2017 valg

TV 2 tester: Hvem er kandidaterne ved kommunalvalget enige med?

TV 2s kandidattest viser, at en række lokalpolitikere ikke nødvendigvis ligger tættest på deres partifællers holdninger.

Om tre uger skal danskerne til valgurnerne for at stemme til kommunal- og regionsvalg 2017.

TV 2 har i den forbindelse lanceret kandidattesten, som kan give en pejling af, hvilke temaer der er vigtigst for dig, når du skal sætte dit kryds. Samtidig indeholder den hundredevis af unikke, lokale spørgsmål fra der, hvor du bor.

Kandidattesten

  • 11.000 kandidater stiller op til det kommende kommunalvalg.
  • I skrivende stund har over 45 procent af kandidaterne svaret på spørgsmålene, så de figurerer i kandidattesten.
  • Testen tager højde for, hvilke temaer der er vigtigst for dig, når du skal sætte dit kryds. Samtidig indeholder den hundredevis af unikke, lokale spørgsmål fra der, hvor du bor.
  • I kandidattesten skal du svare på, hvor enig du er i nogle få politiske udsagn, og så kan testen matche dig op med de kandidater, som du er mest enig med.
  • Men den viser dig også, hvem du er mest uenig med.

En test af lokalpolitikerne

TV 2 har bedt lokalpolitikere fra flere politiske partier rundt om i landet om at tage kandidattesten for at teste, hvilke kandidater de er mest enige og uenige med.

Politikerne tog kandidattesten for flere uger siden for, at vælgerne kunne teste, hvem de deler holdninger med.

Spørgsmålet er nu, om lokalpolitikerne er mest enige med deres egne - eller andre politiske - partifæller, når de tager testen igen?

Kandidattesten er sjov og vejledende, men det er meget vigtigt, at vælgerne går i et spadestik dybere og orienterer sig yderligere.

Anders Winnerskjold, byrådskandidat for Socialdemokratiet i Aarhus

Nye Borgerlige rammer 100 procent

Mette Thiesen stiller ved kommunalvalget op for Nye Borgerlige i Hillerød. Om kandidattesten siger hun:

- Det er en god måde at spore sig ind på, hvem man er mest enige med i sin kommune. I kandidattesten er de nære spørgsmål i fokus, og det er netop det, som kommunalvalget handler om.

Mette Thiesen ligger som alle de andre lokalpolitikere nummer ét på sin egen liste, mens hun ender med at være næstmest enig med kollegaerne fra Venstre, som hun er i valgforbund med. Noget hun finder befordrende for det fremtidige samarbejde.

- Kan ikke give fuldstændig ro i maven

Anders Winnerskjold fra Socialdemokratiet i Aarhus har også taget testen:

- Jeg synes, kandidattesten er sjov og vejledende, men det er meget vigtigt, at vælgerne går et spadestik dybere og orienterer sig yderligere omkring de lokalpolitikere, som de overvejer at stemme på.

Han opfordrer til, at borgerne tjekker Facebook, politikernes hjemmesider eller direkte skriver en mail til de opstillede politikere for at orientere sig yderligere. Det kan være med til at skabe den nødvendige substans og politiske nuancer. Noget som kandidattesten alene ikke kan give.

Anders Winnerskjold medgiver, at kandidattesten kan hjælpe nogen til at sætte deres kryds.

- Jeg køber præmissen om, at det er en god vejledning. Testen er fin for folk, der ikke nødvendigvis vil stemme, for det kan muligvis få dem til at gå ned i stemmeboksen, hvis de får en indikation af, hvem der er enige med. Men testen kan ikke give fuldstændig ro i maven i forhold til ens valg, mener politikeren.

Resultatet af testen viser, at han er næstmest enig med SF. Der overrasker ikke Anders Winnerskjold, da han ligger til venstre for midten, og er enig med partiet på en lang række politiske spørgsmål, fortæller han.

Retvisende billede

Det er ikke altid partifællerne i byrådet, som de adspurgte lokalpolitikere er næstmest enige med.

En undtagelse er Tina French Nielsen, som er rådmand og Venstres borgmesterkandidat i Aalborg. Hun har sine nære samarbejdspartnere og partifæller fra sit eget parti som nummer to og tre på listen.

- Det ser ud til, at testen er meget retvisende. Den kommer godt omkring, og er let tilgængelig, lyder vurderingen fra hende.

Hun påpeger, at testen ikke er let at svare på, da nuancerne mellem valgmulighederne mellem de enkelte svar er lille. Et andet kritikpunkt er ifølge Tina French Nielsen, at kandidattesten mangler et grundlæggende spørgsmål om værdipolitisk ståsted.

- Jeg savner, at man kan give til kende, hvad man vægter højest. Skal det enkelte menneske tilpasse sig systemet, eller skal systemet tilpasse sig den enkelte person, siger Tina French Nielsen.

Overraskende resultat

Karsten Lorentzen er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Roskilde Kommune. Han mener, at testen kan give en god indikation af, hvor man som vælger bør sætte sit kryds den 21. november.

- Det er en udmærket test, men spørgsmålenes formulering kan drille. "Fuldstændig enig" eller "Fuldstændig uenig" har for mig været svære at vælge, da man i mine øjne bliver nødt til at tage højde for alle aspekter af en sag, når man sidder i byrådet og bestemmer lokalpolitikken, siger han.

Resultatet af Karsten Lorentzens test viser, at han ligger tættest på politikere fra Venstre og de konservative.

- Mine partifæller er ikke dem, som ligger tættest på mine holdninger. Det er en smule overraskende. Men det bunder ikke i principielle forskelle mellem mine partifæller og jeg, men nuancer.

Han mener, at hastigheden af, hvor hurtigt man udfylder kandidattesten, kan have betydning for det endelige resultat.

- Da jeg sad og udarbejdede min egen test, brugte jeg lang tid på at give de mest retvisende svar. Som borger vil man udfylder kandidattesten langt hurtigere, og dermed kan der opstå problemer med resultatet, siger Karsten Lorentzen.

Skal ikke stå alene

Kandidattesten er tænkt som inspiration til kommunalvalget, men den kan ikke stå alene, når du skal bestemme, hvem der fortjener din stemme.

TV 2 anbefaler, at du læser kandidaternes uddybende forklaringer under deres svar. Tag også meget gerne kandidattesten flere gange. Den bliver mere nøjagtig for hver gang, efterhånden som flere kandidater udfylder vores spørgeskema.

Ellers anbefaler vi dig at følge vores dækning på net og tv. Få også svar på, hvordan du kan stemme og en række andre almindelige spørgsmål.

Kandidattesten er blevet til i samarbejde med TV 2 Regionerne, analysevirksomheden Megafon og datavirksomheden Paqle.