Samfund

Frivillige skal få flere til at overleve hjertestop i hjemmet

Når hjertestop sker i private hjem, kommer hjertestartere sjældent i brug, og få personer overlever.

Der er langt større chance for, at du får livsnødvendig genoplivningsstød, hvis du bliver ramt af et hjertestop på gaden, end hvis det sker derhjemme.

Mens det går den rigtige vej med at genoplive folk på gaden, er der stort set ikke sket nogen ændring for dem, der bliver ramt hjemme. Det viser et nyt dansk studie, der bliver fremlagt i anledning af, at det mandag er EU's Hjertestarterdag.

I 2001 fik 1,2 procent af dem, der fik hjertestop i det offentlige rum, hjælp af en hjertestarter. Det tal var i 2012 steget til 15,3 procent.

Den samme udvikling har der ikke været i forhold til folk, der bliver ramt af hjertestop i hjemmet. Her er det under to procent, der får stød fra en hjertestarter. 

- Udfordringen er, at det er nogen andre omstændigheder, der er til stede i det private hjem end i det offentlige rum. Ofte er der færre vidner til stede, og deres tilgængelighed til hjertestartere er mindre, fortæller læge og ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet Steen Møller Hansen, som har stået i spidsen for forskergruppen, der står bag undersøgelsen.

Hvad er hjertestop?

De fleste hjertestop kommer som følge af en blodprop i hjertet eller i kranspulsårerne - det er et såkaldt hjerteanfald.

Ved et hjerteanfald beskadiges musklen i hjertet, og det kan udvikle sig til et hjertestop.

I andre tilfælde skyldes hjertestoppet forstyrrelser i hjertets rytme. I nogle tilfælde kan hjertet slå så hurtigt, at det ikke kan pumpe blodet rundt. Det kaldes hjertekammerflimren. 

Hos yngre mennesker er en almindelig årsag til hjertestop 'hypertrofisk kardiomyopati'. Denne sygdom er ofte arvelig.

Kilde: Hjerteforeningen

- Der ligger derfor et stort potentiale for at få hjertestarterne i brug, når der er hjertestop i private hjem.

5700 personer har allerede tilmeldt sig

I takt med at tre ud af fire tilfælde af hjertestop netop sker i hjemmet, bringer frivillige hjerteløbere i et nyt projekt hjertestartere ud i de privatehjem.

Det skal få flere til at overlevere.

Allerede siden projektet startede den 1. september, har 5700 frivillige personer tilmeldt sig ordningen, der skal bringe hjertestartere ud til folk med hjertestop i hjemmet.

Omkring 2000 hjertestartere er placeret i det offentlige rum, og op mod 17.000 hjertestartere er nu registreret på eksempelvis skoler, arbejdspladser og biblioteker.

Bag projektet er initiativtageren TrygFonden. I samarbejde med Region Hovedstaden er det muligt, at Region Hovedstadens Akutberedskab kan sende en alarm til hjerteløberne om at løbe af sted i tilfælde af et nærliggende hjertestoptilfælde.

Sådan fungerer det nye projekt

Det nye projekt er igangsat den 1. september af TrygFonden i samarbejde med Region Hovedstaden. Projektet hedder 'TrygFonden hjerteløber'

Hjerteløberne downloader appen 'TrygFonden hjerteløber', og via den kan Region Hovedstadens Akutberedskab sende en alarm til hjerteløberne om at løbe afsted i tilfælde af et nærliggende hjertestoptilfælde.

- Det er oplagt at aktivere danskerne, som i de senere år har vist stor villighed til at træde til ved hjertestop, mere systematisk, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Hun håber, at indsatsen har en markant og positiv effekt på brugen af hjertestartere i private hjem og på hjertestoppatienternes overlevelse.

Hjerteløbere når hurtigt frem

TrygFondens hjerteløberprojekt, der organiserer frivillige til at hjælpe i akutte situationer, er en af de første af sin art i Danmark.

Siden startskuddet har der været 89 alarmer, hvor 209 hjerteløbere er løbet af sted.

- Vi har mange eksempler på, at hjerteløberne er nået hurtigt frem til hjertestoppatienterne. Vi kan også med ret stor sikkerhed sige, at hjerteløberne har været med til at redde menneskeliv allerede nu, blandt andet i et privat hjem, hvor den første hjerteløber kom frem inden for to minutter efter 1-1-2 opkaldet, siger Fredrik Folke, klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab.


Hvis man er tilmeldt, får man en alarm, som man kan acceptere eller afvise i tilfælde af hjertestop i lokalområdet. Systemet anviser også, hvor den nærmeste hjertestarter hænger.

Dog er det ikke afgørende, at personen, der bringer en hjertestarter til hjemmet, kan førstehjælp.

- Man kan godt løbe med en hjertestarter og bringe den derhen, hvor der er behov, uden at kunne førstehjælp. Men det er selvfølgelig altid en god idé at kunne yde førstehjælp, så man føler sig mere tryg i sine handlinger, siger Grethe Thomas.

Ordning bredes ud til hele landet

Ifølge Fredrik Folke er det uvist, om ordningen kan bredes ud til hele landet.

- Det er dog endnu for tidligt at konkludere noget på projektet efter halvanden måned, så vi skal fortsætte med at samle erfaringer i de kommende år.

Forskningsprojektet skal nu kortlægge erfaringerne med ordningen. Og hvis det viser sig at være en succes, forventer TrygFonden at udbrede ordningen til hele landet.

Her er en liste med gode råd til, hvad du skal gøre, hvis ulykken indtræffer. 

Sådan giver du førstehjælp ved hjertestop

 1. Tjek for bevidsthed

  Tal til personen, og hvis det ikke hjælper, skal du ruske moderat i personen, imens du bliver ved med at tale.

  Brug eventuelt smertepåvirkning, for eksempel ved at nive personen.

 2. Tjek vejrtrækning

  Tjek om der er frie luftveje. Se, lyt og føl i max. 10 sekunder

  Er der noget, der blokerer mund eller hals, skal du fjerne det og herefter skabe frie luftveje ved at bøje hovedet tilbage.

   

 3. Hvis normal vejrtrækning

  Er der normal vejrtrækning, skal du lægge personen om på siden/stabilt sideleje. Se hvordan du gør her.

  Ring herefter 1-1-2.

 4. Hvis ingen vejrtrækning

  Er der ikke normal vejrtrækning, skal du ringe 1-1-2 og give hjertemassage og kunstigt åndedræt.

  • Giv skiftevis hjertemassage med 30 tryk og 2 indblæsninger.

  • Fasthold en konstant trykdybde på 5-6 centimeter.

  • Fortsæt, til der er normal vejrtrækning, eller til professionel hjælp overtager.

 5. Hjertestarter?

  Er der en hjertestarter inden for rækkevidde, så få fat i den hurtigst muligt.

  Er I flere tilstede, så send en af sted for at hente den. Er du alene, må du selv hente den, hvis den er i umiddelbar nærhed.

  Find nærmeste hjertestarter på Hjertestarter.dk.

 6. Særligt for børn

  Er der tale om et barn på under otte år, skal du mindske trykket, når du yder hjertemassage. For spædbørn skal du for eksempel kun trykke med to fingre (mellem brystvorterne). Se mere i videoen.

   

Kilder: Hjerteforeningen, Falck, Førstehjælp.com

Videoer: Hjerteforeningen