Forgiftet families læge: - Vi har lavet et fornuftigt stykke arbejde

Allerede om mandagen følte flere familiemedlemmer sig syge, men først torsdag gik alvoren op for myndighederne. Lægen var den første, de besøgte.

To børn i en familie på tolv har mistet livet, mens ni andre af familiens medlemmer fortsat er indskrevet på Rigshospitalet.

Torsdag blev hele familien, med undtagelse af den ældste søn, hasteindlagt på sygehuse over hele Sjælland med alvorlige symptomer på forgiftning.

Familien havde dog forinden i flere omgange opsøgt lægehjælp. Forrige mandag var familiens mor hos sin praktiserende læge, tirsdag var den ældste datter pĂĄ 15 ĂĄr, der senere afgik ved døden, pĂĄ Næstved Sygehus, og onsdag blev samme datter tilset af vagtlægen.

Alligevel lykkedes det ikke at opdage, hvor syge børnene var, eller hvad de fejlede, inden en 15-årige pige og 7-årige bror torsdag afgik ved døden.

MĂĄtte klare sig uden tolk

Haslev Lægecenter var det første sted, familien henvendte sig med mavesmerter. Men her mener man ikke, at man kunne have håndteret sagen anderledes.

- Jeg synes, vi har lavet et fornuftigt stykke arbejde. En hver læge ville møde en patient på den her måde, ville lave de samme ting og ville komme til den samme konklusion. Der er tre læger i træk, som møder familien, og som i mine øjne foretager et fagligt fornuftigt stykke arbejde, siger Ulrik Hesislev, der er læge i lægehuset og formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland.

Han var ikke selv tilstede på lægecentret den pågældende mandag, hvor familiens mor dukkede op med mavesmerter, men han fortæller, at det er meget svært at kommunikere med en flygtningefamilie, når der ikke er en tolk tilstede under besøget.

- I den situation, hvor en patient møder akut uden foregående aftale, så er vurderingen jo, om man skal tage patienten ind og klare sig med de muligheder, vi har i konsultationen, eller om man skal udskyde konsultationen og vente på, at der kan tilkaldes en tolk. Vi er jo ofte afhængige af, at en tolk kan komme fra København, hvilket kan give timers forsinkelse, siger han.

Af samme årsag vælger Ulrik Hesislevs kollega at gennemføre konsultationen efter bedste evne uden tolk, fordi men kendte familien.

- På daværende tidspunkt er der ingen viden om, at det her er noget meget kompliceret, siger Ulrik Hesislev.

Familie søgte lægehjælp flere gange før to børns død

  1. Familiens mor opsøger sin praktiserende læge, fordi hun har det dårligt.

   Samme aften fĂĄr den 15-ĂĄrige Naomi det ogsĂĄ dĂĄrligt. Ifølge sin storebror Francois Mumbere har hun det meget dĂĄrligt.

   - Jeg kunne ikke tale med hende, for hun kunne ikke snakke. Hun kunne heller ikke drikke vand, når vi gav det til hende. Hun sagde, hun havde ondt i maven, og så kastede hun meget op, fortæller han.

  2. I løbet af natten til tirsdag bliver 15-ĂĄrige Naomi undersøgt pĂĄ Næstved Sygehus, efter at være blevet bragt i ambullance. Her mener lægerne, at hun lider af en maveinfektion pĂĄ virusbasis.

   - Næstved Sygehus kan bekræfte, at et familiemedlem fra den omtalte familie har været kortvarigt indlagt, undersøgt og behandlet i starten af uge 42, lyder det i et skriftligt svar fra sygehuset til TV 2.

   15-ĂĄrige Naomi modtager behandling og bliver sendt hjem igen.

   Sent tirsdag aften kontakter familien sĂĄ Patience Mashamba, der er tolk, frivillig i Røde Kors og har kendt i familien i to ĂĄr. Da forældrene hverken kan dansk eller engelsk, hjælper han dem med at tilkalde en vagtlæge, fordi Naomi fortsat har det dĂĄrligt.

  3. Da vagtlægen når frem natten til onsdag, ringer han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.

   Efter at have talt med den vagthavende pĂĄ børneafdelingen, beder han 15-ĂĄrige Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortæller familien, at hun har blærebetændelse.

   I forbindelse med sit besøg afviser vagtlægen ifølge Patience Mashamba at tilse et andet af familiens børn, der ogsĂĄ er syg.

   Den del af forløbet kan Henning Orsholt, der er chef for vagtlægerne, dog ikke bekræfte. Det fremgĂĄr ikke af de optegnelser, han er i besiddelse af. Dog stĂĄr der i vagtlægens optegnelser, at vagtlægen bliver gjort opmærksom pĂĄ, at flere i familien har ondt i maven.

   - Det er hyppigt, at nĂĄr et familiemedlem har maveinfektion, sĂĄ er det yderst smitsomt, og sĂĄ er der ogsĂĄ andre i familien, der kan have det, siger Henning Orsholt.

  4. Torsdag ringer familiens mor til 18-ĂĄrige Francois Mumbere og beder ham om at komme og se til sin søster, da hun har svært ved at trække vejret.

   - Jeg rørte ved hende, og hun var helt kold, og hun kunne ikke trække vejret. Så tænkte jeg bare, at der ikke var noget, jeg kunne gøre her, siger han.

   Efter et opkald til alarmcentralen bliver en ambulance torsdag formiddag sendt ud til familiens adresse. Her konkluderer redderne, at fire børn udviser mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer bliver tilkaldt.

   Derefter bliver 11 af familiens medlemmer kørt til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København. Senere bliver de indskrevet pĂĄ Rigshospitalet. 

  5. Senere samme dag bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at 15-årige Naomi og et yngre barn, der viser sig at være syv-årige Theophile, er afgået ved døden. Det sker som følge af hjertestop.

   Naomi er død ved ankomsten til RIgshospitalet.

   Ni af familiens resterende medlemmer er fortsat indskrevet pĂĄ Rigshospitalet med større eller mindre symptomer pĂĄ forgiftning, oplyser politiet. Blandt dem er fire andre børn, hvor det yngste familiemedlem er syv mĂĄneder gammel. 

  6. To af børnene, døtrene Natali og hendes yngre søster Esperance, er søndag stadig i kritisk tilstand. En af døtrene fĂĄr ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation søndag.

    

  7. Mandag fĂĄr den anden af de alvorligt syge døtre ifølge familien og en bekendt af familien ogsĂĄ foretaget en organtransplantation.

   Deres tilstand efter operationen er stadig ukendt. 

   Flere medlemmer af sundhedsudvalget i Region Sjælland udtrykker samme dag et ønske om en grundig evaluering af forløbet omkring de to børns død.

  8. Tirsdag sender administrationen i Region Sjælland en redegørelse til politikerne i regionsrĂĄdet. Her gør de det klart, at de har iværksat en undersøgelse af, hvorvidt læger og sygehus hĂĄndterede sagen rigtigt. Samtidig vil de dog ikke gĂĄ yderligere ind i sagen, da politiet stadig ikke har afsluttet sin efterforskning. 

  9. Syv familiemedlemmer bliver udskrevet fra Rigshospitalet. Det drejer sig om de to forældre og fem børn. To yngre søstre pĂĄ fem og ni ĂĄr, der tidligere fik foretaget organgtransplantation, er stadig indlagt.