Dansk separatistleder fra Catalonien: - Spanien forbryder sig mod alle regler
Forholdene i Spanien er så ekstreme, at omverdenen bliver nødt til at forholde sig til det, lyder det fra den danske afdeling af ANC.
Lederen af den danske afdeling af den catalanske separatistbevægelse ANC, Carlos Villaro Lassen, kalder det helt uhørt, at Spanien lørdag har påbegyndt en proces, der vil suspendere det catalanske selvstyre.
- Én ting er et ønske om selvstændighed. Én ting er at afholde et valg, som jo på ingen måde kan være en kriminel handling. Men derfra og så gå ind og fyre ledelsen i det catalanske fjernsyn og radio, at fyre politiet og sætte to personer i fængsel fra civilsamfundet og derudover gå ind og angribe både medier og personer. Det er jo nogle ekstreme ting, som man bliver nødt til at forholde sig til - også fra dansk side, siger Carlos Villaro Lassen til TV 2.
Nu taler folket
Den spanske regering har for første gang nogensinde valgt at tage den såkaldte 'artikel 155' i landets forfatning i brug. Den gør det muligt at ophæve selvstyret i Catalonien og fyre selvstyrets regering.
Den spanske premierminister Mariano Rahoj vil nu udskrive valg i Catalonien, som skal finde sted inden for seks måneder. Alligevel mener Carlos Villaro Lassen, at Spanien forbryder sig mod reglerne.
- Det handler om, at mennesker er kommet i fængsel. At der er en spansk forfatning, som på ingen måde tillader at opløse et parlament, som er blevet valgt med 80 procent valgdeltagelse. Et flertal af det parlament har valgt nogle politiske ledere, som nu bliver fyret.
- Jeg tror, at Spanien forbryder sig mod alle regler. Både demokratiske og egne love. Nu taler folket i gaderne med et klart ønske om, at statskuppet denne gang ikke skal blive til, at Spanien underlægger Catalonien den voldelige handling, som de har gang i, siger Carlos Villaro Lassen.
Vil ikke acceptere regeringens beslutning
Lørdag aften forsikrede den catalonske leder Carles Puigdemont på et pressemøde, at Catalonien ikke vil acceptere den spanske regerings beslutning om at opløse det catalanske selvstyre.
- Målet er at afholde valg. Flertallet ønsker det. Det er sund fornuft. Og det drejer sig om at åbne en ny etape, hvor loven overholdes, og hvor folks rettigheder bevares, hvor folks sameksistens, velvære og arbejdspladser genoprettes. Det er målet for den nye etape, som der bør tales om, sagde han.
Han vil derfor nu samle sit parlament for at diskutere, hvad de skal gøre.
Risikerer 30 års fængsel
Og aftenens tale fra Carles Puigdemont fortæller, at han langt fra har givet op i kampen mod catalansk selvstændighed. Det fortæller TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Kroager.
- Talen siger, han vil tage kampen til stregen eller måske længere endda. For nu risikerer han ikke bare, at de mister selvstyret. Han risikerer også selv op til 30 års fængsel for oprør mod staten og for at bryde den spanske grundlov, siger Jeppe Kroager.
- Så han er fortsat meget længere, end man nogensinde har set i Spanien. Det er derfor, centralmagten nu har sat processen i gang med at bruge paragraffen, hvor man kan opløse det catalanske selvstyre.
Spanien stemmer om tiltag i næste uge
Det er folkeafstemningen om catalansk selvstændighed, der for tre uger siden udløste en politisk krise i Spanien.
Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, oplyste på pressemødet lørdag, at han ikke ønsker at "suspendere selvstyret", men blot afskedige "folk, der har sat regeringen uden for loven".
Spaniens overhus, senatet, skal efter planen stemme om tiltagene den 27. oktober, skriver nyhedsbureauet Reuters. Rajoys parti har flertal i senatet.
Regeringens beslutning fik hundredtusinder til at gå på gaderne i Barcelona i protest lørdag. Ifølge politiet demonstrerede 450.000 mennesker i den regionale hovedstad, skriver nyhedsbureauet AFP.