Samfund

To børn døde efter forgiftning - ni personer er indlagt

Børnene døde som følge af hjertestop. Politiet mistænker indtag af svampe for at være årsag til forgiftningen.

En familie er torsdag blevet ramt af en ulykke, da 11 medlemmer af familien - to voksne og ni børn - er blevet forgiftet af hvad, man mistænker for at være svampe.

Det oplyser Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi på et pressemøde.

To af børnene i familien er afgået ved døden som følge af hjertestop.

De ni resterende personer er indlagt med større eller mindre symptomer på forgiftning, oplyser politiet.

Faldt livløst om

Læge Trine Lilleng fortæller på pressemødet, at de to børn, der er afgået ved døden, var meget dårlige, da ambulancen ankom til familiens bolig omkring det nedlagte seminarium i Haslev.

Vi har aldrig prøvet noget lignende i de 40 år, jeg har været i branchen

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

Der er tale om en 15-årig pige og "et mindre barn".

- Hun (den 15-årige, red.) var bleg, og hendes vejrtrækning var påvirket, fortæller Trine Lilleng.

Kort efter blev endnu et barn bevidstløs og fik hjertestop.

- Det skete så pludseligt. Begge børn var i live ved ambulancens ankomst, men den 15-årige var hurtigt livløs, siger Trine Lilleng og uddyber:

- Vi startede hurtigt genoplivning. Så faldt det andet barn også livløst om. Det var et mindre barn end den 15-årige. Igen gik det hurtigt.

Ni personer fortsat indlagt

De resterende familiemedlemmer er blandt andre tre børn på henholdsvis 5, 9 og 11 år, mens det yngste familiemedlem er 7 måneder gammel. De er alle indlagt på Rigshospitalet i København.

Det fortæller Benny Jørgensen, præhospital direktør fra Region Sjælland, på pressemødet.

- Yderligere to børn er meget påvirket på deres vejrtrækning, da vi kommer ud til stedet. De syv andre var selv i stand til at gå ud til ambulancen, siger han og fortsætter:

- Vi har aldrig prøvet noget lignende i de 40 år, jeg har været i branchen.

Ingen forbrydelse bag

Der er tale om en familie af anden etnisk oprindelse end dansk, oplyser politiet. Et 12. familiemedlem - en dreng - er som den eneste ikke blevet ramt af symptomer på forgiftning.

Politiet har tidligere på dagen oplyst, at de arbejder ud fra en teori om, at familien har indtaget svampe i forbindelse med madlavning.

- Der pågår en række undersøgelser, der skal være færdige, før vi kan konkludere, hvad de er blevet forgiftet af, siger Søren Ravn-Nielsen, der er politiinspektør ved Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi.

Kan være andre former for forgiftning

Læge Trine Lilleng siger dog, at man ikke endegyldigt kan konkludere, at der er tale om svampeforgiftning:

- Det kan også være noget fødevareforgiftning, der har gjort de her personer syge. Det kan for eksempel være pølseforgiftning eller giftige planter. Så det kan være andre ting end svampe, siger hun.

Pølseforgiftning forårsages af giftstoffer. I de fleste tilfælde i forbindelse med hjemmekonserverede frugter og grøntsager.