Samfund

Morten Messerschmidt tordner mod DR - disse tre navne skulle have været med

Morten Messerschmidt (DF) mener, at DR helt bør fjerne sidste afsnit af 'Historien om Danmark'. Hvad mener du? Deltag i afstemningen her i artiklen.

Med sin sorte tuschpen skriver Morten Messerschmidt navnene på de personer og grupper der, ifølge ham, var afgørende aktører i den danske modstandskamp under anden verdenskrig.

Christmas Møller, Kaj Munk og Holger Danske noterer han på det brune papir.

De er dog alle udeladt af sidste afsnit af DR's store fortælling 'Historien om Danmark', der primært handler om anden halvdel af 1900-tallet.

TV 2 har snakket med DF-politikeren, som undrer sig over indholdet af DR's 10. og sidste afsnit i historiefortællingen med titlen 'Velfærd og kold krig'.

- DR har begået en amputeret historieformidling, for de glemmer - bevidst eller ubevidst - en stribe af de helt centrale personer, der havde et borgerligt tilhør, lyder kritikken fra Morten Messerschmidt.

Det virker som om, at DR har et bevidst sigte om at glorificere venstrefløjens rolle under besættelsen

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti

- Afsnittet bør fjernes

Tidligere på ugen var DF-politikeren i et opslag på Facebook nådesløs i sin kritik af det 10. afsnit i serien 'Historien om Danmark', som Danmarks Radio bragte i lørdags.

- Det minder om bevidst forfalskning af historien. Afsnittet giver et helt forskruet billede af centrale dele af Danmarkshistorien, og det bør fjernes fra hjemmesiden, skriver Morten Messerschmidt.

Hjemme hos Morten Messerschmidt er bogreolen i arbejdsværelset fyldt med historiske værker fra ind- og udland. Den vidner om en stor interesse for den politiske historie.

Morten Messerschmidt påpeger over for TV 2, at det meget ensidige fokus på venstrefløjens meritter under besættelsen og den kolde krig ligger meget langt fra virkeligheden.

Han kræver derfor, at DR helt sletter det omstridte afsnit.

- Vi må forhindre, at det bliver brugt i undervisningen. Man bør gøre det af hensyn til de unge mennesker i folkeskolen og gymnasierne, der skal forstå Danmarkshistorien. Det sidste afsnit er så langt fra virkeligheden og så skævt, at det er mere vildledning, end det er historiefortælling.

- Det virker som om, at DR har et bevidst sigte om at glorificere venstrefløjens rolle under besættelsen, mener Morten Messerschmidt.

Det er et udtryk for, at Danmarks Radio er fuldstændig uden for pædagogisk rækkevidde

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti

DR anerkender en skævhed i afsnittet

DR selv har anerkendt, at der er en skævhed i afsnittet, som ikke har været tydeligt nok i forhold til den borgerlige indflydelse.

- Vi har ikke været tydelige nok i de borgerliges indflydelse på den udvikling, vi skildrer i sidste afsnit. Men afsnittet indgår som en samlet helhed i en stor serie, og vi kommer ikke til at pille det af, siger DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen.

Den udmelding forager DF-politikeren.

- Det er et udtryk for, at Danmarks Radio er fuldstændig uden for pædagogisk rækkevidde. Det er mig en gåde, hvordan DR med flere tusinde journalister kan være upåvirket af kritikken fra det omgivende samfund, siger Morten Messerschmidt.

Afstemning

Bør Danmarks Radio fjerne 10. og sidste afsnit af "Historien om Danmark" fra alle sine platforme?

Kritik fra flere sider

DF-politikeren står langt fra alene med kritikken af DR's store fortælling om Danmarkshistorien.

Adskillige historikere og politikere anklager DR for bevidst at fordreje sandheden.

- Borgerlige politikere med en historisk bevidsthed og kampmod burde protestere, siger historiker Bent Blüdnikow.

DF's næstformand Søren Espersen kalder det "politisk propaganda i år 2017" og går så langt som til at advare om, at afsnittet kan få konsekvenser for DR i det ny medieforlig. Han har tidligere på ugen sagt til Politiken:

- Hvordan man skal reagere over for DR, det ved jeg ikke. Men et godt sted at starte er de forhandlinger om et nyt medieforlig, der starter efter nytår.

Den udmelding er Morten Messerschmidt enig i.

- Det skal have konsekvenser. Vi er nødt til at have en debat om, hvorvidt DR er sin rolle voksen, siger han.

Dansk Folkeparti har tidligere erklæret, at DR's budget bør skæres med 25 procent.

Det kommende medieforlig skal have effekt fra årsskiftet 2018/19.

Bør indeholde disclaimer

Medieordfører for Det Konservative Folkeparti Naser Khader kritiserer ligeledes DR's 10. afsnit om Danmarkshistorien. Han går dog ikke lige så langt i kritikken som DF og ønsker ikke at fjerne det sidste afsnit af tv-serien.

- Det sidste afsnit er skævt og for venstreorienteret, og Danmarks Radio burde lære af tidligere fejl som '1864' og være mere afbalanceret, så de er hele Danmarks Radio og ikke kun for de kulturradikale, siger han.

- Vi bør se på programserien som helhed, og de programmer, jeg har set, er fremragende og har været samlende for Danmark, mener han.

I stedet ønsker Det Konservative Folkeparti en uddybende tekst på det 10. afsnit, som kan forklare den kontekst, som afsnittet skal ses.

- Man bør lave en disclaimer eller en tekst, som viser fremtidige generationer, at der har været en debat om det, og at man skal se på afsnittet med de briller, siger Naser Khader.

- Et uhyggeligt angreb

Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, er uenig med den konservative ordfører. For politikere skal hverken diktere DR's indhold eller DR's præsentation af programmer, lyder det.

- Det er et uhørt og uhyggeligt angreb, som DF laver på et enkelt afsnit af DR's historiefortælling. Helt klart fordi man politisk ikke bryder sig om den fremstilling, der er af historien, siger han.

Han mener, at det vil være politisk censur mod programindhold i DR, hvilket ikke hører hjemme i et politisk demokrati i Danmark.

Derfor vil det være på sin plads, at Dansk Folkeparti trækker sin udtalelse, om at DR skal fjerne det kritiserede afsnit, tilbage. Sådan lyder opfordringen fra socialdemokraten.

Danmarks Radio holder fast

TV 2 har fredag foreholdt Danmarks Radio kritikken fra politisk hold af 'Historien om Danmark'.

Til dette svarer DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen i en skriftlig kommentar.

- Vi kommer hverken til at pille programmet af eller til at tilføje noget til trods for, at sidste afsnit er blevet intenst debatteret i denne uge. Vores mål med 'Historien om Danmark' har ikke været at skabe en lukket og færdig sandhed om Danmark – det kan man i øvrigt ikke. Ambitionen har været at lægge vores bud på en samlet historie frem, der engagerer både unge og ældre, skaber nysgerrighed, interesse og debat om, hvordan vi forstår historien og hvordan vi forstår os selv gennem historien.

DR's kulturredaktør fortæller, at hun sætter pris på alle de forslag og synspunkter om, hvordan serien kunne være fortalt, men hun står ved, at de 10 afsnit er DR's samlede bud på  vores fælles historie.

- Om DR efterfølgende vil skabe mere indhold i relation til vores samlede satsning på danmarkshistorien, vil vi helt naturligt tage stilling til løbende, siger kulturdirektør i DR, siger Tine Smedegaard Andersen.