I kølvandet på Hollywood-skandale står kendt dansker frem om krænkelser
Anklager om sexchikane bliver fremført på sociale medier fra personer over hele verden efter Weinstein-skandale.
- Jeg har prøvet det utallige gange, lyder det fra danserinden Mie Martha Moltke.
Siden hun var teenager, har hun oplevet krænkelser fra det modsatte køn. Hun har blandt andet fået kommentarer om sit udseende, klap i numsen og meget nærgående opførsel.
Hver gang har hendes hals snoet sig sammen, og hun har fået en følelse af at være forkert.
I kølvandet på anklagerne om seksuelle overgreb mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein byder Mie Martha Moltke nu ind med sin historie. Det gør hun med hashtagget #MeToo, der i løbet af det seneste døgn er blevet til en international kampagne om seksuelle overgreb på de sociale medier, hvor kvinder står sammen for at dele budskabet om problemets omfang.
- Det er så vigtigt et emne. Vi skal respektere vores krop og grænser. Vi skal ikke gå på kompromis, siger Mie Martha Moltke, der 12 gange har deltaget i programmet 'Vild med dans'.
Se nederst i artiklen en mosaik over andre danske kvinder, der har valgt at stå frem og dele deres personlige historie.
Krænkelser gjorde danserinde mere forsigtig
Den professionelle danserinde lærte i en tidlig alder, at hun var nødt til at tage hensyn, når hun var ude.
Hun var blevet mødt af gentagne krænkelser, der gjorde hende mere forsigtig.
- Jeg troede dengang, at det bare var mig, der følte mig forkert, og at jeg var alene om det. Når du oplever det tilpas mange gange uden at sige fra, vil du begynde at tro på, at din krop er helt forkert, og derfor lukker du af. Jeg begyndte ubevidst at beskytte mig selv, siger Mie Martha Moltke.
Hun understreger, at det slet ikke er kvindernes krop, der er noget galt med, men derimod krænkerens grænseoverskridende adfærd. Det bør ofrene huske på i stedet for at lade en følelse af skam hænge ved.
I dag er den 36-årige danser blevet klogere. For et par uger siden blev hun endnu en gang udsat for en krænkelse. En mand gik forbi hende i nattelivet og tog hende på røven.
Tidligere ville Mie Martha Moltke have slået det hen, men sådan har hun ikke ageret de seneste fem år. I stedet så hun manden direkte i øjnene og sagde fra.
- Jeg fik en god følelse i min krop. Det var befriende, men jeg følte mig også sårbar. Jeg er nødt til at stole på mig selv, at jeg kan sige fra. Jeg skal kunne trække vejret frit og ikke tænke på, om jeg støder andre ved at sige fra. Det er min krop, og jeg bestemmer.
Hashtag delt verden over
Kvinden, som søndag startede kampagnen #MeToo, er skuespilleren Alyssa Milano.
På sin Twitter-profil opfordrede hun kvinder, der har oplevet seksuelle overgreb, til at skrive hashtagget for at give en fornemmelse af problemets omfang.
I løbet af få timer blev hashtagget det mest benyttede på Twitter, og beretningerne var tirsdag nået op på over 300.000 opslag. Også i Danmark bliver hashtagget flittigt brugt.
På Facebook har hundredvis delt deres oplevelser.
- Jeg er målløs over, hvor utroligt mange kvinder i mit netværk, der har oplevelser med i bagagen, de aldrig nogensinde skulle have været udsat for, siger Stine Buje, der er forfatter, og som selv har oplevet at blive krænket.
Det er ikke tilfældigt, at kvinder verden over står frem, lyder det fra kønsforsker Christian Groes.
- Der er en utrolig skam forbundet med krænkelser fra kvinders side. Den eneste måde, man kan genvinde en respekt og en form for magt, er at gøre det kollektivt. Herved bryder de kollektivt tabuet, siger han.
Ifølge kønsforskeren er alt, hvad der bliver opfattet som krænkelser, krænkelser. Dog forklarer han, at der ikke er nogen defineret regel for, hvad der er en krænkelse.
- Det er forskelligt fra person til person og især forskelligt blandt mænd og kvinder. Mænd oplever ikke, at de bliver krænket i samme grad, siger han.
- Kampagnen kan gøre nogle mænd mere bevidste om at undgå at komme i situationer, hvor de krænker kvinder. Måske kan kampagnen få mændene til at forstå krænkelserne fra kvindernes synspunkt.
Kvinder skal sige fra
For at minimere det kollektive problem råder Mie Martha Moltke derfor andre kvinder til også at sige fra.
- Vi kvinder kan nemt give os selv skylden, hvis vores grænser bliver overtrådt. Men det skal vi ikke. Vi skal stole på, at vi mærker rigtigt, når noget er forkert. Det hjælper kun på kærligheden til os selv.
Twitter-kampagner som #MeToo er set før.
Sidste år opstod kampagnen #NotOkay som en reaktion på afsløringen af en lydfil med den daværende præsidentkandidat Donald Trump. Det var på den lydfil, han udtalte de berygtede ord, "just grab them by the pussy".
Det har ikke været muligt for TV 2 at be- eller afkræfte Mie Martha Moltkes historie.
Læs 12 personlige beretninger fra danske kvinder i mosaikken nedenfor: