Samfund

Vil have klarlagt to børns uopklarede død: - Hver en sten skal vendes

Årsagen til en hel families sygdom er endnu ikke fastlagt. To børn er døde, mens resten af familien fortsat er indlagt på Rigshospitalet.

Flere medlemmer af sundhedsudvalget i Region Sjælland understreger nu behovet for en grundig evaluering af forløbet omkring to børns død, efter en familie torsdag blev fundet syge på deres bopæl i Haslev med mulige symptomer på forgiftning.

- Det er vigtigt, at hver en sten bliver vendt, for at vi ikke kommer i sådan en situation igen. En undersøgelse er nødvendig for at forebygge, at det ikke sker igen, siger Nicolai Nicolaisen (S), der er medlem af sygehusudvalget.

Mandag kunne TV 2 fortælle, at familien fra Haslev allerede i dagene op til dødsfaldene søgte lægehjælp adskillige gange. Familien var mandag sidste uge hos deres praktiserende læge, tirsdag var den ældste datter på 15 år, der senere afgik ved døden, på Næstved Sygehus, og onsdag blev samme datter tilset af vagtlægen.

Alligevel lykkedes det ikke at opdage, hvor syge børnene var, eller hvad de fejlede.

Jens Ravn (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedstilbud, kalder familiens situation dybt tragisk.

- Jeg synes, vi skylder familien, at vi tager det her meget alvorligt, og at vi også tager den læring af det, som vi kan, og så selvfølgelig ser, om der er begået fejl nogen steder, siger han.

Vil afvente styrelses rapport

Jens Ravn understreger dog, at det er vigtigt, at en klarlægning af forløbet sker på den rigtige måde. Han mener derfor, at politikerne i første omgang skal afvente Styrelsen for Patientsikkerheds undersøgelse.

- Vi skal selvfølgelig have en rapport, og hvis det efterfølgende viser sig, at der er noget, vi skal handle på, så må vi gøre det, siger Jens Ravn.

Jens Ravn (V), der er formand for udvalget Det nære sundhedstilbud kalder Haslev-familiens situation dybt tragisk. Video: Mikkel Secher

Til TV 2 oplyser chef for Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri, at styrelsen følger sagen tæt, men at de ikke udtaler sig, så længe politiet efterforsker sagen.

Region afventer efterforskning

Tirsdag har administrationen i Region Sjælland sendt en redegørelse til politikerne i regionsrådet. Her gør de det klart, at de har iværksat en evaluering af hele beredskabsindsatsen, som det hedder, altså en undersøgelse af, hvorvidt læger og sygehus håndterede sagen rigtigt.

Samtidig gør administrationen det dog klart i deres redegørelse, at de ikke kan gå kan gå yderligere ind i sagen, så længe politiet stadig efterforsker sagen.

- Der pågår stadig en efterforskning blandt andet med henblik på fastlæggelse af dødsårsagen, som endnu ikke er klarlagt. I denne situation må Region Sjælland afvente resultatet heraf, før man kan forholde sig til, om der er behov for, at regionen, eventuelt i samarbejde med andre instanser, skal iværksætte yderligere undersøgelser af forløbet, lyder det i redegørelsen til regionsrådet.

Samme udmelding får man også fra regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V).

- Indtil den endelige dødsårsag er fastlagt, er det svært at drage nogen endelige konklusioner på forløbet, så det er det, vi venter på, siger han.

Familie stadig indlagt

Familien fra Haslev er stadig indlagt på Rigshospitalet i København.

To af børnene var søndag stadig i kritisk tilstand, og de har ifølge familiens ældste søn fået foretaget en levertransplantation henholdsvis søndag og mandag.

Torsdag oplyste politiet, at de arbejdede ud fra oplysninger om, at forgiftningen kunne skyldes indtagelse af giftige svampe, men det er endnu ikke endeligt fastslået, hvad der gjorde familien syge.

Ifølge politiet er der dog ikke noget, der tyder på en forbrydelse.

Nye oplysninger i sagen om en familie fra Haslev, der formodes forgiftet. De søgte lægehjælp flere gange i dagene op til to børns dødsfald. Video: Mikkel Secher

Familie søgte lægehjælp flere gange før to børns død

  1. Familiens mor opsøger sin praktiserende læge, fordi hun har det dårligt.

   Samme aften får den 15-årige Naomi det også dårligt. Ifølge sin storebror Francois Mumbere har hun det meget dårligt.

