Vil udbrede ny kræftscanning - men kritikerne står i kø

16x9
Arkivbillede. Foto: PHILIPPE MERLE / Scanpix Denmark

Læger på et regionshospital deler nu viden om ny scanningsmetode af lungekræft, selvom flere kritikere finder det problematisk.

En ny scanningsmetode, som læger på Regionshospitalet Silkeborg har brugt siden januar 2016 til at diagnosticere lungekræft, skaber intern splid i lægeverdenen.

Forskere og læger befinder sig på den ene side og Region Midtjylland og direktionen på hospitalet på den anden, skriver Jyllands-Posten.

For mens lægerne og forskerne anser den nye scanningsmetode for en succes og vil udbrede deres erfaringer med den, har Region Midtjylland tidligere på året vendt tommelfingeren nedad til metoden.

Den lægefaglige direktør på Regionshospitalet Silkeborg finder det ligefrem "problematisk", at lægerne har offentliggjort resultaterne uden at have foretaget et såkaldt protokolleret studie af effekterne ved scanningen.

Så hvem har ret? Ifølge forskningsprofessor ved Aarhus Universitet Peter Vedsted kan den nye scanning redde liv.

- Det, der betyder allermest for prognosen til at overleve lungecancer, er, at man får stillet diagnosen i et tidligt stadie. Vi har efter indførslen af denne scanning set en stigning i patienter med stadium 1 (tidligt stadie af lungekræft, red.) og et fald af patienter med det sene stadie, så det må alt andet lige betyde, at prognosen er bedre, at flere kan opereres, og dermed får flere et længere liv, siger han til TV 2.

Helt konkret går metoden ud på, at de praktiserende læger har mulighed for at henvise patienter med vage kræftsymptomer til en såkaldt lavdosis CT-scanning. Den scanning kan afsløre selv små kræftknuder, lyder det fra forskerne.

Kræver tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag

Men kritikerne står i kø.

Torben Riis Rasmussen, der er overlæge og formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe, mener, at resultaterne fra Silkeborg hviler på et meget spinkelt grundlag.

- Ganske som når man vil indføre ny, dyr medicin, skal man lave en ordentlig teknologivurdering af den, før man indfører den. Og det mener jeg også, man skal her, siger han til TV 2.

- Der er en lille risiko for, at denne CT-scanningsteknologi overser nogle centralt lokaliserede lungekræfttilfælde, men det handler om, at man skal anvende ressourcerne fornuftigt, og der bør derfor være et tilstrækkeligt videnskabeligt grundlag, før det bliver udbredt til hele landet, uddyber Torben Riis Rasmussen.

Forskningsprofessor Peter Vedsted forstår godt behovet for at være sikker på, at en ny behandling fungerer, før den indføres i det danske sundhedsvæsen.

- Det, vi har gjort, er at konstatere, at vi overså patienter med tidlige stadier af lungekræft med den gamle røntgenmetode. Nu opgraderer vi den gamle teknologi til en lavdosis CT-scanning, som beviseligt er bedre til at fange de tidlige stadier af lungecancer, som vi tidligere overså. Der er sådan set ikke noget epokegørende i, at CT-scanningen er bedre end røntgen, siger Peter Vedsted.

Flere falsk positive fund med ny scanning

I Jyllands-Posten forklarer den lægefaglige direktør på Regionshospitalet Silkeborg, Michael Braüner Schmidt, at lavdosisscanningerne "lader til at føre til at meget højt antal falsk positive fund", og de kan desuden sjældent "bruges til at konkludere" noget definitivt, da billederne ikke viser forandringer i lungevævet tilstrækkeligt.

- Derfor bliver patienter ofte alligevel henvist til en fuld CT-scanning, hvormed lavdosis CT-scanning var et ekstra skridt i udredningen, som udsatte patienten for unødvendig stråling, lyder det fra Michael Braüner Schmidt til Jyllands-Posten.

I Kræftens Bekæmpelse mener man desuden ikke, at lægerne i dag har tilstrækkelige værktøjer til at undersøge lungekræft.

- Symptomerne på lungekræft er så forskellige og diffuse, især i det tidlige stadie, at scanningen er en relevant mulighed, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau.

Han bifalder den nye scanningsmetode, og han kalder lægernes resultater for både imponerende og opløftende.