GO'

Sådan påvirker giftige svampe kroppen - virker i bedring, men skaderne bliver værre

Det kan være svært at behandle, og ofte får man varige men.

To børn er døde og ni personer er indlagt med forgiftninger, efter en hel familie fra Haslev har spist det, politiet formoder er svampe. 

Døds- og forgiftningsårsagen er ikke klarlagt endnu, men flere af børnene har tegn på leverskader, og det peger mistanken mod hvid eller grøn fluesvamp, fortæller Niels Ebbehøj, overlæge på Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital til TV 2.

- Det er Europas ubetinget farligste. Et enkelt milligram per 10 kilo legemsvægt er dødelig dosis. Det svarer til, at en voksen spiser én ubehandlet svamp, mens bare en bid kan fremkalde varige men, siger Henning Knudsen, lektor emeritus ved Statens Naturhistoriske Museum.

Det skete så pludseligt. Begge børn var i live ved ambulancens ankomst.

Trine Lilleng, læge 

Leveren nedbrydes, men man virker i bedring

Reaktioner på den hvide eller grønne fluesvamp kommer ikke lige efter, man har spist den. Først fire til 24 timer efter, får man symptomer som mavepine, kvalme og ofte blodig diarré.

- Til den tid er giften optaget og cirkulerer rundt i kroppen. Når den når leveren, begynder den at nedbryde levercellerne. Derfra kommer den over i nyrerne, hvor den normalt ville blive udskilt med urinen, men noget af det bliver opsuget igen og kører rundt i kroppen én gang til, forklarer Henning Knudsen.

På den måde bliver giften ved med at lave alvorlige leverskader og skade nyrerne.

Efter et døgn eller to vil man begynde at kunne mærke smerter i leveren og få gule øjne og gullig hud, der er tegn på leverproblemer.

- Derefter kan der gå lang tid - flere døgn - hvor der tilsyneladende ikke sker mere, og symptomerne er væk. Men nedbrydning af leveren fortsætter. Blodet bliver ikke længere renset ordentlig for affaldsstoffer, og til sidst bliver man bevidstløs og dør, siger Henning Knudsen. 

Dødsfald skete hurtigt

Ifølge læge Trine Lilleng, der rykkede ud til den forgiftede familie fra Haslev, var familien meget påvirket, da de ankom. To af børnene, en 15-årig pige og et "mindre barn", døde kort efter af hjertestop. 

- Hun (den 15-årige, red.) var bleg, og hendes vejrtrækning var påvirket, fortæller Trine Lilleng.

Hvis man opdager forgiftningen med det samme, kan man give patienterne aktivt kul. Ellers er der desværre ikke meget at gøre.

Henning Knudsen, lektor emeritus, Statens Naturhistoriske Museum

- Det skete så pludseligt. Begge børn var i live ved ambulancens ankomst, men den 15-årige var hurtigt livløs, siger Trine Lilleng og uddyber:

- Vi startede hurtigt genoplivning. Så faldt det andet barn også livløst om. Igen gik det hurtigt.

Nem at forveksle

Familien fra Haslev er oprindeligt fra Congo, og det er desværre ofte udlændinge, der kommer galt afsted med svampe i den danske natur, fortæller naturformidler i Danmarks Naturfredningsforening Ole Laursen.

- Det er fordi, for eksempel den grønne fluesvamp ligner en anden svamp fra Sydøstasien, som er en glimrende spisesvamp. Når man så ser en stor lækker flok i den danske natur, sker forvekslingen, siger han. 

Han understreger, at han ikke ved, om der findes svampe i Congo, der nemt kan forveksles med hvid eller grøn fluesvamp.

Forgiftningen er svær at behandle

Familien fra Haslev er nu samlet på Rigshospitalet i København, hvor de modtager behandling.  

- Hvis man opdager forgiftningen med det samme, kan man give patienterne aktivt kul for at binde giftstoffet. Ellers er der desværre ikke meget at gøre. Man kan stabilisere patienten, men giftstoffet er svært at få ud, vurderer Henning Knudsen.

Mens familien kæmper mod forgiftningen, er politiet i gang med at undersøge familiens bolig.

De arbejder ud fra en teori om, at familien har indtaget svampe i forbindelse med madlavning, men det er endnu ikke slået fast.

- Der pågår en række undersøgelser, der skal være færdige, før vi kan konkludere, hvad de er blevet forgiftet af, siger Søren Ravn-Nielsen, der er politiinspektør ved Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi.

Læs mere om de farligste svampe i Danmark, og hvordan de genkendes, her.

Fem giftige svampe man skal være særligt opmærksom på

Kilder: Giftlinjen, Fødevarestyrelsen

Grøn fluesvamp

Grøn fluesvamp

Den grønne fluesvamp er dødeligt giftig og forholdsvis almindelig fra august til oktober.

Den vokser især nær løvtræer fra august til oktober. Når den er fuldt udviklet, måler hatten 6 til 12 centimeter, og stokken måler 6 til 15 centimeter. Hatten er fra gul til olivengrøn. Lamellerne er hvide.

Unge svampe af denne type har et svøb mellem hattens rand og stok, som kan efterlade en ring på stokken, når den folder sig ud. Desuden er helt unge svampe pakket ind i et fællessvøb, som omfatter både hat og stok. Der kan være rester af fællessvøbet på hat og ved stokkens fod.

Foto: Jens H. Petersen / Giftlinjen

Hvid fluesvamp

Hvid fluesvamp

Hvid fluesvamp er dødeligt giftig og mere sjælden end grøn fluesvamp.

Den vokser på tørvebund nær træer fra august til oktober. Hat, lameller og stok er snehvid.

- Faren ved især den hvide fluesvamp er, at den i høj grad minder om en almindelig champignon. De findes overalt, men faresignalerne er de hvide lameller, der sidder på undersiden, og et lille slør nede på stokken, som betyder, at man skal holde sig langt væk. Champignonens lameller er laksefarvede eller brune, og det betyder til gængæld, at man er på den sikre side, har Naturstyrelsens naturvejleder Jes Aagaard tidligere sagt til TV 2.

Foto: Karsten Schnack / Scanpix Danmark

Randbæltet hjelmhat

Randbæltet hjelmhat

Svampen er ret almindelig og vokser på stammer, stubbe og træflis af løv- og nåletræer fra august til oktober.

Den har en to til fem centimeter bred, brun hat og en glat stok med en ring. Lamellerne er blegbrune. 

Randbæltet hjelmhat er meget giftig.

Foto: Jens H. Petersen / Giftlinjen

Puklet giftslørhat

Puklet giftslørhat

Puklet giftslørhat er meget giftig og kan forårsage nyreskader, som kan kræve dialyse og transplantation. Hat, stok og lameller er brune.

Svampen er sjælden, og den vokser fra sommer til efterår i nåleskove.

Foto: Jens H. Petersen / Giftlinjen

Stenmorkel

Stenmorkel

Almindelig stenmorkel findes i nåleskov i foråret, men er ret sjældne.

Svampen er dødelig giftig, hvis den spises rå. Mange bøger angiver, at man kan fjerne giftstoffer ved at tørre eller koge svampe, men de metoder er ikke sikre. Derfor frarådes spisning af stenmorkler under alle omstændigheder. 

Hatten er brun og hjernelignende. Svampen er hul. Den minder kun om andre morkler.

Foto: Jens H. Petersen / Giftlinjen