   - Jeg kunne ikke tale med hende, for hun kunne ikke snakke. Hun kunne heller ikke drikke vand, når vi gav det til hende. Hun sagde, hun havde ondt i maven, og så kastede hun meget op, fortæller han.

  2. I løbet af natten til tirsdag bliver 15-årige Naomi undersøgt på Næstved Sygehus, efter at være blevet bragt i ambullance. Her mener lægerne, at hun lider af en maveinfektion på virusbasis.

   - Næstved Sygehus kan bekræfte, at et familiemedlem fra den omtalte familie har været kortvarigt indlagt, undersøgt og behandlet i starten af uge 42, lyder det i et skriftligt svar fra sygehuset til TV 2.

   15-årige Naomi modtager behandling og bliver sendt hjem igen.

   Sent tirsdag aften kontakter familien så Patience Mashamba, der er tolk, frivillig i Røde Kors og har kendt i familien i to år. Da forældrene hverken kan dansk eller engelsk, hjælper han dem med at tilkalde en vagtlæge, fordi Naomi fortsat har det dårligt.

  3. Da vagtlægen når frem natten til onsdag, ringer han til sygehuset i Næstved, hvor pigen var blevet tilset natten forinden.

   Efter at have talt med den vagthavende på børneafdelingen, beder han 15-årige Naomi tage en urinprøve, hvorefter lægen ifølge Patience Mashamba fortæller familien, at hun har blærebetændelse.

   I forbindelse med sit besøg afviser vagtlægen ifølge Patience Mashamba at tilse et andet af familiens børn, der også er syg.

   Den del af forløbet kan Henning Orsholt, der er chef for vagtlægerne, dog ikke bekræfte. Det fremgår ikke af de optegnelser, han er i besiddelse af. Dog står der i vagtlægens optegnelser, at vagtlægen bliver gjort opmærksom på, at flere i familien har ondt i maven.

   - Det er hyppigt, at når et familiemedlem har maveinfektion, så er det yderst smitsomt, og så er der også andre i familien, der kan have det, siger Henning Orsholt.

  4. Torsdag ringer familiens mor til 18-årige Francois Mumbere og beder ham om at komme og se til sin søster, da hun har svært ved at trække vejret.

   - Jeg rørte ved hende, og hun var helt kold, og hun kunne ikke trække vejret. Så tænkte jeg bare, at der ikke var noget, jeg kunne gøre her, siger han.

   Efter et opkald til alarmcentralen bliver en ambulance torsdag formiddag sendt ud til familiens adresse. Her konkluderer redderne, at fire børn udviser mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer bliver tilkaldt.

   Derefter bliver 11 af familiens medlemmer kørt til sygehuse i Køge, Slagelse, Roskilde og København. Senere bliver de indskrevet på Rigshospitalet. 

  5. Senere samme dag bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at 15-årige Naomi og et yngre barn, der viser sig at være syv-årige Theophile, er afgået ved døden. Det sker som følge af hjertestop.

   Naomi er død ved ankomsten til RIgshospitalet.

   Ni af familiens resterende medlemmer er fortsat indskrevet på Rigshospitalet med større eller mindre symptomer på forgiftning, oplyser politiet. Blandt dem er fire andre børn, hvor det yngste familiemedlem er syv måneder gammel. 

  6. To af børnene, døtrene Natali og hendes yngre søster Esperance, er søndag stadig i kritisk tilstand. En af døtrene får ifølge familiens ældste søn, Francois Mumbere, foretaget en organtransplantation søndag.

    

  7. Mandag får den anden af de alvorligt syge døtre ifølge familien og en bekendt af familien også foretaget en organtransplantation.

   Deres tilstand efter operationen er stadig ukendt. 

   Flere medlemmer af sundhedsudvalget i Region Sjælland udtrykker samme dag et ønske om en grundig evaluering af forløbet omkring de to børns død.

  8. Tirsdag sender administrationen i Region Sjælland en redegørelse til politikerne i regionsrådet. Her gør de det klart, at de har iværksat en undersøgelse af, hvorvidt læger og sygehus håndterede sagen rigtigt. Samtidig vil de dog ikke gå yderligere ind i sagen, da politiet stadig ikke har afsluttet sin efterforskning. 

  9. Syv familiemedlemmer bliver udskrevet fra Rigshospitalet. Det drejer sig om de to forældre og fem børn. To yngre søstre på fem og ni år, der tidligere fik foretaget organgtransplantation, er stadig indlagt.