Størstedelen af forgiftet familie er udskrevet

16x9
Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

To familiemedlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet.

Syv af familiemedlemmerne fra Haslev, der i sidste uge blev indlagt med mistanke om forgiftning, er onsdag blevet udskrevet fra Rigshospitalet.

Det bekræfter Marianne Uldall, pressechef ved Rigshospitalet, over for TV 2.

- Der er stadig to fra familien, der er indlagt, men de syv andre personer er udskrevet, siger hun.

I alt blev 11 medlemmer af familien indlagt torsdag på Rigshospitalet, da de udviste alvorlige symptomer, som kunne tyde på en forgiftning. Få timer senere var de to børn på 7 og 15 år afgået ved døden som følge af hjertestop.

To yngre søstre på fem og ni år ligger stadig til behandling på Rigshospitalet. De har begge tidligere fået foretaget en organtransplantation.

Kan stadig bo på Rigshospitalet

De udskrevne medlemmer af flygtningefamilien fra Congo kan nu vende tilbage til Haslev, men de to voksne og fem børn kan også vælge at blive tæt på deres pårørende.

- Familien er blevet tilbudt at blive boende på Rigshospitalet, men jeg ved ikke, om de vil gøre brug af tilbuddet, siger Marianne Uldall.

Pressechefen må ikke udtale sig om de enkelte patienters forfatning, så familiemedlemmernes tilstand kendes ikke.

De retsmedicinske undersøgelser pågår stadig, og en officiel dødsårsag er derfor endnu ikke offentliggjort.

Familie søgte lægehjælp flere gange før to børns død
Mandag d. 16. oktober
Familiens mor opsøger sin praktiserende læge, fordi hun har det dårligt.
Samme aften får den 15-årige Naomi det også dårligt. Ifølge sin storebror Francois Mumbere har hun det meget dårligt.
- Jeg kunne ikke tale med hende, for hun kunne ikke snakke. Hun kunne heller ikke drikke vand, når vi gav det til hende. Hun sagde, hun havde ondt i maven, og så kastede hun meget op, fortæller han.
Tirsdag d. 17. oktober
I løbet af natten til tirsdag bliver 15-årige Naomi undersøgt på Næstved Sygehus, efter at være blevet bragt i ambullance. Her mener lægerne, at hun lider af en maveinfektion på virusbasis.
- Næstved Sygehus kan bekræfte, at et familiemedlem fra den omtalte familie har været kortvarigt indlagt, undersøgt og behandlet i starten af uge 42, lyder det i et skriftligt svar fra sygehuset til TV 2.
15-årige Naomi modtager behandling og bliver sendt hjem igen.
Sent tirsdag aften kontakter familien så Patience Mashamba, der er tolk, frivillig i Røde Kors og har kendt i familien i to år. Da forældrene hverken kan dansk eller engelsk, hjælper han dem med at tilkalde en vagtlæge, fordi Naomi fortsat har det dårligt.
Onsdag d. 18. oktober
Da vagtlægen når frem natten til onsdag, ringer han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.
Efter at have talt med den vagthavende på børneafdelingen, beder han 15-årige Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortæller familien, at hun har blærebetændelse.
I forbindelse med sit besøg afviser vagtlægen ifølge Patience Mashamba at tilse et andet af familiens børn, der også er syg.
Den del af forløbet kan Henning Orsholt, der er chef for vagtlægerne, dog ikke bekræfte. Det fremgår ikke af de optegnelser, han er i besiddelse af. Dog står der i vagtlægens optegnelser, at vagtlægen bliver gjort opmærksom på, at flere i familien har ondt i maven.
- Det er hyppigt, at når et familiemedlem har maveinfektion, så er det yderst smitsomt, og så er der også andre i familien, der kan have det, siger Henning Orsholt.
Torsdag formiddag d. 19. oktober
Torsdag ringer familiens mor til 18-årige Francois Mumbere og beder ham om at komme og se til sin søster, da hun har svært ved at trække vejret.
- Jeg rørte ved hende, og hun var helt kold, og hun kunne ikke trække vejret. Så tænkte jeg bare, at der ikke var noget, jeg kunne gøre her, siger han.
Efter et opkald til alarmcentralen bliver en ambulance torsdag formiddag sendt ud til familiens adresse. Her konkluderer redderne, at fire børn udviser mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer bliver tilkaldt.
Derefter bliver 11 af familiens medlemmer kørt til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København. Senere bliver de indskrevet på Rigshospitalet. 
Torsdag aften d. 19. oktober
Senere samme dag bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at 15-årige Naomi og et yngre barn, der viser sig at være syv-årige Theophile, er afgået ved døden. Det sker som følge af hjertestop.
Naomi er død ved ankomsten til RIgshospitalet.
Ni af familiens resterende medlemmer er fortsat indskrevet på Rigshospitalet med større eller mindre symptomer på forgiftning, oplyser politiet. Blandt dem er fire andre børn, hvor det yngste familiemedlem er syv måneder gammel. 
Søndag d. 22. oktober
To af børnene, døtrene Natali og hendes yngre søster Esperance, er søndag stadig i kritisk tilstand. En af døtrene får ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation søndag.
 
Mandag d. 23. oktober
Mandag får den anden af de alvorligt syge døtre ifølge familien og en bekendt af familien også foretaget en organtransplantation.
Deres tilstand efter operationen er stadig ukendt. 
Flere medlemmer af sundhedsudvalget i Region Sjælland udtrykker samme dag et ønske om en grundig evaluering af forløbet omkring de to børns død.
Tirsdag d. 24. oktober
Tirsdag sender administrationen i Region Sjælland en redegørelse til politikerne i regionsrådet. Her gør de det klart, at de har iværksat en undersøgelse af, hvorvidt læger og sygehus håndterede sagen rigtigt. Samtidig vil de dog ikke gå yderligere ind i sagen, da politiet stadig ikke har afsluttet sin efterforskning. 
Onsdag d. 25. oktober
Syv familiemedlemmer bliver udskrevet fra Rigshospitalet. Det drejer sig om de to forældre og fem børn. To yngre søstre på fem og ni år, der tidligere fik foretaget organgtransplantation, er stadig indlagt.