Samfund

Dansk skuespillerinde fortæller om hemmelighed for første gang: - Jeg blev voldtaget

Birgitte Bruun slutter sig til rækken af kvinder, der den seneste tid er stået frem med beretninger om overgreb i film- og teaterbranchen.

En lang række amerikanske Hollywood-stjerner er trådt frem og har fortalt om overgreb begået af filmproducenten Harvey Weinstein, og en rundspørge, som TV 2 har foretaget, viser, at der også i det danske film- og teatermiljø ser ud til at være problemer med sexchikane.

I kølvandet på det står den danske skuespiller Birgitte Bruun nu frem med sin historie. Noget, hun aldrig har talt om offentligt før.

Hun startede som 18-årig på Odense Teater og har blandt andet haft en mindre rolle som køkkenpigen Ester i den folkekære serie 'Matador'.

- Det var da lidt af et chok at komme ind i en meget voksen verden. Men det var først efter, jeg forlod Odense, at jeg oplevede det, vi skal snakke om, siger Birgitte Bruun til TV 2.

En absolut voldtægt

I slutningen af 70’erne spillede Birgitte Bruun teater i København, og det var her, hun fik en noget ubehagelig oplevelse.

- Der var en instruktør under en forestilling, som begik det, jeg i dag vil kalde absolut voldtægt, fortæller hun.

Overgrebet skete ifølge Birgitte Bruun under dække af, at instruktøren ville øve en rolle med hende.

- Vi spiste en middag, og så drak vi kaffe et sted, og så skete det simpelthen, hvor vi var alene.

Birgitte Bruun har fortalt de nærmere detaljer til TV 2, men vil ikke stå frem med dem, fordi instruktøren i dag er død, og fordi hændelsen aldrig blev politianmeldt.

Håber, flere vil stå frem

I TV 2’s rundspørge blandt danske skuespillere og skuespillerinder har flere anonymt fortalt om de krænkelser, de har været udsat for.

Fortællingerne lyder blandt andet:

- De har en magt over dig, og en pressede mig længe nok, til jeg til sidst gav efter.

- Blev fysisk presset ned med hans krop, mens han flåede i mit tøj. Jeg gjorde anskrig og flygtede.

Men formanden for Danske Skuespilforbund fortæller, at hun kun modtager meget få henvendelser om sexchikane og overgreb fra sine medlemmer.

- Det er tabuiseret, det er ekstremt fyldt med skyld og skam, og det fortæller noget om arbejdsvilkårene i vores branche, siger Katja Holm.

Birgitte Bruun håber, at hun med sin historie kan være med til at åbne op for snakken om overgreb i branchen.

- Så vil man ikke være alene med det, og jeg er sikker på, at vi har været mange gamle skuespillerinder, som har været alene med hemmeligheden, og det har ikke været rart, fortæller hun.

- Nu må det være slut

For Birgitte Bruun var der dengang ikke meget at gøre. Hun følte hverken, at hun kunne fortælle om voldtægten eller anmelde den.

- Havde jeg råbt op, ville jeg i publikums, teaterchefers og producenters øjne for altid have været forbundet med ballade. Og det kan vi jo ikke have. Derfor er det så fantastisk stærkt, at disse Hollywoodpiger og -kvinder rejser sig op og siger: ”Nu må det være slut”, siger hun.

Den amerikanske filmproducent Harvey Weinstein har foreløbig afvist alle anklager imod ham. Det er sket, efter at han er blevet fyret fra sit eget produktionsselskab.

Fredag oplyste The Television Academy, der blandt andet står bag Emmy-uddelingerne, at organisationen overvejer at annullere Weinsteins medlemskab. Andre store underholdningsorganisationer har allerede smidt Weinstein ud.