Samfund

Han er hjerneskadet og sidder i rullestol, men nu hjælper musikterapi ham til at nå sit mål

Musik kan styrke sprog og motorik, siger lektor, der nu laver ph.d.-afhandling om musik i genoptræning af hjerneskadede.

- Det er hårdt. Det kræver noget arbejde.

Sådan siger hjerneskadede Rune Kiel Daggård til TV 2. Han bor til daglig på botilbuddet Tagdækkervej i Hammel, men musikterapi har betydet, at han nu går efter at virkeliggøre sin drøm - at blive sanger i et band.

Sammen med Marianne Fog Martinsen, socialpædagog på botilbuddet, der spiller guitar, øver han i øjeblikket på John Denver-klassikeren 'Take me home country roads'.

I de seneste dage har TV MIDTVSEST fortalt, hvordan musik kan hjælpe demente, men det er altså ikke de eneste, hvor musik kan hjælpe til.

Musikterapien på botilbuddet i Hammel har givet så gode resultater, at lektor Tove Stenderup har fulgt arbejdet og er halvvejs i en ph.d.-afhandling om musik i genoptræning af hjerneskadede.

- Musik og særlig rytmen i musikken kan være med til at styrke motorik, sprog og forskellige andre ting, siger Tove Stenderup.

- Det er så simpelt et redskab at gå ud og synge, men det giver så meget glæde, siger Marianne Fog Martinsen.

Musik hjælper demente på plejehjem i Thisted

På plejehjemmet Vibedal i Thisted har musikken hjulpet demente. Det er Jens Anderson-Ingstrup, der har givet demente glimtet tilbage i øjnene med musikken. Han er musikterapeut og forsker i, hvordan musikken hjælper mennesker, der er ramt af demens. 

- De her mennesker har arbejdet et helt liv på at skabe det samfund, som jeg nyder godt af i dag. Derfor fortjener de også at få højnet deres livskvalitet den sidste tid. De er stadig mennesker inde bag den frygtelige sygdom, siger Jens Anderson-Ingstrup.