Fagforbund vil have bedstes første sygedag

Ældre Sagens forslag om bedstes første sygedag får nu opbakning fra ­fagforbundet FOA.

NĂĄr landets fagforeninger gĂĄr pĂĄ gaden, er det ofte med krav om flere varme hænder, mere velfærd eller højere lønninger. Men nu stĂĄr bedstemor og bedstefar ogsĂĄ pĂĄ fagbevægelsens ønskeseddel, skriver Kristeligt Dagblad.

I hvert fald melder formand for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, sig nu klar til kamp for en eller flere omsorgsdage til den sĂĄkaldte 'sandwichgeneration'. Det vil sige dem, der mĂĄske bĂĄde skal tage sig af aldrende forældre og børn under opvækst. 

Til december skal der udveksles krav til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Og her ønsker Dennis Kristensen, der som FOA-formand står i spidsen for det tredjestørste fagforbund under LO-paraplyen, at få indført en såkaldt fritvalgskonto, der skal give mulighed for at vælge omsorgsdage til andre formål end at passe egne syge børn.

For eksempel til en bedstes første sygedag, det vil sige en familieomsorgsdag pĂĄ linje med barns første sygedag i fald ens ældre mor eller far for eksempel skal til lægen eller pĂĄ hospitalet.

- Mit bedste bud er, at vi kommer til at se overenskomstkrav, som retter sig mod midtergruppen. For eksempel i form af omsorgsdage, som kan bruges pĂĄ børnebørn eller i forbindelse med, at man for eksempel skal være med til møde om visitation til hjemmehjælp til sine forældre, siger Dennis Kristensen til Kristeligt Dagblad.

Han oplever, at der fra FOA’s medlemmer er et meget stort ønske om, at også den gruppe får bevægelsesfrihed.

- Familieliv er ikke kun børn, det er ogsĂĄ ældre. Jeg tror, at vi er derhenne, hvor en række organisationer vil være med til at rejse kravet, tilføjer Dennis Kristensen.

Afstemning

Støtter du Ældre Sagens forslag om bedstes første sygedag?

Dansk Folkeparti støtter ikke forslaget

Det har ellers i flere ĂĄr skortet pĂĄ opbakning fra bĂĄde politisk hold og fra arbejdsmarkedets parter, hvad angĂĄr idĂ©en om en bedstes første sygedag. Forslaget har gentagne gange turneret i medierne med Ældre Sagen som afsender.

Med sine næsten 800.000 medlemmer er det en forening, som landets magthavere ofte synes ganske lydhøre over for, men bedstes første sygedag-forslaget har ikke tidligere fĂĄet større opbakning pĂĄ Christiansborg.

Dansk Folkeparti har ældrepolitikken som en af partiets mærkesager, men beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) synes ikke, at bedstes første sygedag er noget, Folketinget skal blande sig i.

- Hvis der er nogen, der kan fĂĄ det med i overenskomsten, er det da alle tiders. Men det er ikke noget, vi blander os i, siger Bent Bøgsted.

PĂĄ Christiansborg erklærer partiet Alternativet sig samtidig som tilhængere af bedstes første sygedag. Familieordfører Carolina Magdalene Maier kalder idĂ©en ”lige i øjet i forhold til, hvordan vi prøver at knytte generationerne noget mere sammen”.