten er den samme.
Den glimtende opmærksomhedsfanger - også kaldet en refleks - kan mindske risikoen for at blive påkørt i trafikken med 85 procent. Det viser en undersøgelse fra Trygg Trafikk Norge.
Men mange trafikanter ved ikke, hvor svært det er for bilister at se en cyklist eller fodgænger uden lys og reflekser.
Ifølge den årlige refleksundersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan bruger hele 55 procent af danskerne ikke reflekser. Det er flere end sidste år, hvor tallet var 50 procent.
En af årsagerne er glemsomhed, men nogle danskere mener heller ikke, at reflekser øger trafiksikkerheden tilstrækkeligt. Derfor sætter både Cyklistforbundet og Børneulykkesfonden nu fokus på vigtigheden af lys og reflekser i vintermørket.
- Hvis du ikke bliver set i trafikken, er du mere udsat. Derfor er det især om vinteren, hvor de mørke timer i døgnet er flest, nødvendigt at bruge cykellygter og reflekser, siger Klaus Bondam, som er direktør for Cyklistforbundet.
Reflekser gør en forskel
Men hvilken forskel er det egentlig, reflekser gør i trafikken?
Henriette Madsen, der er generalsekretær hos Børneulykkesfonden, har tidligere slået fast, at refleksen trods sin minimale størrelse kan redde liv.
Refleksen gør eksempelvis folk synlige på 140 meters afstand, selvom en bil kun har nærlyset tændt. Uden refleks bliver fodgængeren eller cyklisten først synlig på 25 til 30 meters afstand.
- Refleksen gør altså en markant forskel, har hun tidligere fortalt i en pressemeddelelse.
I Hovedstadsområdet er danskernes skepsis over for refleksernes virkning størst. Her viser tal fra refleksundersøgelsen, at folk er dårligst til at bruge reflekser i vinterhalvåret. Kun 27 procent af dem bærer reflekser i trafikken.
Til gengæld er tallet højest i Syddanmark. Her bruger 46 procent af borgerne reflekser.
- Der er forskel på by og land, når det kommer til, hvornår folk tror, det er nødvendigt at bruge reflekser. På landet er der større risiko for at bevæge sig på strækninger, hvor der ikke er noget lys. Men derfor er der i byerne med mere gadelys ikke nogen undskyldning for at undgå at bruge reflekser, siger Klaus Bondam.
Reflekser kan mindske antallet af ulykker
For at ændre de dårlige vaner retter Cyklistforbundet i samarbejde med Lærerstandens Brandforsikring nu fokus på landets 4. klasser.
Det er i denne alder, at elever, der er omkring 10 år, så småt begynder at færdes i trafikken på egen hånd. For at få indarbejdet gode rutiner skal børnene i november lære om sammenhæng mellem synlighed og sikkerhed i trafikken.
- Det er meget vigtigt at arbejde med børn og unges vaner. Det er vigtigt, at de bliver klædt godt på, siger Klaus Bondam.
Tal fra refleksundersøgelsen viser, at 77 procent af alle børn i 2017 bruger reflekser i vinterhalvåret, mens kun 39 procent af de voksne bærer reflekser. Det er helt absurd, mener direktøren for Cyklistforbundet.
- Voksne er akkurat ligeså sårbare og udsatte i trafikken som børn. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke gør det. Du burde gå forrest som et godt eksempel for børn og unge, siger Klaus Bondam, som håber på bedre tal næste år.
- Hvis flere folk bliver opmærksomme på nødvendigheden af lys og reflekser i trafikken, vil antallet af ulykker også falde. Hver ulykke er én for meget. Derfor skal vi blive endnu bedre til at klæde os ordentligt på.