Deltagere indlagt efter crossfit-stævne – én med akut nyresvigt
Arrangørerne af konkurrencen tager det fulde ansvar.
En konkurrence om udholdenhed med toptrænede kroppe gik ikke som forventet.
Efter konkurrencen har 14 af deltagerne været hos lægen - én blev indlagt med akut nyresvigt.
Det var til en crossfit-konkurrence i Kolding sidste weekend, at arrangørerne tog en ny øvelse i brug. En såkaldt GHD-sit up-øvelse, der træner mavemusklerne.
Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man ikke bekendt med selve øvelsen, men vurderer, at deltagerne har været udsat for en for hård belastning til konkurrencen.
- Vi blev opmærksomme på sammenhængen med crossfitstævnet, fordi en læge fangede det, i forbindelse med at en patient blev indlagt med akut nyresvigt, siger overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Hempel-Jørgensen til TV 2.
Hun fortæller, at når man træner meget hårdt, nedbryder man muskler, som frigiver et enzym, der kan gå udover nyren.
Da man hos Styrelsen for Patienssikkerhed blev opmærksom på problemet, blev det meldt ud til landets vagtlæger og Akut Medicinsk Koordinering i alle fem regioner.
- Vi lægger os fladt ned
Rasmus Maack, der er indehaver Rx'd Events, mener, at det er øvelsen, der er skyld i, at 14 af konkurrencens 110 deltagere efterfølgende oplevede maveproblemer.
- Vi har holdt 30 konkurrencer siden vores etablering i 2013, og vi har aldrig oplevet et eneste tilfælde tidligere, siger Rasmus Maack, hvis firma arrangerede konkurrencen, til TV 2.
Hos Rx’d Events tager Rasmus Maack ansvar for tilfældene. Han erkender blankt, at man hos Rx’d Events ikke har været gode nok til at oplyse om øvelsens udfordringer og varslet det overfor deltagerne.
- Vi lægger os fladt ned i denne her situation, siger han.
Vil ikke fjerne øvelsen fra konkurrence
Kristian Overgaard, der er lektor ved Institut for Folkesundhed og blandt andet står bag en rapport om ekstremsport, fortæller at symptomer som nyresvigt er ekstremt sjældne.
- Der er her sandsynligvis tale om det, man kalder Rhabdomyolyse, som er en ekstrem ødelæggelse af musklerne.
- For at det kan ske, kræves det både, at man laver noget ekstremt intenst og langt ud over det, man normalvis gør, og så en eller anden form for uheldigt sammenfald. At man er uheldigt disponeret for at udvikle det her, siger han.
Trods en dårlig start for den nye øvelse vil Rasmus Maack ikke fjerne øvelsen fra fremtidige crossfit-konkurrencer.
- Det ville være at gøre miljøet en bjørnetjeneste. Hvis alternativet er at fjerne den, så fjerner vi en gren af sporten, siger han med henvisning til, at GHD-sit up er en del af internationale crossfit-konkurrencer.
Han mener, at hvis øvelsen bliver fjernet, vil det gå udover de deltagere, der ønsker at stille op i udenlandske konkurrencer.