Tjek selv - hvor gode vilkår har idrætten i din kommune?

16x9
Arkivbillede. Foto: Christian Als / Scanpix Denmark

Guldborgsund er gået fra en 80. plads til en 6. plads på Danmarks Idrætsforbunds liste over frivillighed inden for idræt. Få overblikket nederst.

Danmarks Idrætsforbund har i en stor undersøgelse kortlagt, hvor i landet man giver idrætten de bedste vilkår.

93 af landets 98 kommuner er blevet kulegravet for at finde ud af, hvor gode de er inden for 21 parametre på fire hovedområder - økonomi, faciliteter, idrætspolitik og frivillighed.

Undersøgelsen viser blandt andet, at det især er i det såkaldte Udkantsdanmark, at idrætten trives.

- De ydre kommuner prioriterer foreningslivet. De skaber gode rammer for frivillige. Vi kan se og mærke, at det er på den politiske dagsorden. Der er nogle ordentlige fodboldbaner, judomåtterne ligger klar, og man har en god dialog, fortæller næstformand i Danmarks Idrætsforbund Thomas Bach til TV 2.

Se din kommune på kortet her:

Se, hvor godt idrætten i din kommune klarer sig

Kommuneundersøgelse 2017 - Idrætforeningernes rammer og vilkår

Kommune springer 74 pladser frem

Fokuserer man på et af de fire områder, nemlig frivillighed, er Guldborgsund Kommune den helt store solstrålehistorie i undersøgelsen. I 2013 lå Guldborgsund nemlig begravet på en 80.-plads, men er i år nummer seks på det parameter.

Og placeringen er ikke tilfældig, lyder det fra kommunen selv. Man har nemlig sat frivillighed på skoleskemaet i de lokale folkeskoler og formået at tiltrække flere frivillige inden for de seneste fire år.

- Vi vil gerne give vores unge mulighed for at se, hvad de kan som frivillige, fortæller Martin Lohse, der er formand for Kultur-, Turisme- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune, til TV 2.

Unge skal opleve foreningslivet

Fra syvende til niende klasse kan unge i Guldborgsund Kommune tage et valgfag, hvor man bliver oplært som frivillig juniorleder og underviser de yngre klasser. Da Andreas Henriksen, der går i syvende klasse på Sundskolen i Sundby, hørte om valgfaget, var han meget begejstret for tilbuddet.

- Det bedste ved at være frivillig er, at man gør de små glade, og de kommer hjem og siger, at det var sjovt, siger han til TV 2.

Valgfaget giver de unge mulighed for at få indsigt i, hvordan foreningslivet fungerer.

- Jo tidligere du bliver aktiv i foreninger, jo større mulighed er der for, at du bliver ved med at være frivillig. Derfor har det været vigtigt for os at vise dem, hvad man kan i en forening, siger Martin Lohse.

Se, hvordan din kommune er rangeret på frivillighed

Kommuneundersøgelse 2017 - Idrætforeningernes rammer og vilkår

Guldborgsund vil forbedre sine faciliteter

På trods af den høje rangering i frivillighed ligger Guldborgsund Kommune lavt på listen, når det kommer til de tre andre parametre - økonomi, faciliteter og idrætspolitik.

Martin Lohse fortæller, at man er opmærksom på den dårlige rangering på facilitetsområdet og vil opdatere på det parameter, så de frivillige har gode arbejdsforhold.

På den samlede liste indtager Guldborgsund Kommune en 43. plads, mens Gentofte Kommune topper listen ud af 93 kommuner, hvor de fem ø-kommuner ikke indgår.

Se hele indslaget fra 19 Nyhederne om Guldborgsunds indsats for at forbedre frivillighed i kommunen:

Guldborgsund har fået frivillighed på skoleskemaet. Video: Mads Buur Simonsen