De første hpv-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere
Resultatet af undersøgelsen gør, at Kræftens Bekæmpelse konkluderer, at vaccinen beskytter i mindst 12 år.
Ingen af de kvinder, der som de første fik hpv-vaccine mod livmoderhalskræft for 12 år siden, har udviklet svære celleforandringer eller livmoderhalskræft, som er relateret til de typer af hpv, som vaccinen beskytter imod.
Det viser en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse står bag. Til sammenligning vil 20 ud af 2000 ikke-vaccinerede kvinder i gennemsnit få livmoderhalskræft.
I undersøgelsen har man fulgt de 2000 første vaccinerede kvinder fra Danmark, Norge, Sverige og Island.
- Vi har fulgt langtidseffekten af hpv-vaccinationen ved at sammenligne forekomsten af de sværeste celleforandringer eller forstadier til livmoderhalskræft i en gruppe af kvinder, der blev vaccineret som de første. Dem har vi sammenlignet med en gruppe af ikke-vaccinerede kvinder, der har samme alder og samme antal seksualpartnere, siger Susanne Krüger Kjær, forskningsleder Kræftens Bekæmpelse, der har stået i spidsen for Kræftens Bekæmpelses forskningsprojekt.
Vaccine beskytter mindst 12 år
Resultatet af undersøgelsen gør, at forskeren bag undersøgelsen konkluderer, at vaccinen beskytter i mindst 12 år.
Der findes over 100 forskellige typer af hpv. Den vaccine, der blev udviklet som den første, og som nu er fulgt op i den nye opgørelse, beskytter mod virus af typen hpv 6, 11, 16 og 18. Hpv af typerne 16 og 18 er dem, der hyppigst forårsager livmoderhalskræft og er årsag til omkring 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Hpv 6 og 11 er årsag til 90 procent af kønsvorter.
Fakta om livmoderhalskræft i Danmark
- Hvert år bliver ca. 376 kvinder ramt af livmoderhalskræft. Af de 370 kvinder er cirka halvdelen under 45 år.
- Hvert år dør omkring 99 kvinder af livmoderhalskræft.
- 6.000 kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.
- 8.500 kvinder har overlevet livmoderhalskræft, men mange har gener efter behandlingen.
- Tilslutningen til screeningsprogrammet er 67 %, men målet er, at mindst 75 % tager imod tilbuddet.
- Livmoderhalskræft skyldes infektion med bestemte typer af HPV, også kaldet ’vortevirus’, som er meget udbredte og smitter ved seksuel kontakt.
Kilde: Sundhedsstyrelsen