Samfund

Dansk app har forhindret to millioner måltider i at gå til spilde

Investor fra Endomondo skal være med til at udvide den danske app til andre dele af verden.

’Too Good To Go’ begyndte for to år siden som en lille, dansk app, men har nu spredt sig til seks lande og har solgt to millioner portioner mad, som ellers ville være smidt ud.

Ifølge FN ryger 40 procent af al den mad, der produceres i verden, i skraldespanden. Det forsøger ’Too Good To Go’ at gøre op med.

Appen fungerer således, at man får et overblik over, hvilke restauranter eller butikker der er i nærheden af én, og som har mad tilovers inden lukketid. Den overskydende mad koster i omegnen af 30 kroner.

Investor fra Endomondo

Og dermed er ’Too Good To Go’ en gevinst for begge parter, lyder det. 

- Forretninger tjener penge på den mad, de ville have smidt i skraldespanden, og forbrugerne får kvalitetsmad til en billigere pris, end de normalt skulle have givet, siger Mette Lykke, der er CEO for ’Too Good To Go’, til TV 2.

Det danske firma kæmper ikke blot mod madspild, men også for at bygge en forretning, som kan afhjælpe madspild i andre dele af verden. Og her er det ikke tilfældigt, at Mette Lykke er med ombord.

Hun har tidligere været med til at sælge løbeappen Endomondo for en halv milliard kroner.

Sov på madrasser under skriveborde

’Too Good To Go’ blev startet af fem venner. De forsøgte at udvikle appen, mens de alle sov på madrasser under skriveborde i en bygning uden bad og med toilet i gården, indtil Mette Lykke og nogle andre investorer fik øjnene op for appen.

- Da vi startede, havde jeg slet ikke regnet med, at det skulle nå så langt, som det har gjort nu, så det har været meget overvældende, at så mange mennesker og forretninger har støttet op om vores idé om at reducere madspild, fortæller stifter Klaus Pedersen til TV 2.

Appen har spredt sig til 4500 restauranter og butikker, og firmaet er vokset fra 15 til 70 ansatte.

’Too Good To Go’ arbejder nu på at komme ind på markedet i USA, hvor madspild også er et stort problem.

Sådan undgår du madspild derhjemme

 1. Planlæg din tur i supermarkedet

  Væn dig til at gennemtænke og planlægge dine indkøb og behov, inden du køber ind. På den måde undgår du impulsindkøbte madvarer, som du ikke når at få brugt. Hav altid en indkøbsseddel med, som du har lavet hjemmefra, og husk at købe ind med hovedet - ikke maven. Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne, skal du overveje, om du får brugt og spist det hele.

 2. Tænk over udløbsdatoen

  Husk at kigge på udløbsdatoen, så den passer til den dag, hvor du skal bruge varen. Når du skal bruge og spise maden samme dag, bør du altid købe de fødevarer, der er tættest på udløbsdatoen.

 3. Tænk over måltidet og sultens størrelse

  I køkkenet skal du planlægge måltidet inden madlavningen. Gennemtænk, hvor meget hver enkelt person i husholdningen spiser, og hvor store portionerne skal være. Tænk over, om du plejer at lave for meget af for eksempel spaghetti, ris eller kartofler. Hvis du kan se, at du har købt for store mændger kød, brød eller andet, er det en god idé at dele maden op i portioner og fryse det ned.

 4. Hvis du alligevel får lavet for meget mad

  Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på maden i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold, så du har et godt overblik.Tænk over, hvordan rester fra måltidet kan genbruges i andre retter. Måske kan en hovedret blive til en forret til dagen efter.

 5. Hold din hverdag fri for spild

  Skab et bedre overblik over, hvad du spiser, ved at lave en madplan. Hold dit køleskab ordentligt og overskueligt, og stil altid de ældste fødevarer forrest. 

Kilde: stopspildafmad.dk