Danmark har flest enlige forældre i EU

Enlige forældre er mere sårbare end kernefamilier, lyder det fra ekspert.

Danmark er det land i EU, der har den største andel af enlige forældre blandt børnefamilierne.

I næsten en tredjedel - svarende til 29,6 procent - af alle familier med børn herhjemme er der kun én forælder. Det viser en opgørelse af Eurostats tal for 2016, som Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum, har lavet.

I den modsatte ende ligger Kroatien, hvor kun 5,3 procent af børnefamilierne er aleneforældre, mens de i vores nabolande som Sverige og Tyskland udgør 25 og 16,3 procent.

Familieforsker Per Schultz Jørgensen, som er professor i socialpsykologi og tidligere formand for BørnerĂĄdet, mener, at velstand, individualisering og sekularisering har bragt Danmark ind pĂĄ en førsteplads.

- Vi kan klare os på én indkomst. Vi er ikke afhængige af andre. Det gælder ikke for alle, men for langt de fleste, siger han til TV 2.

- Vi fordømmer heller ikke mere andre, som går andre veje. Vi ser ikke skævt til andre, der lever alene.

Se kort over andelen af enlige forsørgere med børn i EU nederst i artiklen.

Alenemor udfordret pĂĄ arbejdsmarkedet

39-årige Lene Kjær Larsen er alenemor. I juni 2013 fødte hun sin søn, Noah.

Hvis en af os blev syg, mens jeg var pĂĄ arbejdsmarkedet, var vi udfordrede

Lene Kjær Larsen, alenemor

Oprindeligt havde hun en plan om at få et barn sammen med en mand, inden hun blev 25 år. Planen blev skubbet fem år frem, da første deadline blev overskredet.

Men da det heller ikke lykkedes, valgte hun at fĂĄ et barn med kunstig befrugtning.

- Det har været fantastisk at blive mor, siger Lene Kjær Larsen og fortæller, at det også har været hårdt og ensomt.

I de første mĂĄneder skreg Noah i flere timer hver aften, men Lene Kjær Larsen havde ingen aflastning eller nogen at dele sine frustrationer med. Udfordringerne kom ogsĂĄ, da hun var pĂĄ arbejdsmarkedet.

- Hvis en af os blev syg, mens jeg var pĂĄ arbejdsmarkedet, var vi udfordrede. Det er der ikke plads til pĂĄ det danske arbejdsmarked. Det er en stor udfordring, siger solomoderen, som i dag er studerende.

- Men der er ogsĂĄ fordele. Jeg skal ikke skændes med nogen om, hvordan opdragelsen skal være.

Enlige forsørgere er også forældre, der har valgt at lade sig skille, og et forældreskab, hvor en af parterne i forholdet er afgået ved døden.

Enlige forældre er mere sårbare

Familieforsker Per Schultz Jørgensen hilser den nye mĂĄde at leve pĂĄ velkommen, da det giver mulighed for selv at søge lykken, men han peger ogsĂĄ pĂĄ, at det kan give udfordringer, som den traditionelle kernefamilie ikke oplever i samme grad.

- Familier med enlige forældre har ikke samme styrke og ressourcer. Familien er mere udsat for at få en belastning, den ikke kan leve op til. De er sårbare ved sygdom, ligesom tiden er mere knap.

Ifølge Per Schultz Jørgensen kræver enlige forsørgere også mere af samfundet. Han mener ikke, at samfundet har et stort nok sikkerhedsnet til at sikre sådanne familier.

- Vi har gode daginstitutioner og dækningsgrad, men når det kommer til udviklingen i familiestrukturerne, har vi ikke fulgt godt nok med, siger han og efterlyser blandt andet flere omsorgsdage.