Stadig oversvømmelser, men vandet er på retur flere steder

Ved Roskilde Fjord lagde man et 1600 meter langt dige for at undgå oversvømmelser.

Flere steder i landet har de varslede vandstigninger toppet, og vandet er på retur. Det melder Fyns og Sydøstjyllands Politi eksempelvis ud på Twitter. Samme udmelding kommer fra Nordsjællands Politi. 

Stormen Ingolf ramte Danmark natten til søndag med de kraftigste vindstød i to år. Tidligere søndag aften ventede man en stormflod flere steder i landet, og mange var nervøse for deres hjem.

Metereologerne forventede, at vandstanden ville stige til langt over normalen.

På Fyn havde beredskabet varslet, at evakueringer kunne komme på tale, da man forventede, at vandstanden ved Odense Fjord ville stige til 175 centimeter over normalen.

Fyns Politi skrev på Twitter, at flere vejstrækninger var lukket, og man overvejede at oprette et evakueringscenter, men den plan afblæste Fyns politi lidt over klokken 22 søndag aften. Inden da nåede politiet at advare folk på Fyn mod at opholde sig ved lystbådehavnen i Nyborg samt Kerteminde og Bogense Havn.

De oversvømmede områder 'kunne være livsfarlige' at færdes i, skrev de på Twitter.

Roskilde Fjord er ikke trygge, før vandet har toppet

Da stormen Bodil ramte i 2013, blev over 200 huse oversvømmet nær Roskilde Fjord. Her forventede man, at vandet ville stige til 142 centimeter over normalen og ville toppe omkring klokken 24.

- Efter jeg er kommet herned og fået at vide, at vandet ikke stiger meget mere, så har jeg fået det meget bedre, men jeg er ikke 100 procent tryg, før vandet er helt væk, siger en beboer fra området Mogens Halager til TV 2.

For at holde vandet væk fra husene lagde man et 1600 meter langt dige ved Roskilde Fjord i form af en watertube.

- I går havde vi en plan, der gik på, at vi mente, vi kunne sikre de områder, der er udsat med udpræget brug af sandsække og plastik, men nu er vi gået over til plan b, som går på at sikre området med watertubes i et markant omfang, sagde forebyggelseschef i Beredskabsstyrelsen Niels Rasmussen til TV 2.

Nye prognoser neddroslede forventninger

Senere søndag aften viste nye prognoser, at vandstanden ikke ville stige nær så meget som først antaget.

- Vandstanden er toppet i Odense og er tilsyneladende på vej nedad. I Roskilde er forventningen stadig, at den topper lige efter midnat. Odense følger i øvrigt prognosen fint, det var planen, at den skulle toppe for lidt siden. Så ingen ændringer ud over, at det eksakte niveau i Odense blev lidt lavere end forudsagt, siger TV 2s vejrvært Thomas Mørk cirka klokken halv elleve søndag aften.