Danmark har Europarekord i flest familier med kun en forælder

Frejamay November er en af de mange danske forældre, der bor alene med sit barn: - Det er ikke anderledes, end hvis faderen var udstationeret.

Danmark er det land i Europa, hvor der er flest aleneforældre blandt børnefamilierne.

I næsten 30 procent af de danske børnefamilier er der kun én forælder, viser en undersøgelse, foretaget af Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum.

Det næsthøjeste tal finder man i nabolandet Sverige, hvor 25 procent af familierne er aleneforældre. Mens Kroatien med kun fem procent har det laveste antal familier med en enkelt forælder.

Tallene afspejler, at der både er kulturelle og økonomiske grunde til den danske virkelighed, forklarer en ekspert:

- Der bliver flere aleneforældre, fordi vi har mulighed for at være aleneforældre. Det har man ikke i mange andre lande. Der er også en kulturel del af det. Vi har mulighed for at vælge at være alene, og der bliver ikke set på det på samme måde i Sydeuropa, siger Martin Kruse, der er fremtidsforsker på Institut for Fremtidsforskning.

'Ved, hvad jeg skal forholde mig til'

En af de mange danske kvinder, der bor alene med sit barn, er Frejamay November.

Hun har datteren Emmalia og endnu et barn pĂĄ vej. Faderen til begge børn er en tidligere underbo, der kommer pĂĄ besøg et par gange om ugen.  Men der er ingen diskussion om, at den store del af arbejdet og ansvaret for Emmalia ligger hos Frejamay November alene. Og det er hun helt afklaret med:

- Jeg ved, hvad jeg har at forholde mig til. Jeg ved, at der stort set kun er mig til at klare det, nĂĄr der er sygdom, eller hvis der opstĂĄr et eller andet, siger hun.

SĂĄrbart

Ifølge en familieforsker er det dog lige præcis det forhold, der gør at børn, der vokser op med kun en forælder, kan være sårbare.

- De vokser op i en familie, hvor der ikke er lige sĂĄ mange ressourcer, som der er i en toforælder familie. Det gør, at ved kriser som for eksempel sygdom og stress, sĂĄ stĂĄr forælderen alene om det. Og det gør familien lidt mere udsat, og det gør børn lidt mere sĂĄrbare, siger professor og tidligere formand for BørnerĂĄdet Per Schultz Jørgensen.

Det tror Frejamay November dog ikke pĂĄ:

- Jeg tror ikke, at min datter er mere i fare for at blive ekstra sårbar end nogen som helst andre børn fra almindelige familier. Det er ikke anderledes end at have en far, der er udstationeret, eller en mor der er meget i Jylland for at holde møder, siger hun.

De fleste har eet barn

Indtil hun føder sit andet barn, er Frejamay November den typiske aleneforælder. Det er nemlig sådan, at mere end halvdelen af alle familier med kun en forælder også kun har et barn. Det er 54 procent af familierne, mens 36 procent består af en forælder og to børn. Ni procent består af en forælder og tre eller flere børn.