Samfund

Panik og tyvstart flere steder da valgplakater skulle op

Stormen Ingolf kan blive en dyr fornøjelse for lokalpolitikerne, hvis de vælger at hænge valgplakater op i weekenden, vurderer forsikringskonsulent.

Det kommende kommunalvalg tirsdag den 21. november er officielt skudt i gang.

Fra i dag klokken 12 er det nemlig tilladt at hænge valgplakater op i lygtepælene i det danske bybillede.

Kamp om hver en lygtepæl

På trods af den digitale tidsalder er det stadig attraktivt for lokalpolitikerne at få gjort deres ansigt synligt.

- Der er kamp om byens bedste lygtepæle, fortæller Knud Vincent, der er formand for Venstre i Slagelse til TV 2.

Venstre i Slagelse er klar til at opsætte valgplakater de bedste steder i byen.

- Vi er klar til at erobre lygtepælene i hele kommunen, bedyrer Knud Vincent.

- Det er altid en stor dag, når opsætningen af valgplakater starter. Det er også der, det går op for borgerne, at valgkampen nærmer sig. Det er rigtig spændende, siger han.

Formanden fortæller, at partiet til forskel for fire år siden ved seneste kommunalvalg har produceret 20 procent flere valgplakater. Selvom det kan virke oldnordisk, er der grund til at opsætte plakaterne ifølge Knud Vincent.

- Jeg er sikker på, at kommunalvalget er anderledes end et folketingsvalg. Til kommunalvalget stemmer man på lokale personer, man kender, og som man kan identificere sig med.

Tør ikke lade være

Konkurrenten fra Socialdemokratiet, borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen, er indstillet på at kæmpe for den bedste plads i lygtepælene i Slagelse.

- Valgplakaten er et symbol på, at valgkampen for alvor går i gang, siger han.

Socialdemokrariet gør klar til skyde kommunalvalget i gang med opsætning af valgplakater.

John Dyrby Paulsen påpeger, at valgplakaterne i Slagelse ikke står alene, da lokalpolitikerne også reklamerer for deres kandidatur på sociale medier som Facebook, i lokalaviser og går til debatarrangementer. Han tror ikke meget på selve effekten af valgplakaten, men omvendt tør borgmesterkandidaten ikke undvære at hænge dem op, for som han siger:

- Det vil sikkert blive negativt bemærket, hvis nu vi ikke var til stede i bybilledet. Folk kunne fejlagtigt tro, at vi ikke tager valgkampen alvorligt, fortæller John Dyrby Paulsen.

Det er en fejl, valgplakaterne er kommet op før tid. Men jeg tager dem ikke ned igen

Jens Hald, lokalpolitiker Folkepartiet Nyborg

Flere tyvstarter

I Viborg har Det Konservative Folkeparti forbrudt sig på reglerne for opsætning af valgplakater ifølge TV Midtvest.

De konservative tyvstartede deres valgkamp og fik allerede fra morgenstunden opsat valgplakater ved banegården i den centrale del af byen.

Det fik Signe Munk, der er SF's næstformand, til at reagere på Twitter.

- Useriøst at Søren Papes eget parti ikke overholder loven, lyder det i en kommentar til justitsministeren og hans parti. 

De konservative fik dog hurtigt pillet valgplakaterne ned, men andre partier har bevidst forbrudt sig mod loven.

Dansk Folkeparti i Viborg har også været for tidligt ude med reklamerne for deres kandidater, men partiet har imidlertid ikke valgt at pille deres valgplakater ned, erfarer TV Midtvest.

- Jeg tager dem ikke ned igen

Også i Nyborg på Fyn har der været lidt for meget fart på opsætningen af valgplakater.

Kandidat Jens Hald fra Folkepartiet Nyborg har hængt plakater op før tid flere steder i byen. Han nægter imidlertid at pille dem ned igen.

Jens Hald fra Folkepartiet Nyborg har været for hurtigt ude af starthullerne i forbindelse med opsætning af valgplakater.

- Det er en fejl, valgplakaterne er kommet op før tid. Men jeg tager dem ikke ned igen, siger Jens Hald ifølge TV 2 Fyn.

Panikken breder sig flere steder

Det er ikke alle steder i landet, at lokalpolitikerne har haft mulighed for at komme lidt for hurtigt fra start.

Der er opstået en mindre krise hos Det Radikale Venstre i Kalundborg. De fem lokalpolitikere kan ikke sætte deres valgplakater op, fordi en maskine i Hedensted er brudt sammen. Derfor er det ikke muligt at få plakaterne før næste uge. Men der risikerer de fem politikere at have mistet de gode pladser til deres konkurrenter.

- Det er en decideret katastrofe, siger Ole Glahn (R) ifølge TV Øst.

Susanne Ursula Crawley fra Det Radikale Venstre i Odense er ligeledes berørt af manglende valgplakater.

- Mine valgplakater er forsinkede, øv øv. Måske gør det ikke noget med den vejrudsigt og Ingolf lige om hjørnet, skriver hun på Facebook.

Forsinkelsen irriterer partiets spidskandidat i Odense.

- Det er ærgerligt, for det var jo klokken 12, valgplakaterne skulle op, hvis jeg skulle have de gode pladser, siger hun til TV 2 Fyn.

Stormen Ingolf kan blive dyr

Ifølge TV 2 Vejret bliver Danmark ramt af stormen Ingolf, som skal passere landet i løbet af weekenden.

Der vil være risiko for vindstød af orkanstyrke, hvilket kan få store konsekvenser for valgplakterne - og i sidste ende lokalpolitikerne.

Fra TV 2 VEJRET Video: Sebastian Pelt

Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at hænge valgplakater op, når der er stormvejr, vurderer forsikringskonsulent.

- Der kan være tale om grov uagtsomhed, hvis vælgerforeninger sætter valgplakater op, når der er varslet storm, siger Ole Vidstrup, konsulent i Forsikringsoplysningen.

- Når man sætter valgplakater op i det her vejr, så kan det bestemt godt tænkes, at man bliver ansvarlig, selv om det er stormvejr. Det kan betegnes som grov uagtsomhed, fortæller han.

Det er ikke småpenge, der er tale om ifølge forsikringskonsulenten.

- Det kan blive et meget stort beløb. Det er måske op imod en million kroner, hvis en person bliver helt invalideret, siger Ole Vidstrup.

Går mod strømmen

Et sted i landet skal lokalpolitikerne ikke bekymre sig om stormen Ingolf.

På Fanø har de stemmeberettigede en aftale som ingen bryder, og alle har respekt for. Her er det aftalt, at ingen politikere eller partier hænger valgplakater op i forbindelse med valget. Det skriver TV 2 Syd.

Reglerne for opsætning af valgplakater siger, at de må hænges op på offentlige veje og private fællesveje i perioden fra klokken 12.00 den fjerde lørdag før valgdagen, indtil otte dage efter valget.