Samfund

Ekspert om Kronprinsens problemer: - Han kan træne sig ud af det

Kronprins Frederik kan gå i decideret "fryse-mode", når han skal holde taler, afslører han selv i en helt ny bog.

- Nogle mennesker har det med at holde taler mere naturligt indbygget i sig. Det har jeg ikke, selvom jeg troede, jeg havde det.

Sådan lyder det ærligt fra kronprins Frederik i bogen 'Under bjælken', der er skrevet af forfatteren Jens Andersen. 

Kronprins Frederik

  • Født den 26. maj 1968.
  • Fulde navn: Frederik André Henrik Christian.
  • Gift med kronprinsesse Mary den 14. maj 2004.
  • Far til prins Christian (12), prinsesse Isabella (10), prins Vincent og prinsesse Josephine (6).

Igennem årene har Kronprinsen mødt en del kritik for sine til tider manglende taler-evner. Noget han selv er smerteligt bevist om.

Kronprinsen forklarer selv, at han nogle gange går i fryse-mode, når han skal holde tale og svarer på spørgsmål fra journalister, og det er en ret naturlig reaktion for nogle mennesker, forklarer retoriker Nanna Vestgård Sørensen. 

- Når det er sådan, at man stiller sig foran andre og bliver nervøs, så kan krybdyrhjernen godt tage over, så producerer man enormt meget adrenalin, hvor man går i frygt-mode, så man bare har lyst til at løbe, siger hun og tilføjer, at man heldigvis sagtens kan komme sig over det: 

- Det er meget forskelligt fra person til person, men det er noget, man kan træne sig ud af, og der er mange andre, der har haft problemet før ham, siger hun. 

Mary: Hold dig nu til det stykke papir

Kronprins Frederik har da også fået coaching i at tale, forklarer han i bogen. Derudover er hans hustru - der modsat Kronprinsen - skriver sine taler selv, også en stor støtte for ham. 

- Frederik har ordene i sig, men han skal bare få det rigtigt fra hjernen til munden. Hold dig nu til det her stykke papir, du kender, og vi har arbejdet med og øvet sammen, siger hun i bogen. 

Svært at følge efter dronning Margrethe

En af de ting, der er blevet diskuteret i medierne, er, hvorvidt kronprins Frederik er klar til rollen som konge, når han nu har svært ved at formulere sig.

Ifølge kongehusekspert og adjunkt ved University College Sjælland Lars Hovbakke Sørensen vil han dog ikke blive den første regent i dansk historie, der ikke er helt stærk udi at holde taler. 

- Man kan sagtens blive konge uden at have det at tale som spidskompetence. Kronprinsens morfar, kong Frederik den niende, udtalte sig heller ikke ligeså flot som for eksempel dronning Margrethe, siger han. 

Under bjælken

  • Bogen ’Under bjælken - Et portræt af kronprins Frederik' er skrevet af forfatter Jens Andersen, udgivet af forlaget Gyldendal. 
  • Den er blevet til på baggrund af en række samtaler med Kronprinsen, hans familie og venner.
  • Det er ikke første gang Jens Andersen skriver om et medlem af kongehuset, han har tidligere skrevet bogen ’Dronning Margrethe. 40 år på tronen'.

I virkeligheden er kronprinsens store problem, at han efterfølger en af de danske regenter, der har allerbedst styr på sine formuleringer og officielle taler, mener han. 

- Dronning Margrethe er super god til sprog og udtalelser. Det er sådan set hende, der er speciel på det punkt og har nogle særlige evner, men folk sammenligner nok stadigvæk Kronprinsen med hende, siger han.