Samfund

Dansk separatistleder fra Catalonien: - Spanien forbryder sig mod alle regler

Forholdene i Spanien er så ekstreme, at omverdenen bliver nødt til at forholde sig til det, lyder det fra den danske afdeling af ANC.

Lederen af den danske afdeling af den catalanske separatistbevægelse ANC, Carlos Villaro Lassen, kalder det helt uhørt, at Spanien lørdag har påbegyndt en proces, der vil suspendere det catalanske selvstyre.

- Én ting er et ønske om selvstændighed. Én ting er at afholde et valg, som jo på ingen måde kan være en kriminel handling. Men derfra og så gå ind og fyre ledelsen i det catalanske fjernsyn og radio, at fyre politiet og sætte to personer i fængsel fra civilsamfundet og derudover gå ind og angribe både medier og personer. Det er jo nogle ekstreme ting, som man bliver nødt til at forholde sig til - også fra dansk side, siger Carlos Villaro Lassen til TV 2.

Nu taler folket

Den spanske regering har for første gang nogensinde valgt at tage den såkaldte 'artikel 155' i landets forfatning i brug. Den gør det muligt at ophæve selvstyret i Catalonien og fyre selvstyrets regering.

Den spanske premierminister Mariano Rahoj vil nu udskrive valg i Catalonien, som skal finde sted inden for seks måneder. Alligevel mener Carlos Villaro Lassen, at Spanien forbryder sig mod reglerne.

- Det handler om, at mennesker er kommet i fængsel. At der er en spansk forfatning, som på ingen måde tillader at opløse et parlament, som er blevet valgt med 80 procent valgdeltagelse. Et flertal af det parlament har valgt nogle politiske ledere, som nu bliver fyret.

- Jeg tror, at Spanien forbryder sig mod alle regler. Både demokratiske og egne love. Nu taler folket i gaderne med et klart ønske om, at statskuppet denne gang ikke skal blive til, at Spanien underlægger Catalonien den voldelige handling, som de har gang i, siger Carlos Villaro Lassen.

Vil ikke acceptere regeringens beslutning

Lørdag aften forsikrede den catalonske leder Carles Puigdemont på et pressemøde, at Catalonien ikke vil acceptere den spanske regerings beslutning om at opløse det catalanske selvstyre.

- Målet er at afholde valg. Flertallet ønsker det. Det er sund fornuft. Og det drejer sig om at åbne en ny etape, hvor loven overholdes, og hvor folks rettigheder bevares, hvor folks sameksistens, velvære og arbejdspladser genoprettes. Det er målet for den nye etape, som der bør tales om, sagde han.

Han vil derfor nu samle sit parlament for at diskutere, hvad de skal gøre. 

Risikerer 30 års fængsel

Og aftenens tale fra Carles Puigdemont fortæller, at han langt fra har givet op i kampen mod catalansk selvstændighed. Det fortæller TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Kroager. 

- Talen siger, han vil tage kampen til stregen eller måske længere endda. For nu risikerer han ikke bare, at de mister selvstyret. Han risikerer også selv op til 30 års fængsel for oprør mod staten og for at bryde den spanske grundlov, siger Jeppe Kroager.

- Så han er fortsat meget længere, end man nogensinde har set i Spanien. Det er derfor, centralmagten nu har sat processen i gang med at bruge paragraffen, hvor man kan opløse det catalanske selvstyre.

Spanien stemmer om tiltag i næste uge

Det er folkeafstemningen om catalansk selvstændighed, der for tre uger siden udløste en politisk krise i Spanien. 

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, oplyste på pressemødet lørdag, at han ikke ønsker at "suspendere selvstyret", men blot afskedige "folk, der har sat regeringen uden for loven".

Spaniens overhus, senatet, skal efter planen stemme om tiltagene den 27. oktober, skriver nyhedsbureauet Reuters. Rajoys parti har flertal i senatet. 

Regeringens beslutning fik hundredtusinder til at gå på gaderne i Barcelona i protest lørdag. Ifølge politiet demonstrerede 450.000 mennesker i den regionale hovedstad, skriver nyhedsbureauet AFP.

Krisen mellem Spanien og det catalanske selvstyre

 1. 2017

  1. Folkeafstemning finder sted

   Folkeafstemningen om løsrivelse finder sted. Afstemningen er på forhånd erklæret forfatningsstridig.

   På selve dagen opstår der uroligheder, og omkring 900 personer kommer ifølge catalanske myndigheder til skade i kampe med politiet. Tallet er omstridt.

   Stemmeprocenten ender på 43. Heraf bakker 90 procent om selvstændighed.

  2. Indkaldelse til generalstrejke

   Fagforeninger indkalder til generalstrejke i Barcelona. Op imod 700.000 personer demonstrerer i den catalanske hovedstad.

   Spaniens kong Felipe anklager i en tv-tale de politiske ledere i Catalonien for at true Spaniens stabilitet.

   Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, siger, at han er klar til at udråbe selvstændighed inden for få dage.

  3. Parlament indkalder til møde

   Cataloniens parlament indkalder til møde 9. oktober for at drøfte de næste skridt i processen mod selvstændighed

  4. Forfatningsdomstol suspenderer møde

   Spaniens forfatningsdomstol suspenderer mødet i det catalanske parlament. Der var spekuleret i, at mødet skulle bruges til at erklære selvstændighed.

   Flere firmaer siger, at de vil flytte ud af Catalonien eller overvejer det.

  5. Mandat til selvstændighed

   Præsident Puigdemont beder i en tale til parlamentet om mandat til at udråbe selvstændighed.

   Præsidenten siger samtidig, at der er brug for dialog om Cataloniens forsøg på at blive en selvstændig stat. 

   Han opfordrer derfor parlamentet til at suspendere en valglov. Den siger, at parlamentet skal erklære Catalonien for selvstændigt senest 48 timer efter, at regeringen har meddelt et flertal for løsrivelse.

  6. Krisemøde i spansk regering

   Efter et krisemøde i den spanske regering siger Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, at regeringen formelt vil spørge Cataloniens regering om, hvorvidt regionen har erklæret sig uafhængig eller ej.

   Spaniens regering giver lokalregeringen i Catalonien frist indtil mandag 16. oktober til at meddele, om regionen har erklæret sig selvstændig eller ej.

  7. Catalonien foreslår dialog

   Præsidenten for Catalonien, Carles Puigdemont, giver i et brev til Spaniens premierminister ikke noget klart svar på, hvorvidt hans region har erklæret sig selvstændig eller ej. 

   Men han foreslår en dialog. 

   Regeringen i Madrid giver Cataloniens leder frist til 19. oktober til at svare på, om regionen har erklæret sig uafhængig.

  8. Catalonien erklærer sin selvstændighed

   Carles Puigdemont gør det ikke klart, hvorvidt regionen er erklæret selvstændig. Den spanske regering havde givet ham deadline til netop i dag.

   Den spanske regering svarer igen ved at oplyse, at den lørdag vil udløse artikel 155 i landets forfatning. Den gør det muligt at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

  9. Spansk regering bliver enig om valgdato

   Spaniens konservative regering når til enighed med den socialistiske opposition om at holde valg i Catalonien i januar. Det er muligt, hvis artikel 155 bliver udløst.

  10. Spansk regering udløser artikel 155

   Premierminister Rajoy siger, at den spanske regering udløser artikel 155. Regeringen har påbegyndt en proces, som skal suspendere Cataloniens selvstyre.

   Rajoy siger desuden, at han ønsker at opløse den catalanske regering og udskrive valg.

Kilder: AFP, Reuters, dpa og BBC