Samfund

Bilister viser ikke hensyn til rustvogne: - Respekten og plien er væk

Det er ikke lovpligtigt, at bilister skal vise hensyn til ligtog, lyder det fra politiet.

Trafikanter udviser ingen hensyn og respekt, når bedemænd kører deres rustvogne til eller fra kirken.

Sådan lyder kritikken fra flere bedemænd rundt om i landet.

Færdselsloven om ligtog

 I færdselslovens § 7, stk. 6 står der følgende:

Stk. 6. Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og civilforsvarets kolonner, grupper af børn under opsyn af ledere, ligtog eller andet sluttet optog.

Ad stk. 6.: Pligten til at give fri passage forudsætter, at kolonnen eller optoget er samlet så meget, at der ikke er store åbninger mellem de enkelte grupper, hvor passage uden fare og ulempe kan finde sted.

Ifølge færdselsloven skal trafikanter give fri passage for blandt andet ligtog, hvor mennesker til fods eller i et køretøj følger en afdød til kirken eller til kapellet og derfra til graven.

Men bedemand Claus Madsen, som har kørt afdødes sidste rejse i otte år i Midt- og Vestjylland, oplever ikke, at det er tilfældet. Siden han begyndte som bedemand, har han oplevet, at medtrafikanter ikke tager hensyn til rustvogne.

- Det er en skik, der er på vej ud. Respekten er væk, siger han.

Også Rikke Drachmann, der er bedemand på Sjælland, oplever hensynsløse medtrafikanter, når hun kører i sin rustvogn.

- De blinker med det lange lys. Jeg har oplevet at få en finger (fuckfinger, red.). De råber til os, og når de kører forbi, gestikulerer de, at vi er idioter, siger hun og fortæller, at hun hver dag oplever respektløse bilister.

- Det har jeg det ikke godt med. Det er voldsomt.

Det kan Ove Wacker også skrive under på. Han arbejder for bedemandsfirmaet Godafsked i Charlottenlund og oplever gang på gang, hvordan andre trafikanter ikke viser hensyn.

- De holder ikke tilbage. De skal fremad, konstaterer han over for TV 2 Lorry.

Politi: - Færdselsloven gælder for alle

Ifølge Rikke Drachmann går bilisternes frembrusende adfærd ud over de pårørende, der skal sige farvel til en afdød.

Det ændrer ikke noget, fordi de har en kiste bagi

Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Ligesom andre bedemænd sætter hun bevidst hastigheden ned på vejene - til lidt under fartgrænsen - for at vise respekt over for familien. Men når andre bilister ikke viser hensyn, påvirker det de pårørende, fortæller hun.

- Jeg står tilbage med en familie, der er dybt ulykkelig. Det er ikke rart for dem.

Men selvom bedemændene landet over oplever hensynsløs kørsel, der som regel går ud over de pårørende, overholder bilisterne færdselsloven, forklarer Christian Berthelsen, som er politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han mener, at bedemændene har misforstået færdselsloven.

- Færdselsloven gælder for alle. Det betyder, at rustvogne ikke kan køre ud fra en kirkegård og tro, at alle andre bilister holder tilbage. Det ændrer ikke noget, fordi de har en kiste bagi, siger han.

- Men hvis de kører tæt sammen i et ligtog, kan alle biler i det sluttede optog køre over for rødt, hvis ikke alle når med over, når der er grønt eller gult. Vi anbefaler dog, at man holder for rødt.

Ifølge Christian Berthelsen er det ofte svært at bevare et sluttet optog. Det kræver, at der er meget kort afstand mellem bilerne.

- Der opstår tit huller i et sluttet optog. Og så kan man ikke sige, at man er en del af et optog. Det betyder, at reglen i færdselsloven lige pludselig ikke gælder.

Samfundet har ændret sig

Selvom rustvogne ikke er omfattet er særlige regler i færdselsloven, håber Rikke Drachmann alligevel, at der i fremtiden vil blive taget mere hensyn til ligtog.

- Jeg ville ønske, at folk udviste mere respekt. Jeg har lavet et magnetskilt, som pårørende har i bagruden af deres bil for at signalere, at de er en del af et ligtog. Det har gjort en forskel. Folk bryder ikke i ligeså høj grad ind i optoget.

Hendes kollega Claus Madsen tror dog ikke, at der vil ske en ændring.

- Vores samfund har ændret sig. Respekten og plien over for rustvogne er væk, og det har den været i mange år.