Peter Aalbæk om sexchikane mod skuespillerinder: - Det går begge veje

Den danske filmproducent har et personligt kodeks for, hvor langt han går overfor sine kvindelige kollegaer.

Det er langt fra atypisk, at danske kvindelige skuespillere oplever, at få overskredet deres grænser på filmsettene og teaterscenerne rundt i landet. I en rundspørge, som TV 2 har foretaget blandt medlemmerne af Dansk Skuespillerforbund svarer hver fjerde, at en overordent kollega har gjort fysiske seksuelle tilnærmelser mod dem.

Men det er ikke kun skuespillerne, der oplever, at blive seksualiseret mod deres vilje. I hvert fald ikke, hvis man spørger filmproducent og medstifter af det danske filmselskab Zentropa, Peter Aalbæk Jensen.

For mig personligt er der en grænse, der hedder: Du knalder ikke en medarbejder

Peter Aalbæk Jensen

- Det er også en udfordring for dem, der sidder på magten at have den seksuelle dragning, som magt jo er, siger han til TV 2.

Ifølge ham, er det mere reglen end undtagelsen, at en skuespillerinde viser stor interesse for de magtfulde mænd, de møder ved filmproduktionerne. 

- Hvis du spørger alle instruktører og alle producenter, så vil jeg tro, at næsten samtlige vil sige, at de har oplevet heftige seksuelle inklinationer (indbydelser red.) fra en medarbejder, siger han.

Holder sig fra sex med skuespillerne

En række kvinder har i rundspørgen skrevet anonymt om deres personlige oplevelser med sexchikane. Og det billede, de tegner, er langt fra filmproducentens.

Peter Aalbæk har sat en personlig grænse for sig selv - og anbefaler andre i branchen det samme.

Her er tale om ufrivillige oplevelser, hvor blandt andet instruktører har krænket dem. Én skriver, at en mand umotiveret lagde sit lem på hendes ryg, da hun sad i garderoben. 

Foreholdt eksemplet medgiver Peter Aalbæk Jensen, at det er "utilstedeligt", men han fastholder sine påstande om forholdene i branchen.  

- Hvad gør du som en magtfuld filminstruktør, hvis en kvindelig skuespiller - som det næsten altid sker på en filmoptagelse - bliver forelsket i dig? Du sidder måske i Bjerringbro på lokationoptagelser med holdet. Du er ensom. Natten er lang. Så det går altså begge veje det her, siger han.

Åbenbart har jeg for 15-20 år siden givet hende et klask i røven og tørret noget øl af hendes bryster

Peter Aalbæk Jensen

Efter tredive år i den danske filmbranche har Peter Aalbæk Jensen derfor lavet en regel for sig:

 - For mig personligt er der en grænse, der hedder: Du knalder ikke en medarbejder, siger han.

Peter Aalbæk beskyldes for sexchikane

Torsdag ramte anklagerne om sexchikane også Peter Aalbæk Jensen selv.

I en klumme i Jyllands Posten skrev filmanmelder Nanna Frank Rasmussen om en oplevelse, hun havde næsten to årtier tilbage. Til en filmfest i Tyskland spildte Peter Aalbæk Jensen angiveligt øl ud over hende og mod hendes vilje tørrede han det af hendes bryster. Efterfølgende, da hun passerede ham i en menneskemængde, slog han hende bagi.   

- Jeg aner ikke, hvem hun er før for to døgn siden. Åbenbart har jeg for 15-20 år siden givet hende et klask i røven og tørret noget øl af hendes bryster. Hvis det er et problem for Nanna Frank Rasmussen i dag, så tror jeg, at hun skal snakke med en om det, siger han. 

Udover anklagen mod ham selv har han den seneste uge givet flere interview, efter at hans tætte kollega, instruktør Lars Von Trier, blev beskyldt for sexchikane af den islandske sangerinde Bjørk, da hun spillede med i hans film 'Dancer in the Dark' fra 2000. En sag, Peter Aalbæk kaldte "tæt på at være latterlig". 

Sagen om sexchikane i film- og teaterbranchen er udsprunget i USA, hvor Hollywood-produceren Harvey Weinstein af flere fremtrædende skuespillerinder offentligt anklages for seksuelle krænkelser. Efterfølgende er flere kvinder begyndt at dele historier under hashtagget #metoo på sociale medier for at gøre opmærksom på omfanget af sexchikane og seksuelle krænkelser.