Samfund

Storebror mistede to søskende: Mine forældre føler sig forkert behandlet

Som storebror så han hele sin familie blive kørt væk i ambulance. Først nu er det ved at gå op for ham, hvad der er sket.

18-årige Francois Mumbere har stadig svært ved at sætte ord på det, hans familie har været igennem den seneste uge.

Han har mistet sin 15-årige lillesøster, Naomi, og lillebroren Theophile, og to af hans søskende var søndag stadig i kritisk tilstand.

Francois Mumbere kunne ikke tro, at det kunne ske i sin familie. Video: Stine Gliese

- Først troede jeg ikke på det, det føltes bare som en film eller en drøm, hvor det ville blive godt igen. Det kunne ikke være min familie. Det er først nu, jeg er ved at forstå, at det sker i virkeligheden, fortæller han.

TV 2 mødte ham mandag eftermiddag i Fælledparken i København, få meter fra Rigshospitalet, hvor hans forældre og syv andre søskende fortsat er indlagt.

Familien formodes at være blevet forgiftet, muligvis i forbindelse med madlavning, men det er endnu ikke afklaret fra myndighedernes side.

På hans mobil har han gemt flere billeder af sin nu afdøde søster.

- Jeg får det meget dårligt faktisk. Nogle gange kan jeg ikke lide at kigge på dem. Nogle gange vil jeg bare glemme hende, selvom det er meget svært, siger Francois Mumbere.

- Hun var den vigtigste for mig. Hun hjalp mig med praktiske ting derhjemme og alt, hvad hun kunne.

Forældre føler sig forkert behandlet

Det er blot to år siden, at Francois Mumbere og hans familie ankom til Danmark som flygtninge fra krigen i Congo. Han kan ikke forstå, at det er her, hans søskende skulle dø.

Han fortæller, at han ikke selv bebrejder nogen i forløbet, at det endte sådan.

- Måske kunne de tjekke mere, end de har gjort, men de siger, at de kiggede, og at der ikke var nogen sygdom, så jeg synes, at de har gjort, hvad de kunne, siger Francois Mumbere.

Hans forældre har til gengæld givet udtryk for, at de ikke synes, at de er blevet taget alvorligt.

- De synes ikke, at de er blevet rigtig behandlet. De synes, at lægerne skulle have undersøgt mere, end de har gjort.

Familie søgte lægehjælp flere gange

Det var torsdag i sidste uge, at i alt 11 ambulancer og tre akutlægebiler om formiddagen rykkede ud til familiens adresse i Haslev på Sydsjælland.

To søskende faldt livløse om, efter ambulancereddernes ankomst, og familien blev kørt til behandling på sygehuse flere steder på Sjælland. Senere blev det bekræftet, at de to søskende var afgået ved døden.

Men som TV 2 mandag kan fortælle, havde flere familiemedlemmer allerede om mandagen følt sig syge, og de havde flere gange de næste dage forsøgt at få lægehjælp.

Francois Mumbere var den eneste i den 12 personer store familie, der ikke var syg. Det kan muligvis skyldes, at han dagen forinden var flyttet hjemmefra og derfor ikke spiste med søndag aften.

- Jeg har nok været heldig, for ellers kunne jeg også have været med. Det kunne have været mig i stedet for min søster, siger han.

Søster var tydeligt syg

Selv hørte Francois Mumbere første gang om sygdommen mandag i sidste uge, da han tog hjem for at besøge familien.

Nogle af hans søskende havde det okay, forklarer han, men mange i familien lå og sov, og 15-årige Naomi var tydeligvis mest syg.

- Jeg kunne ikke tale med hende, for hun kunne ikke snakke. Hun kunne heller ikke drikke vand, når vi gav det til hende. Hun sagde, hun havde ondt i maven, og så kastede hun meget op, fortæller han.

Natten til tirsdag blev Naomi undersøgt på Næstved Sygehus, hvor lægerne mente, at hun led af en maveinfektion.

- Næstved Sygehus kan bekræfte, at et familiemedlem fra omtalte familie har været kortvarigt indlagt, undersøgt og behandlet i starten af uge 42, lyder det i et skriftligt svar fra sygehuset til TV 2.

Et døgn senere fik forældrene, der selv hverken taler dansk eller engelsk, gennem en bekendt tilkaldt en vagtlæge. Han nåede frem til, at hun led af blærebetændelse.

Tilstand blev forværret

Torsdag tog Francois Mumbere igen ud til familien, efter moren havde ringet og bedt ham komme og se til sin søster. Moren forklarede, at Naomis tilstand havde ændret sig, og at hun havde svært ved at trække vejret.

- Jeg rørte ved hende, og hun var helt kold, og hun kunne ikke trække vejret. Så tænkte jeg bare, at der ikke var noget, jeg kunne gøre her, siger Francois Mumbere.

Efter et opkald til alarmcentralen blev en ambulance sendt ud til familiens adresse. Her konkluderede redderne, at fire børn udviste mulige tegn på forgiftning, og flere ambulancer blev tilkaldt.

- Da de kørte Naomi væk, troede de stadig, at hun kunne klare den. Men vi fik med det samme at vide, at drengen ikke ville klare den, fortæller storebroren.

Det er stadig ikke endeligt fastslået, hvad der gjorde familien syge. Ifølge politiet er der ikke noget, der tyder på en forbrydelse.