Samfund

Verdens længste elkabel skal sende dansk strøm til briterne

Et elkabel på 750 kilometer fra Sydjylland til nord for London skal sikre høj forsyningssikkerhed i Danmark.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har givet grønt lys til, at der udlægges et over 750 kilometer langt elkabel mellem Danmark og Storbritannien.

Ifølge ministeren vil kablet, der bliver verdens længste jævnstrømskabel, sikre Danmark en høj forsyningssikkerhed - og så er der en klokkeklar økonomisk fordel at hente, fortæller ministeren:

- Der er en samfundsøkonomisk gulerod for Danmark i det her, fordi vi i Danmark har lange perioder med overskud af grøn energi.

Lars Christian Lilleholt tager et helt frisk eksempel. I weekenden medførte stormen Ingolf nemlig, at vindmøllerne skabte mere grøn energi, end der var brug for.

- Det kan vi sælge til briterne, hvor elpriserne i forvejen er højere end i Danmark, lyder det fra ministeren.

Det bliver en el-motorvej

Også hos Dansk Energi ser man fordele ved kablet, der kalder det nye kabel for en 'el-motorvej':

- Det giver en betydelig samfundsøkonomisk gevinst, og kommer i sidste ende os alle til gode, fordi det øger værdien af vores investeringer i grøn energi og sænker støttebehovet til vind og sol, siger administrerende direktør Lars Aagaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Vi skal selvfølgelig se mod nye kyster og lægge nye kabler, ligesom vi gradvist udbygger vores vindmøllepark. Men vi skal også arbejde hårdt på at få EU's indre energimarked til at fungere, så vi udnytter de eksisterende kabler bedre, tilføjer han

Det er Energinet, der står for den danske investering i elnettet. Og det første spadestik tages i 2019. Arbejdet forventes færdig i 2022. Regningen for kablet deles lige mellem Danmark og Storbritannien.

Nedenfor er meget mere fakta om projektet.

Det kommer til at strække sig fra Sydjylland til nord for London, og kablet bliver 750 kilometer langt. Video: Karoline Lunddal Dam

Fakta:

* På havet vil projektet (Viking Link) bestå af to jævnstrømsbaserede højspændingskabler, der graves ned i havbunden.

* Viking Link indebærer, at der skal bygges to omformerstationer - en i Storbritannien og en i Danmark.

* Kabelstrækningen mellem Storbritannien og Danmark er cirka 630 km lang. Kablet vil gå fra Vejen i Sydjylland til Lincolnshire cirka 170 kilometer nord for London.

* Søkablerne vil passere gennem britisk, hollandsk, tysk og dansk territorialt farvand. Landkablet vil for den britiske del af projektet være ca. 55 km lang, mens det for den danske del af projektet vil være ca. 75 km lang.

* Jævnstrømskablerne på land og de fiberoptiske kabler vil blive nedlagt i én kabelgrav.

*  Arbejdet med det nye kabel begynder i 2019 og forventes færdigt i 2022.

* Kablet får en overføringskapacitet på 1400 megawatt. Det svarer til godt en tredjedel af det danske elforbrug.

* Sammen med det store kabel udbygges højspændingsnettet mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse i to projekter. De tre store anlægsprojekter vil koste godt 11 milliarder kroner.

Læs mere om projektet her