Samfund

Døde efter at have plukket tomater 12 timer om dagen, syv dage om ugen

Tomater, der er plukket under kritisable forhold, kan være endt hos de danske forbrugere. Dansk Supermarked og Dagrofa tager afstand.

Det hele begyndte med en sag om en død, sudanesisk tomatplukker. 

Under den bagende syditalienske sol arbejdede han 12 timer om dagen, syv dage om ugen. Uden pauser eller adgang til lægehjælp. Det kunne tomatplukkerens krop slet ikke holde til, og i 2015 faldt han om midt i arbejdet på marken og døde som følge af et hjerteanfald. Det har anklageren i sagen påvist. 

Sagen er ikke enestående i Italien. Nu viser det sig imidlertid, at nogle af de tomater, som er plukket under de kritisable forhold, meget vel kan være endt i de danske indkøbskurve. Det skriver det uafhængige medie Danwatch.

Med 'slavelignende forhold' mener vi, at de både arbejder og lever som slaver

Jean-René Bilongo, national chef for migrant-anliggender i FLAI-CGIL

Ifølge fagforeningen for landbrugsarbejdere FLAI-CGIL arbejder flere end 100.000 under "slavelignede forhold" i syditalienske regioner som Puglia, Campania og Basilicata.

- Med "slavelignende forhold" mener vi, at de både arbejder og lever som slaver: De har ekstremt lange arbejdsdage for en ussel løn, de har meget ringe boligforhold og er udsat for vold, forklarer Jean-René Bilongo, der er national chef for migrant-anliggender i fagforeningen, til Danwatch.

Kan være endt hos danske forbrugere

I sagen om tomatplukkeren har anklageren gennem en omfattende undersøgelse afsløret, at tomaterne fra det pågældende landbrug blandt andet er opkøbt af producenterne Mutti og Conserve Italia. Producenter, der leverer dåsetomater og tomatpure til de danske supermarkedskæder Dansk Supermarked, Coop og Dagrofa.

Tomater fra den italienske producent Mutti og Conserve Italia bliver blandt andet solgt i Danmark.

De danske dagligvarekoncerner sikrer forbrugerne, at de lever op til deres sociale ansvar via nedskrevne politikker og etiske retningslinjer. Både Coop Danmark og Dansk Supermarked har underskrevet FN-aftalen Global Compact for virksomhedsansvar.

Vi har derfor bedt vores leverandør om en redegørelse omkring situationen

Hans Holmstedt, kategoridirektør i Dagrofa

Dansk Supermarked tager da også afstand fra sagen om tomatplukkeren. I en mail til TV 2 onsdag aften skriver de:

- Vi tager naturligvis afstand fra enhver hændelse af den karakter, som beskrives i sagen, som på ingen måde er foreneligt med vores Code of Conduct. Det samme har vores leverandører gjort, da hændelsen kom til deres kendskab, og begge har øjeblikkeligt ophævet samarbejdet med den pågældende producent. Vores tomater høstes på nuværende tidspunkt primært maskinelt, heraf langt den overvejende del i det nordlige Italien. Vi vil fra vores side indskærpe, at høstningen foregår 100 procent maskinelt.

Dagrofa har bedt om redegørelse

Dagrofa, der står bag butikker som MENY, SPAR og Min Købmand, er enige og skriver til TV 2:

- Det er Dagrofas klare holdning, at vore leverandører naturligvis skal overholde de regler, som fremgår af vore samhandelsaftaler. Herunder blandt andet overholdelse af EU-lovgivning, menneskerettigheder, forbud mod anvendelse af børnearbejde med mere. Vi har derfor bedt vores leverandør om en redegørelse omkring situationen og har ikke yderligere kommentarer, før denne redegørelse foreligger, lyder det fra Hans Holmstedt, der er kategoridirektør i Dagrofa.

TV 2 har også forsøgt at få en kommentar fra Coop Danmark, men det har ikke været muligt.

Forbrugerrådet: Ikke forbrugernes ansvar

Hos Forbrugerrådet TÆNK mener vicedirektør Vagn Jelsøe, at det er de danske butikker, der har det fulde ansvar for at sikre, at produkterne lever op til FN's retninglinjer.

Forbrugerrådet: Ikke danskernes ansvar at vælge ordentlige tomater Video: Maria Runøe Møller

- Det er en helt uoverkommelig opgave for os forbrugere at skulle undersøge, om vores varer er produceret på en ordentlig måde, hver gang vi putter dem ned i indkøbskurven, siger Vagn Jelsøe og uddyber:

- Du kan selvfølgelig undgå de allerbilligste produkter, du kan gå efter mærket eller økologi, hvor der typisk vil være mere omtanke i produktionen. Men ellers er det organisationer og kritisk journalistik, der skal rette søgelyset på butikkerne. De har skrevet under på FN’s retningslinjer på området, så må de også løfte opgaven. Det gør de ikke godt nok i dag.

Firma bag nægter ansvar for dødsfald

Den italienske producent Mutti og Conserve Italia har siden første udgivelse af denne artikel sendt en officiel udtalelse til blandt andre TV 2. Her nægter de ethvert ansvar for tomatplukkerens dødsfald. 

- At Mutti – sammen med andre producenter – bliver nævnt i forbindelse med en arbejders død i Nardò in 2015 har påvirket os følelsesmæssigt. Vi skynder os at tilføje, at vi ikke har noget ansvar i sagen, skriver den administrerende direktør Francesco Mutti i udtalelsen.

Han understreger samtidig, at Mutti og Conserve Italia fortsat vil opkøbe tomater i området.

- Mutti vil bestemt fortsætte sit arbejde med aktører i landbrugskæden, gøre vores tjekbesøg endnu mere effektiv og stole på den fulde og omfattende aktivering af kontrolsystemer, udført af kompetente autoriteter. 

Flere end to ud af tre af de dåser tomat, vi importerer i Danmark, kommer fra Italien.