Modegigant kasserer og brænder ubrugt tøj - test finder ingen problemer

H&M får brændt tonsvis af nyt tøj på forbrændingsanlæg på grund af sundhedsfare. Operation X har testet noget af det, og finder ingen problemer

Opdateret: Overskriften i denne artikel er blevet rettet fra ”Modegigant kasserer og brænder ubrugt tøj – test afslører fejlfrie produkter” til ”Modegigant kasserer og brænder ubrugt tøj – test finder ingen problemer” efter H&M nu har fremlagt dokumentation for, hvilken sundhedsfare der er i de bukser, de har fået brændt i juni 2017. Der er ydermere lavet en præcisering i artiklen vedrørende H&M’s første forklaring, så den nu er direkte citeret i artiklen.

- Spild er ikke noget, vi oplever.

Sådan lyder det fra Nordens største tøjvirksomhed H&M, der er kendt i offentligheden for at være både bæredygtige og miljøansvarlige. Men H&M brænder hvert år masser af nyt tøj af, afslører Operation X.

H&M skriver i en mail til programmet, at tøjet er sundhedsskadeligt.

- Ingen af vores samarbejdspartnere eller kollegaer skal håndtere sundhedsskadelige varer, derfor kan destruktion i sjældne tilfælde være den eneste mulighed, står der.

Operation X har i månedsvis forgæves bedt H&M fremlægge dokumentation for sundhedsfaren ved de varer, der er sendt til destruktion.

Men der er ikke kommet et entydigt svar retur.

SÅ MEGET FÅR H&M BRÆNDT

En aktindsigt, som Operation X har fået fra forbrændingen Kara/Noveren, viser at H&M i gennemsnit har fået brændt 12 tons varer om året. De kommer jævnligt med varer til afbrædning. Ca. 5 gange om året kommer der lastbiler med varer til destruktion, som er afsendt fra deres hovedlager I Greve.

 • 2013: 20590 kilo
 • 2014: 11000 kilo
 • 2015: 12080 kilo
 • 2016: 9640 kilo
 • 2017: 4560 kilo (frem til august måned)

- Hvilke sikkerheds- eller sundhedsrisici, som kan forekomme, er forskelligt fra vare til vare, skriver virksomheden.

Operation X fik fat i tøjet

Operation X kan via aktindsigter se, at H&M i gennemsnit kører varer til destruktion cirka fem gange om året.

I juni i år sendte H&M en lastbil med varer til afbrænding hos Kara/Noveren i Roskilde. Dokumenterne viser, at lastbilen var læsset med papkasser, der tilsammen vejede 1580 kilo. Operation X’s journalister kunne ved selvsyn konstatere, at mange af kasserne var fyldt med cowboybukser og mørkeblå damebukser. Bukserne havde alle danske prismærker og lå pænt pakket sammen i plastik i kasser med cirka 40 styk i hver.

Omfattende test af tøjet  

For at finde ud af, om der er noget galt med tøjet, har Operation X fået testet fire par bukser på det uafhængige laboratorium, Eurofins. To par fra forbrændingen i Roskilde og to par lignende bukser købt i H&M-butikker. Dermed kan testresultaterne afklare, om der er forskel på tøj, der er til salg i butikker, og det, H&M destruerer.

Bukserne er nøje undersøgt for en lang række kemiske stoffer, der er kendt for at volde problemer i netop den slags tekstiler. Operation X har fremlagt testen fra Eurofins for Stine Müller, der er projektleder i Test og Analyse hos Forbrugerrådet TÆNK.

- Det er rigtig mange stoffer, som potentielt kan være i bukserne. Og det er ikke praktisk muligt at teste efter alt. Så når man tester, det gør vi også, så laver man et udvalg af kemikalier, som man vurderer er relevant. På den måde synes jeg, I er omkring en lang række vigtige kemikaliegrupper i jeres test, siger Stine Müller.

Udover kemikalier er tøjet testet for bakterielle forekomster, og om der er tegn på, at det er skadet af kloakvand.

Test afslører ingen fare

Testen viser, at ingen af bukserne indeholder spor af de kemikalier, de er blevet testet for. Den totale mængde af bakterier på bukserne er helt normal og svarer til mængden, man ville kunne forvente af bukser, der har hængt i en butik. Der er heller ikke fundet coliforme bakterier på nogle af bukserne.

Operation X har efterfølgende bedt H&M om en forklaring og oplyst tøjets præcise produktnumre. Derefter har H&M oplyst, at partiet af cowboybukser blev sendt til forbrænding, fordi de ”ved en kontrol, fandt et forhøjet niveau af bly i nogle af metaldetaljerne på bukserne.”

Operation X har spurgt om dokumentation for denne påstand, men det har H&M i Danmark ikke fremsendt, ligesom selskabet overfor Operation X heller ikke har oplyst, hvor meget bly, det har fundet. Operation X har fået testet buksernes metaldetaljer – lynlåsen, knappen og nitterne – og de indeholder ikke bly, der overskrider den tilladte grænseværdi.

Niveauet er kun cirka en tiendedel af den tilladte grænseværdi i Danmark på 100 milligram/kilo:

 • Knap: 12 milligram/kilo.
 • Lynlås: 4,6 milligram/kilo.
 • Nitter: 8,5 milligram/kilo.

Faktisk er indholdet af bly i buksernes metaldetaljer lavere end i cowboybukser købt i en H&M-butik:

 • Knap: 12 milligram/kilo.
 • Lynlås: 16 milligram/kilo.
 • Nitter: 13 milligram/kilo.

Om et parti mørkeblå damebukser skriver H&M, at det er blevet brændt på grund af en ”mistanke om mug".

Ingen af de mange bukser, Operation X har set, bærer spor af mug – eller lugter jordslået.

Hvis der er mug i bukser, kan en indikator være et forhøjet bakterieniveau. Testen viser imidlertid, at niveauet af bakterier i bukserne er helt normalt.

Operation X har forelagt resultatet for en række eksperter. Thomas Budde Christensen, der er lektor i miljø og innovation ved Roskilde Universitet, undrer sig over, at en virksomhed, der profilerer sig på et grønt image, ikke udnytter tøjet bedre.

- Man har en masse miljøbelastning forbundet med hele produktionen af tøjet, og hvis det så ikke bliver brugt overhovedet og bare bliver brændt... Jamen, så har man jo et kæmpe miljøspild til ingen verdens nytte, siger Thomas Budde Christensen.

Nu udtaler H&M i Sverige sig

Siden Operation X's afsløringer af H&M's afbrændinger søndag kom frem i både danske og svenske medier, har H&M nu uddybet overfor svenske SVT og på deres Facebook-side, hvor meget bly deres test fandt i det parti cowboybukser, der blev sendt til destruktion på forbrændingen i Roskilde. H&M har dog stadig ikke fremvist dokumentation.

- Fire uafhængige tests viser resultater på mellem 707-5237 milligram/kilo, hvilket er væsentlig mere end H&M's egen grænseværdi på 90 milligram/kilo, skriver Anna Eriksson fra H&M’s kommunikationsafdeling i Sverige til SVT.

Grænseværdien for bly i Danmark er på 100 milligram/kilo. Det højeste niveau af bly, der blev fundet i den test, som Operation X har fået foretaget, er på 12 milligram/kilo i en knap.